... i va recollir marihuana - Juan Zurita diu de si mateix que mereix el Nobel, però els jutges creuen que és un narcotraficant de marihuana. Assegut en una terrassa, s'esplaia des de la primera frase: "Jo vaig sembrar cànem pel bé que és menjar llavors de cànem, que ve en el llibre del Dioscòrides, i vaig descobrir les seves propietats curatives". A partir d'aquí llança una defensa militant del cànem. Cànem i marihuana són la mateixa planta, cànnabis sativa, amb més o menys contingut de THC. La policia va trobar a la seva finca de Pórtugos (Granada) més de 120 quilograms, dels quals uns 500 grams superaven l'1% de THC, el principal constituent psicoativo del cànnabis; la resta estava per sota. La marihuana habitual al mercat oscil·la entre el 10 i el 20% de THC. "Que algú em demostri a mi que el que jo venc és droga", diu. L'Audiència Provincial de Màlaga creu que mereix passar tres anys i mig a la presó.

Zurita viu a l'Alpujarra granadina, on la Guàrdia Civil li diu "Juan L'Ecologista". Amb coneixement de tots ven el que conrea en mercats alternatius, botigues i Internet, per fumar o per infusions. Si ha triat una tapadora, Joan ha arribat a adoptar el paper d'activista ecologista com a mode de vida. Si és un narcotraficant és també un entabanador de primera. "Per què no hi ha gasolina de cànem, que no contamina? La pau és canemera. Amèrica era canemera fins que va arribar Rockefeller. George Washington conreava cànem. El cànem està en les escriptures. Dir que el cànem és marihuana és com dir que l'ésser humà és droga". Està convençut que és una planta amb unes propietats semi-miraculoses i que una conspiració amb interessos petroliers dificulta el seu cultiu. És la mateixa tesi que defensa, per exemple, Woody Harrelson.

Fa 15 anys, quan va comprar les seves primeres llavors, Zurita va avisar la Guàrdia Civil de la zona de què allò semblava marihuana però no ho era. Té un problema: no tots coneixen la diferència, i encara que la coneguin, pot ser indistingible a simple vista. Això planteja problemes també a altres agricultors, els cultius de cànem són confiscats o retinguts tot i que la Unió Europea el subvenciona sempre que no superi el 0,2% de THC. Juan Zurita va ser absolt el 2014 i 2011 per jutjats de Màlaga i Hellín (Albacete). Sempre va defensar el mateix: "Sóc Cañamero, no marihuaner". Ven 30 grams de cabdells per cinc euros.

L'any passat va ser diferent: la policia va trobar al seu cotxe diverses bosses amb tres quilos del que semblava marihuana. "És cànem. En voleu més? A la meva finca en tinc molt més", els va dir a comissaria. L'endemà els va portar a una botiga i a la seva finca de Pórtugos, on la policia va fer un "registre voluntari", segons la sentència. Els agents van decomissar 120 quilos, li van posar al cop el nom d'Operació Spoleto i van aparèixer als diaris posant amb el confiscat.

L'informe de la policia científica de Màlaga analitza nou mostres del que se li van requisar. A totes les mostres, amb independència del percentatge de THC, l'informe les anomena "marihuana" i no cànnabis sativa. Una mostra de 50 grams té un THC d'1,04%, una altra, de 520 grams, del 4,06%; 94 quilos tenen un THC del 0,81% i la resta està per sota, amb valors de fins al 0,18%. L'informe té un marge d'error del 5%. L'anàlisi no va tenir en compte el percentatge de CBD, un altre cannabinoide característic del cànem industrial que anul·la la potència psicoactiva del THC, tot i que l'ONU recomana comparar els valors de THC i CBD per concloure si és droga. Per exemple, Sativex, un medicament autoritzat, té un THC del 50% anul·lat pel mateix percentatge de CBD. En el procediment no es va sentir als perits de Zurita.

Per aquestes quantitats, Zurita passarà tres anys i mig a la presó. La sentència va ser ratificada per l'Audiència Provincial de Màlaga, que diu que "no és objecte de discussió el fet que l'acusat es dediqui a l'explotació de cànem". "Ha insistit (...) en l'absència de dol, de la intenció de cultivar marihuana, presentant al mateix com una persona ingènua i desproveïda d'intenció o maldat alguna", relata la jutge ponent. Segons la sentència, que es basa en jurisprudència anterior, el percentatge de THC de la marihuana varia entre el 0,4% i el 4%, de manera que Zurita és culpable d'un delicte contra la salut pública: narcotràfic. Ja s'ha emès ordre per al seu ingrés a la presó, tot i que ha presentat recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.

