Així de contundent s'ha manifestat l'ONU després de la nova matança causada en un camp de refugiats per Israel, amb una ofensiva sense caserna a Gaza que ja és una successió de crims de guerra contra la població palestina. La invasió en curs de la Franja de Gaza per l'exèrcit israelià i els bombardejos per anul·lar l'amenaça de la guerrilla islamista de Hamàs han esdevingut una massacre després d'una altra de civils. Nacions Unides, sense cap poder per aturar aquesta catàstrofe humanitària a causa del veto dels Estats Units al Consell de Seguretat, no deixa de denunciar la desraó d'aquest conflicte i les barbaritats comeses contra la població palestina.

Els tancs israelians apropen la ciutat de Gaza, més de 20.000 soldats combaten cos a cos amb les milícies de Hamàs ja dins de la Franja i 11.000 objectius “militars” han estat destruïts, segons el comandament castrense d'Israel. La invasió esglaonada de Gaza sembla, així, tenir els seus fruits militars per al Govern de l'ultradretà Benjamin Netanyahu.

El paisatge infernal del camp de refugiats de Jabalia, arrasat dimarts i de nou aquest dimecres per les bombes israelianes, representa, en canvi, la derrota moral i política de les autoritats de Tel Aviv, que han enarborat la bandera de la venjança per davant de la vida i la seguretat d'un poble, el palestí, que està sotmès a la política dels veïns jueus des de fa gairebé sis dècades.

A Jabalia, el campament de refugiats més gran de Gaza, encara és difícil precisar el nombre de víctimes mortals del nou bombardeig. Són desenes els cadàvers recuperats d'entre la runa i són molts més els que estan enterrats després de l'impacte dels míssils i les bombes d'Israel. Segons les fonts palestines, els dos atacs podrien haver deixat mig miler de víctimes. L'alt comandament de l'exèrcit d'Israel ha reconegut l'atac, però insisteix que el seu objectiu eren els túnels subterranis que, segons subratlla, eren sota els edificis. Tel Aviv es congratula d'haver posat fi a la vida de 50 terroristes, entre ells el comandant de Hamàs Ibrahim Biari, un dels responsables de la massacre de 1.400 civils israelians del 7 d'octubre.


El comunicat de guerra israelià, llegit pel portaveu militar Daniel Hagari, subratlla que Hamàs utilitza els refugiats com a “escuts humans”. Sense treure la monstruositat d'aquesta estratègia, una segona lectura evidencia que l'exèrcit d'Israel sabia abans d'estrènyer el botó dels míssils que l'atac causaria aquestes víctimes “col·laterals” entre els escuts humans.

Es disculpen les autoritats militars israelianes assenyalant que fa dues setmanes ja van advertir la població palestina perquè abandonessin casa seva i els camps de refugiats i s'amuntegaran al sud de la Franja, també, per altra banda, objectiu dels bombardejos de l'exèrcit d'Israel. Amnistia Internacional (AI) ha denunciat aquests atacs israelians des que va començar el conflicte i ha demanat que se n'investiguin molts com a “irrefutables crims de guerra” contra la població palestina.

Les darreres xifres d'aquesta guerra desencadenada amb l'atac dels islamistes de Hamàs al territori israelià el 7 d'octubre apunten prop de 8.800 palestins morts i 22.200 ferits per les bombes d'Israel. Entre les víctimes mortals hi ha almenys 3.500 nens.

Un cementiri per als nens, un infern per als altres. “Resulta sorprenent que aquesta xifra augmenti significativament cada dia. Gaza ha esdevingut un cementiri de nens. És un infern per a tots els altres”, va afirmar a Ginebra James Elder, portaveu del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF). Elder va explicar que, per als nens, “les amenaces van més enllà de les bombes i els morters” i aquí hi ha el nombre ascendent de morts per deshidratació. El sistema d'aigua potable de la Franja de Gaza amb prou feines pot subministrar un 5% del volum de líquid necessari per a la població. Les plantes d'aigua han estat destruïdes, malmeses en part o no funcionen pel desproveïment de combustible. La progressiva entrada de camions amb ajuda humanitària i medicines des d'Egipte, pel pas de Rafah, no ha alleujat aquesta situació, atesa la manca general de les mínimes vitualles i el tall generalitzat dels serveis d'aigua i llum Nacions Unides denuncia, amb dades del Ministeri de Salut de Gaza, que dos terços dels morts als bombardejos israelians eren als seus habitatges quan van passar els atacs. Per això, afegeix l'ONU, hi pot haver 2.000 persones més enterrades sota la runa, la meitat dels quals són nens L'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) ha indicat que un miler de nens estan desapareguts i “podrien estar atrapats o morts sota la runa, en espera de ser rescatats o recuperats”.

Aquest dimecres, gràcies a l'obertura del pas de Rafah amb Egipte, desenes d'ambulàncies egípcies van entrar a Gaza per primera vegada des que va començar la guerra per recollir més de 70 dels ferits en els atacs israelians. També s'han evacuat uns 330 estrangers que residien a Gaza. Israel ha carregat una vegada i una altra contra Guterres, a qui acusa d'estar en connivència amb Hamàs simplement per recordar que el conflicte actual té les seves arrels en moltes dècades de sotmetiment palestí. Guterres ha reiterat les seves crides que Israel respecti a Gaza les lleis humanitàries, “que estableixen regles clares que no es poden ignorar” ni aplicar-se “de forma selectiva”. - publico.es. Gaza és un cementiri de nens davant la nostra indiferència, mentre bandegem amb l'amnistia, comprem castanyes, passegem amb bicicleta i veiem actuar a Madonna... La vigília d'una guerra, sovint, o gairebé sempre, sembla una festa.