En una memorable escena de "Aguirre o la cólera de Dios" de Werner Herzog, amb un embogit Klaus Kinski, mentre travessen el riu Amaçones en un vell vaixell, un capellà li dona una biblia a un indígena: Escolta la paraula de déu - li diu - i el pobre indigena que alguna cosa entenia de la llengua en que li parlava el capellà, s'acosta la biblia a l'orella. Aleshores el capella, creient o volent creure, que s'ha mofat o s'està fotent d'ell treu una espasa i el mata.
Una persona que és al seu costat, esglaiada li diu: però que ha fet, l'ha matat.
- No era digne de déu - contesta el capellà -
Una mica més tard dins el mateix vaixell la persona li pregunta al capellà: Però pare, vostè, l'esglesia, de quin costat està?
- Sempre al costat del poderòs fill meu, sempre al costat del més poderós, així hem sobreviscut mil cinc-cents anys.
Doncs avui el Papa de Roma ha dit que "no ha estat mai de dretes".
ResponEliminaA banda d'això, t'he de dir que "Aguirre" es troba entre les millors cinc pel·lis de la meva llista particular. No sé quantes vegades l'he vista...
El Herzog té un documental bestial "Enemigo íntimo", on explica la seva relació amb Klaus Kinski, totalment delirant. Sembla que Klaus es va posar tant dins del seu paper que pegava i insultava els indis amaçònics que van participar al rodatge...
Kinski està com una cabra, el millor que ha fet a la seva vida es la seva filla Natasha. Ara, aquesta peli a mi em va fascinar, és real, segurament en aquells temps va ser com ho expliquen a la pel·lícula d'Herzog.
ResponEliminasalut
La mejor peli sin duda de él.
ResponEliminaHay otra que me gusta cantidad, Fizcarraldo. Digna de mención.
Por otra parte M Bunge (filósofo) acusa al papa de Roma de haber estado en silencio cuando la represión de Videla, pudiendo haber hecho mucho ante el nuncio en Bs As.
No se que hay de cierto, pero aquello duró mucho tiempo y siempre Videla, Galtieri, y el Triunvirato argentino estaban acompañados de la iglesia. Es mas, los tiraban vivos al R de la Plata y había un cura castrense dándoles la despedida...en todos los vuelos de la muerte.
Salut
Francesc, aquesta peli és d'aquelles que estimes o odies. L'assassinat dels nadius que els reben com a déus és una espurna de la realitat del genocidi espanyol a Amèrica. La tasca de l'Església com a còmplice i excusa evangelitzadora del genocidi està representada pel personatge del clergue, el qual llueix a vegades un crucifix que aparenta estar bocaterrosa. Tots dos, Corona i Església, tant despietats com parapetats en el seu infinit abús de poder portarien a l'extermini i l'esclavitud als pobles americans.
ResponEliminaLa película es buena, un poco lenta para mi gusto, pero buena.
ResponEliminaRespecto a los conquistadores de la América del Sur, fueron como todos los conquistadores de la Historia, unos hijoputas redomados, cuando uno va a conquistar no va de paseo, va con armas y la violencia, es el medio.
La Iglesia en sus diferentes formas ha sido el arma complementaria, como la educación (no nos olvidemos) que si educas en un sistema a los niños tendrás los cómplices necesarios de mayores, excepto los romanos que dejaban a cada pueblo rezar como les saliese del gorro, todos los demás conquistadores han empleado la religión como medio.
Es curioso ver como se trata a unos conquistadores y a otros, mientras la conquista romana se muestra como un avance de la cultura y la civilización, y la gente esta orgullosa de sus restos, la española como un genocidio.
Se ve que Roma cuando conquistaba lo hacia repartiendo flores y besos, con las legiones como antiguas ONG, cuidando desvalidos y enfermos y la Roca Tarpeya como invitacion a la reflexion a los dirigentes de otras naciones.
Me extraña que nadie halla pedido el Príncipe de Asturias de la Paz para Julio Cesar o para Publio Cornelio Escipion a titulo póstumo...
Un saludo.
Joder TEMUJIN...estás hecho un Crápula ¡
ResponEliminaMiquel, Josep i Temujin, cal no oblidar que la secta Católica o Cristiana ha estat la més SANGUINARIA I CRIMINAL de totes al llarg de la seva llarga i sinistra història
ResponEliminaTemujin, los romanos sabían colonizar y los españoles no, sin saberlo, los romanos se anticiparon a las teorías de Maquiavelo sobre los pueblos conquistados.
ResponElimina