Els límits entre el cànem i la marihuana són, però, difusos. Els assessors jurídics del Ministeri de Sanitat es remeten a una llei de 1967 encara en vigor ia la Convenció Única de l'ONU sobre estupefaents de 1961. Com en aquests textos no s'estableix percentatge mínim, el ministeri interpreta que tota planta de cànnabis sativa, qualsevol que sigui el seu percentatge de THC, està subjecta al règim de control de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris. L'incompliment d'aquest règim podria ser considerat sempre un delicte contra la salut pública i només s'exceptua quan el cànem es destini a fins industrials, "sempre que no tingui el principi actiu estupefaent".

Segons aquesta interpretació, tot cànem és, en principi, droga. No obstant això, al web del Pla Nacional Sobre Drogues, al portal del mateix Ministeri de Sanitat, es defineix així la marihuana: "Obtinguda de la trituració de flors, fulles i tiges seques, posseeix una concentració de THC entre l'1 i el 5% ". Hi ha més xifres contradictòries. El Tribunal Suprem diu en una sentència de 2011 que la concentració "pròpia" de THC en la marihuana està entre el 0,8% i el 4%, el que exclouria gairebé tot el confiscat a Zurita tenint en compte el marge d'error. En un fullet editat pel Ministeri de l'Interior s'explica que el THC en la marihuana va del 4% al 20%. I un informe de la comissió clínica del Ministeri de Sanitat diu que la marihuana conté "habitualment" entre un 1-5% de THC, l'haixix entre un 15-50% i l'oli entre un 25-50%.

A més, aquests percentatges no estan actualitzats. Durant els últims anys s'ha produït un increment notable del percentatge de THC en la marihuana per l'experimentació genètica i les tècniques de cultiu, segons els experts. En els últims hivernacles desarticulats a Màlaga creixien plantes amb THC superior al 20% i en pàgines on s'ofereixen les millors varietats cap baixa del 12%. El manual de l'ONU sobre cànnabis explica que és "freqüent" l'herba amb THC superior al 10% i l'Institut Nacional de Toxicologia ofereix aquestes dades en la seva memòria de 2014: el 7,53% de mostres analitzades presentaven una riquesa menor del 5 % de THC; el 63,18%, una riquesa entre el 5-15%; i el 29,14% entre el 15 - 25% de THC.

No sembla que ningú cregui que el que compra a Juan Zurita és marihuana. "És ridícul. Si algú ven una planta amb el 0,8% de THC com marihuana li tiren a la cara", explica David Álvarez, de Sinsemilla a Màlaga. David Rabé, secretari de la Federació d'Associacions cannàbiques, explica que el percentatge de THC en la marihuana oscil·la entre el 12 i el 17%. "Això és cànem industrial, el percentatge és ínfim. Ningú ho voldria", diu de les plantes de Juan Zurita. Des de la Societat Espanyola d'Investigació sobre Cannabinoides, dependent de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense, diuen que amb aquest percentatge "ningú ho consumiria per a ús recreatiu". "0,8 no col·loca ni encara que et fumis 10 quilos", comenta Miguel Arrillaga, que també conrea cànem industrial. "Jo em vaig menjar un quilo de cabdells amb ou i no hi ha sobredosi. Qui digui que col·loca menteix. I hauria de ser condemnat a plantar cànem", opina Joan.

Normalment, Juan compra llavors certificades de cànem amb THC inferior al 0,2% i origen a França, perquè a Espanya no es produeixen. Què va passar aquest cop? Aquestes llavors es van acabar l'any passat perquè diversos països i grans empreses van comprar fins a esgotar les reserves, i ell va acabar adquirint llavors no certificades amb origen a la Xina, el que podria explicar que superessin el 0,2% de THC.

Una altra possible explicació és la variabilitat genètica. Diuen els que el coneixen que Joan "és molt de la terra": no sempre planta llavors certificades, sinó que guarda les pròpies i això pot produir modificacions. A més, els nivells de la llavor poden variar en la planta segons les condicions del lloc. "La normativa no té en compte que les plantes són un ésser viu. Els cannabinoides són una reacció a la radiació solar. Encara que Juan compri la llavor certificada és inevitable que cultivant a La Alpujarra pugin els nivells de forma natural", explica Ramon Sèrbia, un enginyer agrícola que conrea cànem a Galícia. "Segons aquesta sentència, per una lleu variació jo passaria de ser un emprenedor a un criminal", raona.

"Prefereixo sembrar llavor de cànem que no sembrar, perquè vull verd", diu Zurita abans de aixecar-se de la taula a lliurar un fullet a un senyor. "Sempre els dic:" Sembra verd al teu nen que tu t'has carregat el planeta! "".

La tercera possibilitat és que aquest home sigui un narcotraficant que ven marihuana que no col·loca per 16 cèntims el gram, i que tota la seva història sigui una tapadora. - Font: eldiario.es