La solució Budapest per al conflicte Catalunya-Espanya. L'historiador Julián Casanova té una proposta per a Rajoy i Puigdemont.
Julián Casanova, un especialista en el tempestuós segle XX espanyol i en violència política, té una pacífica proposta per als presidents Rajoy i Puigdemont. Penja del seu mur de Facebook, i consisteix en una invitació a dinar a Budapest, ciutat que coneix bé ja que és professor visitant a la Central European University. A una setmana del referèndum de l'1 d'octubre, el catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Saragossa proposa una trobada cara a cara, un repàs a la història recent i un acord que posi fi a l'escalada de tensió que està provocant el desafiament independentista i la resposta del govern central. Casanova també té un pla B, si l'acord és impossible.
Davant la sequera d'idees de la classe política, benvinguda sigui l'aportació dels nostres intel·lectuals.
Conversa a Budapest.
Convido a dinar a Rajoy i a Puigdemont, sense seguici -ni intèrprets-, en un restaurant de Budapest (que ja he triat).
1. En l'aperitiu, jo introduiria el que ha passat a la història quan la confrontació -i després la violència i les armes- han substituït la política i al diàleg, amb diferents casos històrics, amb especial referència a Espanya. Encara que molts estiguin pensant en Franco i la seva dictadura -cinc minuts d'aquesta història per a Rajoy serien suficients-, a Puigdemont li explicaria com va viure una bona part de la burgesia industrial catalana -i la gent d'ordre com ell, encara que ara no ho vulgui aparentar - la col·lectivització anarquista, la revolució i on i amb qui estaven quan les tropa de Yagüe/Franco van entrar a Barcelona a finals de gener de 1939. en suma, el conflicte entre els interessos nacionalistes i els de classe quan l'esquerda social s'obre i provoca un abisme.
2. En el plat principal -aquí jo els suggeriria foie o aus, perquè el peix a Hongria no és bo-, cada un tindria temps -vint minuts d'entrada- per explicar els seus arguments -els retrets consumirien temps- i les conseqüències dels seus actes (que mai s'han atrevit a comunicar a la gent, a això que a banda i banda diuen "poble" o "nació").
3. En les postres, i assumint les dificultats d'entesa, fins i tot després d'aquests dos primers punts, haurien de pactar una sortida política, una de les poques existents, vist ja que s'ha vist i després errors d'embalum per les dues parts en els últims anys: reforma de la Constitució, un referèndum legal i un projecte democràtic comú, amb un pla molt clar de respecte a la llei -a la Constitució reformada-, enfront de la corrupció i apropiació del que és públic per elits a les quals representen.
Només podrien prendre una copa de vi cada un -jo l'elegiría- i, si al final del partit no hi ha acord, els dos es comprometrien a dimitir i deixar pas a altres polítics -amb convocatòria d'eleccions generals i autonòmiques.
Abans de tornar a Espanya, o a l'Estat espanyol com dirà Puigdemont, els demanaria que em diguessin de quin costat estaran quan esclati el veritable conflicte que ens ha de preocupar, el qual tindrà a un costat a Trump i a un altre a Kim Jong-1.
Jo ja ho he intentat - "La meva fellow Spaniards, ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country". Si no surt, que el cel ens guardi. - elhuffingtonpost.es
Aixó seria donar-lis per suposat una inteligencia a Rajoy i a Puigdemont que no en tenen.
ResponEliminaDintre d´un any, ni en Rajoy ni Puigdemont hi seran al poder.
Salut.
probablement cap dels dos hi serà, fins i tot molt abans.
ResponEliminaDeclaraciones de Carles Campuzano.
ResponEliminaCreo que esto es otra cosa, y aquí si estoy muy , muy de acuerdo:
Según ha manifestado en una rueda de prensa en el Congreso de los Diputados, después de la consulta, que ha sido suspendida por el Tribunal Constitucional, “la independencia de Cataluña no se materializa en tres días” y se requiere “un proceso de negociación con el Estado”. Lo que corresponde, ha afirmado el diputado de la antigua Convergència, es que el Gobierno y la Generalitat inicien un proceso de discusión sobre “las condiciones que se deriven” del resultado de una consulta que el Gobierno no está dispuesto a permitir. “Eso es lo que tiene sentido político, democrático e institucional”.
Esto tiene cara y ojos. Esto si que funciona, a mi entender. Todo lo demás es por la fuerza, de unos y de otros.
Ahora si estoy con el PdCAT
aixó ja ho havien d'haver previst. Em temo que ja és tard, almenys per Puigdemont.
ResponElimina