"Dije que estaba listo para morir", bromeaba hace apenas tres semanas," pero creo que estaba exagerando. En realidad, pienso vivir para siempre" - Leonard Cohen.

- Si fa una setmana haguessiu sortit al carrer i preguntat a la gent si sabia qui era Leonard Cohen, el 90% us hauria contestat que no en tenia ni idea, i el 10% restant (majors de 50 anys) fins i tot algun d'ells, potser un 2%, fins i tot se sabría les lletres d'unes quantes de les seves cançons. Perquè això és així  i no acabo d'entendre el desmesurat homenatge que se li ha fet amb motiu de la seva mort, un personatge al que, francament mai se m'hauria ocorregut anar-lo a veure en concert en directe, llevat que patís d'insomni, que és més o menys el mateix que pot passar en un concert de Llach, encara d'aquest almenys entenc les lletres. Aixó no vol dir que no m'agradès escoltar Cohen quan molt de tant en tant sonaba per alguna radio, però era minoritari, malgrat ara sembli que tothom era fan d'ell i està trist per la seva mort, i això nomès tenen dret a fer-ho uns pocs, com el su amic Manzano o Natza Farré i alguns més, pels qui Cohen viurà per sempre en les seves cançons i poemes.

Per cert, sembla que el nou Ministre de Cultura Espanyol no el coneixia massa, si hem de fer cas a les seves declaracions.

Fotografía: Leonard Cohen y Marianne Ihlen en la isla de Hidra

“Hidra 1963”, de Leonard Cohen

El áspero sendero se torcía alrededor,
atándome a la noche.
Un bote sondeaba el borde costero,
bajo una luz seseante.

Algo suave envolvió una red
y sangró en torno a una lanza.
La muerte roma, el surtidor de cúmulos.

¡Te hablé, pensé que estabas cerca!
¿O era acaso la noche tan oscura
que algo murió solo?

Un hombre con la espalda brillante
golpea la comida contra una piedra.

en Flores para Hitler, 1964

Nota: Leonard Cohen va viure a Hidra (petita illa grega situada al mar Egeu) en la dècada 60: "Vivíem sota el sol, descalços. Érem molt pobres, però feliços. No hi havia aigua potable, ni cotxes, només rucs", recordaba amb nostàlgia Marianne Ihlen, la noruega immortalitzada en una de les cançons més famoses del cantautor canadenc. Durant la seva estada a Hidra, Cohen va publicar la col·lecció de poesies Flowers for Hitler (1964) i les novel·les The Favourite Game (1963) i Beautiful Losers (1966).  - descontexto.blogspot.com