Antonio Machado va veure l’ombra de Caín vagant errant per Espanya. Però també freqüenta altres paratges. L’any 1917, en vista de l’esfondrament del règim tsarista i la negativa dels Habsburg a signar una pau per separat, la Gran Bretanya i França van començar a encoratjar el nacionalisme i a convertir l’autodeterminació en una de les finalitats de la Primera Guerra Mundial. França va fixar la independència de Polònia com a objectiu principal, i França i la Gran Bretanya van impulsar la divisió d’Àustria-Hongria i la creació de nous estats ètnics. A l’Orient Mitjà, el coronel T.H. Lawrence va ser autoritzat a prometre regnes independents als emirs Faisal i Hussein. I la declaració Balfour va prometre als jueus una llar nacional a Palestina, per tal d’encoratjar-los a abandonar la causa de les potències centrals. Era un xec signat per guanyar la Gran Guerra.
Tony Judt explica que, el 1958, en el moment culminant de la crisi algeriana, mentre a París es consentia l’ús de la tortura per l’exèrcit francès d’ocupació i els coronels paracaigudistes demanaven carta blanca per acabar amb el terror, Raymond Aron va publicar un llibre – L’Algérie et la République –, en què va esquivar els debats sobre la colonització, la independència, la tortura i el terrorisme, alhora que va sostenir fredament que els francesos havien d’abandonar Algèria, ja que França no tenia voluntat i mitjans per retenir-la. Molts anys després, preguntat per què no havia tractat al seu llibre de la guerra bruta, va respondre que l’important no era analitzar els orígens del conflicte ni adjudicar-ne culpes, sinó fer el que s’havia de fer.
De la mateixa manera, en el caos d’acusacions mútues que s’entrecreuen al Pròxim Orient, es troba a faltar la fredor glacial d’un Aron. Perquè la sortida del conflicte entre Israel i Palestina no passa per embrancar-se en el debat sobre les causes i el repartiment de responsabilitats, sinó per l’acceptació dels fets com són. I aquests són tossuts. Israel existeix: amb el temps, els palestins i els altres àrabs ho acceptaran; i els palestins no poden ser expulsats de Palestina, ni integrats a Israel. Els palestins necessiten un veritable Estat propi i, tard o d’hora, el tindran. Potser, al final, les fronteres del 1967 seran modificades, però gairebé la totalitat dels territoris ocupats tornaran a domini palestí, i la majoria dels assentaments israelians als territoris ocupats seran desmantellats. No hi haurà un dret al retorn dels àrabs, i caldrà acceptar que Jerusalem ja està dividida de fet per fronteres ètniques.
Admès que els fets són tossuts i acabaran prevalent, la pregunta és inexorable: per què és impossible arribar a un acord? La resposta també és clara: per l’enfrontament visceral entre els àrabs i els jueus. Ara bé, res no és etern, i tampoc són eterns els enverinaments. Penseu que, quatre anys després del llibre d’Aron, De Gaulle va treure els francesos d’Algèria amb certa facilitat. I, després de cinquanta anys de repressió i explotació, els blancs de Sud-àfrica van cedir el poder a la majoria negra, que els va substituir sense violència ni venjança, és clar que tenien Mandela. Això posa en relleu la importància decisiva en la història del factor humà, que avui està fallant miserablement. “A la fuerza ahorcan”, es diu en castellà quan algú ha de fer una cosa en contra de la seva voluntat i no li queda més remei que acceptar-ho amb resignació. És aquesta una predisposició que, tard o d’hora, han de tenir tant àrabs com israelians, ja que afecta tothom. No poden mantenir una guerra sense fi. Sobretot quan, al tauler geopolític internacional, el declivi d’Occident, incloent-hi els Estats Units, és imparable i determinant, per la qual cosa àrabs i israelians quedaran cada cop més limitats a les seves pròpies forces, que, tot i ser molt superiors en gairebé tot les d’Israel, també són insuficients per a una guerra eterna. Estan condemnats a entendre’s. I per aquesta mateixa raó és infinitament dolorós el que avui està passant en aquella terra on l’ombra de Caín ja ho enfosqueix tot. - Juan José López Burniol a la vanguardia.
És allò de la mala peça al teler. Soc incapaç de veure una sortida que ens porti a una pau durable. I ara, albira el mandat del "Pato Donald". Una altra mala peça. Tot plegat acabarà fent un pet com una gla. Veurem quin son las conseqüències.
