Santuari de Santa Quitèria a Vilanova -
Que alguna cosa no s'ha fet bé en l'ensenyament des fa temps, sembla palès amb el que m'ha passat avui al matí. Era a Vilanova del Vallès a la part nova de la vila, amb una noia de 35 anys, que va acabar els seus estudis, treballa d'encarregada en una botiga i és molt professional en la seva feina, ah! i no és pas beneita. 
Doncs resulta que buscàvem el carrer de Montserrat Roig, i a la mateixa zona hi ha els carrers de Maria Aurèlia Campmany, Pompeu Fabra i Josep Pla. 
De pasta de moniato m'he quedat quan en preguntar-li que en sabia dels titulars d'aquests carrers, dels quatre, només li sonava Pla. Si home! aquell noi de Sabadell que canta cançons rares. Ha estat la seva contesta. Verge de la vera Creu. ¿Que se n'ha fet d'aquella classe obrera d'abans i després de la guerra que llegia i maldava per il·lustrar-se? Sóc dels qui creu convençut que qualsevol temps passat fou pitjor, tot i que haig de reconèixer que amb el nivell cultural de les noves generacions, tinc dubtes més que raonables.