• Barcelona crearà una empresa funerària pública per rebaixar el preu dels enterramentsEl consistori pretén reduir un 30% de la tarifa del servei, que de mitjana és de 6.400 euros, un dels més alts d'Espanya. La iniciativa donarà peu a un tanatori municipal que està previst que obri el 2019, a final de mandat. Podria ser la fim de l'obscé negoci de la mort.
“El mercat no ha funcionat de forma adequada i la presència pública pot garantir més competència, que el servei sigui de més qualitat i un preu que permeti que el servei sigui assequible per al conjunt de la ciutadania”. Amb aquestes paraules ha justificat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, l'anunci que ha fet aquest divendres: l'ajuntament crearà un servei funerari municipal. I ho farà, principalment, perquè considera que el preu actual és massa car.
L'objectiu, ha dit, és aconseguir que aquesta quantitat es redueixi fins en un 30%. Com a resultat, s'obrirà un tanatori municipal, l'entrada en funcionament del qual està prevista per al 2019.
Segons ha detallat Pisarello, en l'actualitat Barcelona “és una de les ciutats on més car és acomiadar-se dels éssers estimats. El preu mitjà és de 6.400 euros, quan a Madrid és de 4.700 euros i a València, de 3.100 euros”.
Actualment, hi ha dos operadors, al marge de l'actuació puntual d'altres, que segons el consistori no tenen efecte en la competència. Ara al consistori li quedava un 15% del capital de Serveis Funeraris de Barcelona, la resta és de Mémora Serveis Funeraris. Per obrir la seva empresa pública, l'ajuntament ha de vendre aquest 15%, del qual es calcula un valor de 30 milions d'euros, per evitar la incompatibilitat de figurar en una societat mercantil i en una operadora pública, ha argumentat Badia.

Com era d'esperar aquests dos operadors ja s'han queixat, que si competencia deslleial, que si es perdran llocs de treball, etc etc. Aquests dos operadors com els altres que hi ha arreu del País, són el que s'han dedicat obscenament al negoci de la mort, amb uns preus abusius, sense miraments. i aprofitant-se de la debilitat dels familiars dels difunts a l'hora del comiat del seus.  Diuen amb tota la barra almenys el representant de Mèmora que la majoria de la gent té alguna assegurança: cert, és que si no fos aixì, no es podria fer front a l'atracament que perpetren aquests operadors.
La decisió de l'Ajuntament si arriba a port i funciona, serà un acte de justicia i equitat, agradi o no als operadors que per a mi s'en  poden anar a fer la mà.