A mitjans del segle XIX, Arthur Schopenhauer, a l’obra Sobre la llibertat de la voluntat, afirmava que el lliure albir és una quimera. Les decisions dels éssers humans estan ineludiblement lligades a la cadena de causa-efecte que regeix l’univers. Diu Schopenhauer que les nostres decisions estan predeterminades per factors que s’escapen de la consciència. En realitat, és la interrelació de les múltiples causes (algunes conegudes, d’altres no) la que en determina cada un dels comportaments i actuacions de cada ésser humà i de la societat en conjunt.
Algunes ments humanes han estat capaces de preveure moviments socials, científics o econòmics avançant-se al seu temps. Així, alguns acadèmics van alertar sobre el ressorgiment del nacionalisme a l’Alemanya dels anys trenta o a la Rússia actual; altres intel·lectuals van imaginar avenços tecnològics amb segles d’antelació (com Da Vinci o Jules Verne). Els inversors de més èxit són capaços d’avançar-se a una recessió o al final d’una bombolla. Tot i això, gairebé ningú no va ser capaç de preveure l’11-S, la crisi financera del 2008 o la covid.
Encara que la ciència ha anat augmentant la capacitat humana per preveure l’evolució de malalties i fenòmens naturals, la nostra habilitat per conèixer el futur és limitada.
Al contrari, la capacitat predictiva de la IA augmenta exponencialment. Els humans podem analitzar una quantitat limitada de dades i necessitem temps per recopilar-ne i extreure’n conclusions. Les màquines, al contrari, poden analitzar quantitats immenses de dades, generant prediccions instantànies amb gran precisió. Aquesta capacitat de predicció és el que ja va permetre a Deep Blue guanyar Kaspàrov en escacs en un llunyà 1997 i a AlphaGo vèncer Lee Sedol en el complex joc de Go el 2016.
Des d’aleshores, les màquines han anat refinant els models predictius i acumulant tota la informació disponible d’internet, les xarxes socials i que obtenen de tota mena de sensors. Aquesta capacitat de predicció permetrà a curt termini frenar la propagació de les pandèmies, temperar conflictes armats, impedir accidents, mitigar l’impacte dels desastres naturals, incrementar els èxits en el camp científic i perfeccionar la presa de decisions d’impacte econòmic. Sense anar més lluny, fa pocs dies s’ha concedit el premi Nobel de Química a dos científics de Google pels seus avenços en la predicció d’estructures de proteïnes mitjançant la intel·ligència artificial.
Però els algoritmes continuaran optimitzant-se. La capacitat de predicció de la IA inclourà, sense marge d’error, els comportaments socials i fins i tot els aspectes més íntims de les nostres vides: amb qui podem procrear amb èxit i com i quan morirem. A aquest ritme, d’aquí vint o trenta anys les màquines podran analitzar tota la informació generada pels humans, la natura i les mateixes màquines, anticipant amb gran exactitud cada aspecte del comportament humà i del nostre entorn.
Les nostres decisions seran cada vegada més irrellevants. Per bé o per mal, la IA reduirà considerablement el lliure albir dels humans.
Jaime Malet a la vanguardia.com
Esto abre otros paradigmas. Estamos en otra historia, nos guste o no.
ResponEliminaSalut
LLegarán las máquinas a conocernos más bien que nosotros mismos.
ResponEliminaSalut.
En el 2050 serán idénticas a nosotros, ya lo dicen los de I.A. americanos.
ResponEliminaNo crec que siguin tan guapos ni tan intel·ligents com tu i jo, pel 2050 falten quinze dies. Ja en parlarem.
Elimina“La inteligencia va a ser tan importante como el capital, lo que significa que la formación terciaria se va a imponer (...) Por eso hay que pelear por el desarrollo, para tener los medios económicos que se puedan meter en la cabeza de los que vengan”, indicó. Este “es el desafío más grande que tiene el país”
ResponElimina"... las nuevas generaciones van a vivir un cambio en el mundo que no ha conocido la humanidad...”
José Mujica.
La única manera es acabar d'entrada amb la globalització, controlar molt bé internet, i aturar l'aplicació de l'IA. És arribada l'hora de la revolta.
EliminaVaya! Astrólogos, tarotistas, quiromantes, destripadores de gallinas, lectores de bolas de cristal... todos a la lista del paro. Mierda!
ResponEliminaOju! Rappel al seu dia em va anticipar que el Barça de Cruifjj guanyaria 4 lligues seguides: https://blocfpr.blogspot.com/2016/01/rappel-i-les-4-lligues-del-barca.html
EliminaEl tema es muy interesante, tenemos el cerebro infrautilizado, de eso no tengo ninguna duda, pero en vez de intentar potenciarlo, llevarlo a más rendimiento y estudiar sus capacidades, externalizamos la inteligencia y , en breve, la dejaremos fuera de nuestro control y será ella la que nos controle, la que nos diga que debemos de hacer, como debemos vivir, que debemos comer o si nos podemos mover o no.
ResponEliminaYo a eso no lo llamo una conducta "inteligente".
Respecto a la crisis de 2.008 no éramos pocos los que la vimos venir, todos lo sabíamos, era imposible vender tantas casas a esos precios. Solo que habia muchos apuntados al carro, los primeros los Ay untamientos, las Comunidades, el Estado y sobre todo la Banca que veía que si se destapa el pufo entraban en bancarrota.
¿ Alguien de los aquí presentes veia normal como se concedían los créditos en aquella época?, pues para ver eso no hace falta inteligencia artificial, ni ser especialmente listo, basta con tener un mínimo de sentido común.
Un saludo.
En Estados Unidos hablaban de los créditos que se concedían a las espaldas mojadas, o sea, a los que acababan de cruzar la frontera ya les daban dinero para una hipoteca, de ahí salieron los bonos Basura posteriores,
ResponElimina