XARNEGUISME TRANUITAT


Fa una setmana, la gala dels Premis Gaudí va avivar unes brases que encara cremen a Catalunya, a compte del discurs que va fer el guionista Eduard Sola en recollir el guardó pel film Casa en llamas i que ha enervat els sectors més integristes o identitaris de l'independentisme. Sola es va declarar “orgullosament xarnego” en la seva reivindicació del progrés social i cultural que hi ha entre el seu avi immigrant i analfabet i ell mateix, alhora abanderat de la lluita contra la xenofòbia
Sorpresiva, incomprensible o cansina, per a uns, i rabiosa oportunitat d'indignació, per a altres, la polèmica sobre el xarneguisme, que l'escriptora Najat El Hachmi en declaracions a 'el País', considera “del tot absurda”, és un camp de batalla cultural recurrent a Catalunya i coincideix aquesta vegada amb el centenari del naixement de l?escriptor Paco Candel. En el recent reeditat clàssic Els altres catalans (Edicions 62), Candel ja va deixar clar fa 60 anys que, assumint-ne l'ús com a davant, és difícil posar-se d'acord en el significat del terme: “El diccionari diu que un xarnego és el mestís de català i francesa. En realitat, xarnego vol dir mestís. I tots els catalans són xarnegos per poc que es remuntin al seu arbre genealògic”.

L'ús del terme xarnego per part de Sola va invalidar el que va ser una reflexió i una reivindicació bonica sobre el paper de l'educació, de l'associacionisme i del públic com a faedors de cohesió social”. No obstant això, al seu entendre, no és de rebut —i menys per persones d'origen immigrant de segona o tercera generació— utilitzar un vocable “usat com a insult als castellanoparlants” i que avui no serveix per descriure cap fenomen social. “No és un concepte viu; els immigrants estrangers d'avui no són equiparables als que van venir de la resta d'Espanya fa més de mig segle”.

Xarnego tampoc és sinònim de classe treballadora, perquè n'hi va haver i n'hi ha que és catalanoparlant”. A la calor de la polèmica, l'historiador Andreu Mayayo, en un acte de memòria democràtica celebrat dijous al paranimf de la Universitat de Barcelona, ​​va voler ressaltar que “la majoria d'immigrants no només van aportar força de treball, sinó també una cultura política i sindical molt marcada, i les fàbriques van ser l'espai on els represaliats, catalans d'origen i d'adopció, van forjar el nou catalanisme popular inclusiu i reivindicatiu, superant la segregació residencial.

Com passa sovint, l'emotiu discurs de Sola va tenir llums i ombres, encara que considero que no va estar gaire afortunat en la forma i sí en el fons. De tota manera, la repercussió del seu discurs, més ètic que estètic, va durar el que dura una tempesta d'estiu, potser perquè estem l'any 2025 i la data del discurs de Sola s'hauria de circumscriure al 1950. En definitiva, molt soroll per no res, o per poca cosa, només el somni d'una nit d'estiu d'un xarneguisme tranuitat dels anys 50.

17 Comentaris

  1. car res

    Me resulta rancio a estas alturas volver a ese termino. Además no entiendo qué sentido tiene vanagloriarse de él.
    Los meto dentro de los que usan: soy ateo ,no soy cristiano, soy gitano, soy payo....Pues muy bien, si con eso te sientes feliz, pero nadie te pide que te identifiques como tal. Además son pesados, en su repetición.
    Ya sé que te he metido a ti, pero que le vamos hacer, ya sabes no hace falta esa identificación, no te la van a pedir nadie, afortunadamente. En otro tiempo en la mili, al preguntarte(que lo hacían),seguro que no dirías
    soy ateo ,porque ibas a la S1 derecho,sin permisos,que lo se perfectamente.

    Reply Delete 27 de gener, 2025
    1. Francesc Puigcarbó

      En el 68 en Palma de Mallorca, habia tres objetores de conciencia que se pasaron el campamento en el calabozo, luego ya no supe de ellos.
      Saludos.

      Reply Delete 27 de gener, 2025
  2. Tot Barcelona

    Me pones una foto de El 47.
    No me gusta hablar de Las sombras, no está y no es de recibo en tu casa, ahora bien, ese problema y esa parte quedan reflejadas en él.
    Charnego y murciano eran dos apelativos peyorativos, siempre en forma de insulto. El charnego era el mestizo y el murciano era el no autóctono, para decirlo de alguna forma.
    Pero eso, hoy en día es inexistente, porque hoy con la globalización ya somos charnegos internacionales todos, sin excepción. Mi hijo mismo: barcelonés, de madre aragonesa, y su padre, yo, hijo de calabrés y catalana, que a su vez fue hija de padres murcianos, casado con una alicantina. Resultado dos nietos catalanes...pero...no son puros, pues para eso habría de trascurrir tres generaciones. Total=nada.
    Eso de orgullosamente charnego es también, a mi modo de ver, peyorativo. Hoy no te puedes sentir orgulloso de algo por el que no te incomodan, pues hoy no se incomoda , al menos aquí, en reglas generales, a nadie que haya nacido fuera por el mero hecho de haber nacido fuera.
    O sea, eso sobra.
    Cataluña hace muchos años que es tierra de inmigración/emigración. Siempre han habido corrientes . Siempre y Cataluña fue fundada por Amilcar Barca, cartaginés, pero fue fenicia, y griega, y a la vez romana, y siempre judía. Y siempre se ha convivido.
    Ha habido épocas grises, ¡como en todos lados¡, esto no es una excepción!, pero la gente se ha adaptado y se ha ganado la vida y uno es de donde pace, no de donde nace.
    Pero en ocasiones nos gusta recargar eso de que todo son vallas y trincheras. Esto es y ha sido, tierra de oportunidades. Aquí hay pista para despegar, cosa que en otros pagos no, y es por eso y por ello que las personas buscan su futuro intentando despegar de aquí.
    Salut

    Reply Delete 27 de gener, 2025
  3. Francesc Puigcarbó

    Per això dic que el discurs de Sola tenia un sentit als anys 50, però no ara 75 anys després. La foto del 47 l'he posat perquè és més adient que una de la casa en Flames de la que Sola en va escriure el guió. Per cert la Patrocinio, la iaia de la Nuri, era d'Olba (Terol), naixí al 1900 pero sabia llegir i escriure.
    Salut

    Reply Delete 27 de gener, 2025
  4. car res

    No tengo datos, que me da igual, pero de amigos un hijo lo tiene en Noruega y dice que no vuelve. Otro la hija ha estado en medio mundo, ha vuelto y está en la Seguridad Social. Una sobrina, no para ni un mes en casa, no sé que parte del mundo no conoce. Globalizacion
    El que desentona es un tal Trump
    Saludos

    Reply Delete 27 de gener, 2025
  5. Francesc Puigcarbó

    Trump es una víctima de la globalización, por eso actúa como actúa. America first. El 70% de los coches que fabrica Elon Musk se producen en la China. Estos son el nuevo imperio el país más capitalista del mundo.
    Saludos-

    Reply Delete 28 de gener, 2025
    1. Tot Barcelona

      ¿y dónde se fabrica los famosos ordenadores Apple?...si los fabrica China y en la sede de California, Cupertino, no se hacen ni los programas...

      Reply Delete 28 de gener, 2025
    2. Francesc Puigcarbó

      Ja, China és emergent i EUA minvant, y Europa: Don Tancredo.

      Reply Delete 28 de gener, 2025
Més recent Anterior