ORÍGENS DEL TOTALITARISME


Els totalitarismes han constituït un fenòmen que no es podrà defugir sempre que es vulgui fer una caracterització del segle XX. El seu estudi necessita bussejar en els seus orígens, que per Hannah Arendt són l'antisemitisme i l'imperialisme.

"La propaganda nazi va ser prou enginyosa com per transformar l'antisemitisme al principi d'autodefinició i eliminar així de les fluctuacions de la simple opinió. Va usar la persuasió de la demagògia de masses només com un pas preparatori, i mai va sobreestimar la seva influència duradora, tant en l'oratòria com en la lletra impresa. Això va proporcionar a les masses d'individus atomitzats, indefinibles, inestables i fútils, mitjans de autodefinició o identificació que no només restauraven alguna cosa del respecte propi que antigament havien fet derivar de la seva funció en la societat, sinó que també van crear un tipus de falsa estabilitat que els va convertir en millors candidats per a una organització. 

El veritable objectiu de la propaganda totalitària no és la persuasió, sinó l'organització: la "acumulació de poder sense la possessió dels mitjans de violència".

La calamitat dels fora de la llei no rau en què es trobin privats de la vida, de la llibertat i de la prossecució de la felicitat, o de la igualtat davant la llei i de la llibertat d'opinió - fórmules que van ser concebudes per resoldre problemes dins de comunitats donades-, sinó que ja no pertanyen a comunitat alguna. La seva condició no és la de no ser iguals davant la llei, sinó la que no hi ha cap llei per a ells. No és que siguin oprimits, sinó que ningú desitja fins i tot oprimir. Només en l'última fase d'un procés més aviat llarg queda amenaçat el seu dret a la vida; només si romanen sent perfectament "superflus", si no hi ha ningú que els "reclami", poden trobar-se les seves vides en perill. Fins i tot els nazis van començar el seu extermini dels jueus privant-los de tot estatut legal (l'estatus de ciutadania de segona classe) i aïllant-los del món dels vius mitjançant el seu amuntegament en guetos i en camps de concentració; i abans d'enviar-los a les cambres de gas havien temptejat acuradament el terreny i descobert per la seva satisfacció que cap país reclamaria a aquestes persones.

El totalitarisme nazi va començar amb una organització de masses que només va ser gradualment dominada per les formacions d'elit, mentre que els bolxevics van començar amb les formacions d'elit i van organitzar les masses segons aquestes. El resultat va ser el mateix en ambdós casos. A més, els nazis, per obra de la seva tradició i dels seus prejudicis militaristes, van establir originalment les seves formacions d'elit acord amb el model de l'Exèrcit, mentre que els bolxevics, des del començament, van investir a la policia secreta de l'exercici del poder suprem. No obstant això, al cap d'uns pocs anys, aquesta diferència va desaparèixer també: el cap de les SS es va convertir en el cap de la policia secreta, i les formacions de les SS van ser gradualment incorporades a aquesta i van substituir l'antic personal de la Gestapo, tot i que els membres de la Gestapo eren tots molt lleials..."

HANNAH ARENDT -
els orígens 
del totalitarisme 

(PDF)
Comparteix:  

Comentaris

 1. Y a lo que voy siempre, amic FRANCESC, a que lo primero que se va es a autorizar todo proyectoideológico en LEY, de manera que el pueblo se vea eliminado de culpa, porque lo que se hace, lo que cumple y lo que hace está protegido por el paragüas legal, y si lo dice la ley no es malo, sino que es lo correcto.
  De ahí que se banalice el mal, porque pasa a formar parte de unos artículos aprobados por un Congreso, y se les da forma judicial y no moral.

  Así, en 1933, en Alemania, se aprobó la La Ley para solucionar los peligros que acechan al Pueblo y al Estado, mejor conocida como la Ley Habilitante de 1933, tras encerrar a todos los diputados del Partido Comunista. Y poco después, en el 35 se comunicó que los judíos eran una raza inferior.

  Imagínate la de tropelías que se pueden hacer si una Ley te defiende diciendo que el de al lado es inferior. Te quedas con su casa, con su dinero, y le robas su vida.

  Pero se empieza por los comunistas, se siguen por los judíos y se continua por los que no hablan tu lengua, los que no profiesan tu idea y los que difieren de tu cultura. Y eso es el miedo que me da todo lo que veo.

  Hoy toda Europa se está ultraderechizando. TODA. Incluso nuestra Catalunya está viviendo un momento de radicalización. La palabra feixista está en boca de cualquier patán que se precie, y con ella el grito diferenciador de quien la lanza, presto siempre al aplauso fácil.

  Vienen tiempos complejos. Espero no verlos, pero mucho me temo que no sera así.

  Una abraçada.

  ResponElimina
 2. amb tu, venen temps difícils i em temo que ho veurem Miquel.

  ResponElimina
 3. Un bon analisi. Y el perill avui es la capacitat de las xarxes per difondre informacións esviaxades sense puguer contrastar-las. El antics nazis avui estarían encantats amb aquesta capacitat de propaganda.

  Una abraçada.

  ResponElimina
 4. aixó he pensat, s'ho pasarien bomba

  ResponElimina
 5. Creo que voy a aprovechar un comentario que he dejado a Krapp en mi blog, porque se acomoda mucho a tu entrada y posteriores comentarios.

  Los nuevos hitler llegaran por la pobreza espiritual, la falta de firmeza, la demagogia, el falso victimismo y las charlas bizantinas de los que se autodenominan con excesivo bombo y mucha egolatría "demócratas". Esa es mi opinión.

  ResponElimina
 6. No llegaran Daniel, ya han llegado.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada