12 D'OCTUBRE


Ja som al dia de la Hispanitat, de la raça, de la “Victoria” o de la “Pilarica”, o com li vulguin dir, puig ha anat canviant la seva denominació d’origen amb el pas dels anys. Diriem que s'ha anat adequant la seva denominació segons convenia o pertocava, però de fet no deixa de ser el dia que no s'hauria de cel·lebrar, que més valdria callar-se i quedar-se quiet. El mal fet va ser molt i allí encara s'en recorden, i actualment que se suposa no tenim ja ínfules imperialistes (se suposa, ai las!) potser hauriem de passar-hi de puntetes per vergonya pròpia i aliena i cel·lebrar altres galindaines.
D’un d’aquests 12 d’octubre en tinc un record estrany però que ha persistit en la meva memòria amb el pas del temps: Devia tenir vuit o nou anys, i amb el meu pare i ma mare amb la Rieju amb sidecar havíem anat a Lliçà de Vall a passar el dia de festa. En aquella época era molt frequent anar a passar el dia al camp, on s'hi dinava i es feia foc per coure la carn i curiosament tot i ser molts els catalans que tenien aquesta costum, no hi havia mai cap incendi i el bosc estava net. Les botigues als poble s'obrien el diumenge (el negoci és el negoci) i allí a Lliçà de Vall ens hi varem aturar a comprar quelcom que ens faltava.
En un bar, o potser era el casino, tenien posada una de les primeres televisions on estaven donant – en blanc i negre – el “desfile de la victoria” per televisió espanyola. Tothom o gairebé tothom estava enganxat davant la caixa quadrada mirant aquella desfilada de soldats en l'ùnic dia on no poden fer mal, atès estàn desfilant, suposo que més embadalits pel fet de veure la Tele que no pas per l'espectacle, i en aquest tothom s'havien d'incloure els meus pares.
M’avorria sobiranament veient allò que no m’interessava i vaig sortir a la carretera a jugar amb la pilota; estava sol, bé no del tot, un home gran seia sobre un piló, duia un vestit de pana negra molt deteriorat, un caliquenyo penjava dels seus llavis i es cobria el cap amb una boina també negra. (Si no fos perquè no podia ser podria haver estat en Josep Pla).
.
El vaig mirar, se’m feia rar amb la expressió tan seriosa, el caliquenyo i la boina, trista més aviat, seria la forma de definir-lo
- No vas a veure la televisió como tothom? - em va dir.
- És que m’avorreixo, fou la meva contesta.
Aleshores l’home es va aixecar i em va dir: Fas bé, aquests desgraciats estan bocabadats mirant com desfilen els que els han conquerit, oprimit i anorreat, com es pot ser tan brètol de contemplar aquesta obscena exhibició de màquines de matar? Fa quatre dies que es va acabar la guerra i ja se n'han oblidat.
- No ho sé, vaig contestar-li, el meu pare diu que a la guerra tots eren dolents, i que ara almenys vivim en pau.
L’home és va aixecar i em va dir:
Ets massa petit encara, no se perqué t'he dit aquestes coses, au va que tu i jo jugarem a pilota... i la remenava bé.
.
Ho recordo perfectament, malgrat el pas dels anys és d’aquelles situacions que no s’obliden, o que potser suceeixen precisament per a no ser oblidades. Ja vaig explicar aquests records fa tres anys, però és que em temo que enguany no serà tan plàcid, em preocupa que avui hi haurà aldarulls i esbatussades i el que si sé, és que les provocaràn als acòlits de Sanchez Camacho, C,s i falangistes, que a aixó van a Barcelona, a provocar aldarulls, per criminalitzar l'independentisme i ser ells les víctimes. Tant de bo m'equivoqui.

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Cada vez se está perdiendo más en tinglado de los desfiles...en eso estamos adelantando
    salut

    ResponElimina
  2. Miquel, enguany ens surt baratet, uns 800 mil euros, no hi ha tancs, avions ni parafernalia militar de matar gent, soldats a banda, clar.

    ResponElimina
  3. Aquell avi savi podia haver estat potser l'Avi Ciset, el de 'L'estaca'. Lúcid en la seva tristesa, i potser una mica, molt lleugerament, esperançat en aquells nens que pujaven. I per si fos poc, li agradava el futbol i la tocava bé. Fantàstic!

    ResponElimina
  4. KRT, diria que els nens que pujavem l'hauriem decebut després.

    ResponElimina
  5. El 12 de Octubre de 1492 se descubrió América por Cristobal Colon con financiación y empresas españolas y eso es lo que se celebra ahora, antes no lo se y las connotaciones que les quiera aplicar cada gobierno de turno pueden ser variadas, pero que se descubrió América o lo que después se descubrió que era América es indiscutible.
    Por cierto ya se sabia que la Tierra era redonda 18 siglos antes, a pesar de lo que dijese la santa madre iglesia.

    ResponElimina
  6. DOS APUNTES TEMUJIN: Colom era catalán y la financiación del viaje a las Indias también. Que era catalán está más que demostrado y documentado, aunque mejor no escampar la noticia, para lo que hizo por allí, mejor no meneallo.

    ResponElimina
  7. Francesc aquellos eran tiempos del tanto monta, monta tanto de Isabel y Fernando, la leyenda dice que esta vendió las joyas para costear la aventura (cosa que no me creo), pero la empresa la financio lo que ahora es España, esta empresa y las siguientes.La nacionalidad de Colon es discutida, he oído lo que era catalán, también que era de Valencia, que era genoves, también hay teorías de su origen portugues, algunos ponen su nacimiento en Ibiza, depende del historiador de turno. Personalmente pienso que era genoves, pues Genova Y Venecia eran "los que partían la pana" en el mar en aquella época, pero lo desconozco. Lo que si esta documentado es su peregrinaje por múltiples cortes de Europa para financiar su empresa y que fue aquí donde se le dio la oportunidad. Hizo lo que se hacia en la época, conquistar al personal si se le dejaba, de todas maneras antes de Colon en América ya tenían sus canallas y asesinos propios, había esclavitud y los de siempre vivían a costa de los de siempre, ¿de donde sacaron el oro los reyes indígenas? ¿de su trabajo?...La gente de a pie, estaba igual de jodida con unos que con otros, se cambiaron los jefes.
    Muchas veces pienso en el valor de esta gente wque se embarca en un barco y se va a la mar sin un destino concreto, hay que tener mucha fé en lo que se hace. Lo que esta claro es que Erastotenes medio la circunferencia de la tierra en Alejandria en el siglo IV antes de cristo, mediante la proyección de una sombra en un pozo y que penas se equivoco en algunos kms, así que los marinos de la época ya sabían (mal que les pesase a los roucos de la época) que la tierra era redonda y lo empleaban. Sin embargo nadie se atrevió a hacer lo de Colon, aunque dicen que los vikingos llegaron a America del Norte antes, supongo que no encontrarían nada de su agrado y se fueron.

    ResponElimina
  8. Es que los vikingos entraron por la parte más gélida, y en aquellos Tiempos Nueva York aún no existía.
    Colo eran catalán seguro, hay escritos de él y de su hijo en catalán - antiguo - pero eso no tiene ninguna importancia. Cuando regresó de su primer viaje a las Américas dice la historia que llegó a Palos de Moguer y que enseguida (dos dias a pié) fué a visitar a los Reyes en Barcelona, posibldemente porqué atracó en Pals (Girona) a dos dias a pié más o menos de Barcelona.

    ResponElimina