Mariano Rajoy s'enroca amb Juan Ignacio Zoido del mateix perfil de Jorge Fernández Díaz per al Ministeri de l'Interior. Donarà joc aquesta perla d'Alcalde sevillà, ranci, missaire, carca, ignorant i homòfob; un digne successor de Jorge Fernández Díaz; el que no sabem és si Zoido té àngel de la guarda. Tot un personatge que farà les delícies de 'El Intermedio' i altres programes polític satírics. Zoido no és la vella política, és la carpetovetònica política nacionalista espanyola d'Atapuerca.
  • Les decisions que l'ara ministre de l'Interior va prendre sobre el nomenclàtor i la seva relaxació en l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica van ser polèmiques.
  • Va frenar el foment de l'ús de la bicicleta, projecte estrella dels seus predecessors, però va malbaratar en fanals fernandinas i en festejar a Felip VI.
  • La seva falta de tacte amb el col·lectiu LGTBI, negant-se a hissar la bandera arc de Sant Martí a l'Ajuntament de Sevilla, el va portar a escriure per error: "Jo sóc homòfob"
  • També sonat va ser el seu relliscada quan va situar a la capital sevillana la sortida de Cristòfor Colom cap a Amèrica, el que va indignar els de Huelva.
Repassem 10 moments del període de Juan Ignacio Zoido com a alcalde de Sevilla (2011-2015) que apuntalen el perfil conservador, a l'estil de Jorge Fernández Díaz, pel qual ha apostat Mariano Rajoy per al Ministeri de l'Interior.

Relaxat amb la Llei de Memòria Històrica. Després de la denúncia en 2015 de l'advocat especialitzat en Drets Humans Eduardo Ranz contra 38 alcaldes, entre ells el de Sevilla, per un suposat delicte de desobediència que haurien comès en vulnerar la llei de memòria històrica, Juan Ignacio Zoido va rebutjar que hi haguéssin símbols franquistes a la ciutat: "que em diguin on hi ha un!", va exclamar ignorant els vestigis que encara hi ha al edificis i carrers de la capital sevillana. De fet, gairebé vuit anys després d'aprovar-se en un ple canvis en 46 carrers durant el mandat del PSOE i IU, el procés ha començat el 2016.

Obsessionat amb els carrers per verges. No és l'únic problema que ha tingut amb el nomenclàtor. En poc temps va canviar el nom de dos carrers per donar-les a sengles verges: Viriato va passar a ser Mare de Déu de la Puríssima i Pilar Bardem s'anomenaria nostra Senyora de les Mercès. L'amor de Juan Ignacio Zoido, reconegut confrare, per aquests símbols quedar de manifest també quan va censurar l'ús que la revista Mongòlia va fer de la Verge Macarena.

Contra el foment de l'ús de la bicicleta. El carril bici i el foment del transport sostenible va esdevenir una de les apostes estrella de l'equip de govern conformat pel PSOE i IU, i posar el seu segell contrari va ser una de les primeres decisions del llavors alcalde: va suprimir tant l'Oficina de la Bicicleta com l'Observatori de la Sostenibilitat Urbanística, igual que va derogar el Pla Centre, que limitava la circulació de vehicles a motor pel nucli antic. El PSOE l'ha recuperat aquest any, quan Sevilla havia perdut ja el lideratge en el rànquing de les millors ciutats per moure's amb bicicleta.

Entestat en els fanals fernandins. Es va obstinar a posar al centre aquest enllumenat públic el cost rondava els 250.000 euros i per substituir una fanals nous que s'havien posat en el mandat previ, el que va originar moltes crítiques. Ell va respondre que era un compromís electoral que anava a complir per molt nous que fossin els fanals que va eliminar per dur-los a un altre barri.

Entossudit amb un costós retrat de Felip VI. Polèmic va ser també l'encàrrec d'un retrat del recentment coronat Felip VI per col·locar-lo al saló Colom del consistori, pintat per Juan Valdés i que va costar 16.500 euros a les arques públiques. La seva realització es va adjudicar sense concurs públic, amb l'argument que era una donació, però en realitat va obligar a subscriure un crèdit per a això.

I també, en gastar en un bàndol sobre la coronació. Però la joia de Juan Ignacio Zoido per la coronació de Felip VI era incontenible, com ho va provar que també es gastés 22.113,3 euros a publicar un ban per felicitar-lo en diversos mitjans de comunicació. D'aquesta manera, el 2014, en el qual era el seu primer partit en tres anys de mandat, feia una crida als ciutadans per "festejar" "l'històric i gran esdeveniment".

Contra els que rebusquen a les escombraries. L'ordenança de la neteja pública i gestió de residus que es va aprovar en el seu mandat tenia entre les seves novetats més cridaneres l'elevació de les sancions per rebuscar en les escombraries dipositades en els contenidors. Va establir multes de fins a 750 euros per acabar amb aquesta pràctica que s'ha estès a les principals ciutats amb la crisi.

I també, contra el soroll del dòmino, però no el dels campanars. Una altra norma amb el seu segell: l'ordenança contra la contaminació acústica. Entre les seves perles, prohibia el joc del dòmino a les terrasses, per l'elevat soroll de les fitxes, si bé no entrava a qüestionar el rebombori que munten cada hora, com a mínim, els campanars a la ciutat. Altres contradiccions són la prohibició de cantar pel carrer o parlar alt en els vetlladors, mentre es permet muntar un bar de karaoke confrontant amb habitatges.

Poc encertat amb el col·lectiu LGTBI. Va ser una relliscada de l'exalcalde a Twitter, quan va escriure "jo sóc homòfob" en resposta a les crítiques per la seva negativa a hissar a la casa consistorial la bandera arc de Sant Martí, símbol del col·lectiu LGTBI, com s'havia fet en l'era del PSOE i IU. Evidentamente havia oblidat posar el "no", com es va afanyar a corregir, però l'error va donar curs a les burles dels seus detractors. El 2015, per si hi havia cap dubte, va comprar una bandera arc de Sant Martí gegant per hissar-la en Dia de l'Orgull del Sud.

Disposat a canviar la història des de 1492. Un altre relliscada el va tenir en un míting a 2014 quan va posar a Andalusia "al quilòmetre zero de l'Espanya i Europa Moderna", una cosa que va comparar a quan "a l'Edat moderna van sortir de Sevilla les naus per descobrir Amèrica ", per a sorpresa de Pals de la Frontera (Huelva), des d'on va salpar Cristòfor Colom. Juan Ignacio Zoido es va excusar dient que ho havia dit en clau en clau d ' "humor", però per si de cas, es va disculpar per carta amb els regidors de Pals de la Frontera i Huelva, després que aquests respongués a la seva "broma" enviant-li fandangos i llibres d'història.

eldiario.es