ResponEliminaPerò fixa't en l'objectivitat amb què afronta Burniol el tema, i a més aporta idees per solucionar-lo. Gent com ell és el que fa falta, gent de diàleg, de raonament, allunyada de la crispació actual.
EliminaNo sé si en farem prou amb idees. Avui Antony Binken va a demanar un alto el foc i a l'hora subministren suport, munició i armament. Com es menja això? Forquilla o cullera?
EliminaPolítica nord-americana en estat pur. Demagògia barata.
EliminaUfff...¿ y que harán las fábricas de armamento si se declara la paz?
ResponEliminaHay más guerras por ahí... No problemo!
EliminaEn fin,que no me gusta el escrito,qué le vamos hacer.
ResponEliminaAntes de que entraran los sionistas ,en Palestina convivían judíos (de mayoría sefardí, españoles),musulmanes,cristianos,otras minorías.Todos eran palestinos,legalmente,dentro del protectorado inglés
Vinieron las guerras,la creación del estado sionista de Israel,permitido por la ONU,mientras que la otra parte,no se preocupo o no le interesó declarar un estado,seguramente porque pensaban en un estado Palestina,tal como estaba,englobando a todos.
Mientras Israel progresaba,no respetando los límites asignados,no paraba de traer colonos,para armarlos,de diferentes cunas
La actualidad,es que crece y crece y no para de crecer,en economía en territorio.Si hay un asentamiento palestino,no pasa nada una autopista enorme moderna,que pasa por arriba
aislado el problema, formando un todo,donde los palestinos no cuenta,sólo como mano de obra,mientras que dura la construcción
No es el caso de Argelia,es el de Israel,es una realidad,donde los palestinos o aceptan y se integran o vivirán como de segunda.Es lo que veo
Saludos
Cada vez te pareces más a Boyero, no te gusta nada, ni un escrito tan lúcido y objetivo como este.
ResponEliminaSalut.
No me gusta,porque se aparta de la realidad,de lo que es Israel,no digo Palestina porque no existe como estado,así que no se puede independizar, ni tiene sentido.Incluso dudo que se piense de verdad en un estado palestino y siga para siempre como la autoridad Palestina.En el escrito todo está desfigurado de la realidad.Acaso,tú que como yo,hemos vivido el desarrollo de Israel,crees posible que alguna vez pueda existir el estado de Palestina.
ResponEliminaSaludos
Sí que lo creo, es más, espero verlo, lo escribí hace más de diez años. En todo caso el escrito se aparta de tu realidad.
ResponEliminaUn dato: A 21 de junio de 2024, 145 de los 193 Estados miembros de pleno derecho de las Naciones Unidas (el 75,13%) han reconocido a Palestina. Además, la Santa Sede, que como Palestina, es un Estado observador de la ONU, también la ha reconocido.
Saludos.
Lo que veo,es que periódicamente por un motivo u otro,se encienden los ánimos y los puñetazos se lo llevan(mejor dicho los muertos),los de Gaza,con abundancia de niños.Que sus calles quedan destruidas ,viviendo en la miseria.Recostryen,para otra vez más muertos y más destrucción. Ya somos viejos y lo hemos visto una y otra vez.Claro,sentados,vemos la injusticia,pero ellos mueren.Asi que no me van las exaltaciones de injusticia.
ResponEliminaSaludos
Más es algo que nada. No se habla en algunos casos de exaltaciones, sino de descripciones de unos hechos, en realidad, poco más se puede hacer desde el sofá.
ResponEliminaSaludos.
En realidad, los dirigentes de las dos partes no quieren ni necesitan una salida. La guerra es la coartada perfecta para que Hamás siga ejerciendo el poder en lo que queda en pie de Palestina, y los radicales israelitas sigan en el poder invocando las amenazas de exterminio por parte de los musulmanes.
ResponEliminaHasta que las dos partes no tengan una necesidad imperiosa de llegar a un acuerdo, no hay ninguna posibilidad de que todo esto se acabe, máxime con las injerencias externas por parte de iraníes, rusos, sirios, chinos y el lobby judeo-norteamericano.
No hay una salida pacifica a la vista.
Saludos.
Doncs n'hi ha d'haver almenys una de sortida, la matança d'innocents s'ha d'acabar.
ResponEliminahttps://elpais.com/internacional/2024-10-22/una-acampada-de-colonos-judios-ante-gaza-exige-ocupar-el-enclave-y-echar-a-los-palestinos.html
ResponEliminaNo es solo Netanyahu.
Fackel
Ya, lo leí en otro sitio, no estoy suscrito a 'el país'. Pero gracias por el enlace.
Elimina