MISSATGE OCULT


Aquest escrit es del 25.06.2014. L'he volgut recuperar a ran d'aquest escrit on parlen de plusvalúes. La noticia és que la explotació humana, la nova esclavitud, no és noticia ni importa gens al consumidor occidental que vol peces de roba barates i actuals, per anar a la moda low cost, un low cost d'un cost molt onerós per a qui fabrica aquesta roba en condicions infrahumanes.

"Rebecca Gallagher, una dona del sud de Gal·les, va descobrir que l'etiqueta d'un vestit que va comprar a la cadena de botigues de roba Primark contenia un missatge relacionat amb l'explotació laboral. A l'etiqueta apareixia escrita en anglès la frase 'forced to work exhausting hours' ('obligat a treballar fins a l'esgotament'). "Una escolta tota mena d'històries sobre persones que treballen en fàbriques a l'estranger on se'ls explota", va dir Rebecca al diari 'The South Wales Evening Post'. Igual que altres botigues de roba, Primark han estat denunciada en el passat per explotar a persones en països subdesenvolupats.

No hauria de sorprendren's i si en canvi escandalitzar-nos, Primark no són els únics: A la Xina es poden localitzar gran quantitat de fàbriques on les treballadores són explotades, segons un reportatge publicat pel diari El Mundo titulat Per què només costa 'Tot a 100'. Les dagongmei (noies treballadores) són joves i adolescents que produeixen sense descans per un sou de 90 euros al mes, del qual se'ls descompta el menjar i les "despeses d'allotjament". Si aquestes noies trenquen les regles internes o no rendeixen al nivell esperat, es pot veure reduït el seu sou o els vuit dies de vacances anuals.
La investigació d'un diari de Hong Kong va descobrir que les joguines que McDonald's regalava en les seves promocions en aquest país eren elaborades per adolescents d'entre dotze i disset anys en una jornada laboral superior a setze hores diàries, a canvi de 2,40 euros al dia i una habitació compartida amb altres quinze noies.
Són, en canvi, les fàbriques de productes destinats al mercat de les botigues de Tot a 100, ja siguin gestionades i explotades per empreses xineses o d'altres països, les que pitjors condicions tenen. La pressió per abaratir els preus és enorme, i darrere del negoci solen estar companyies desconegudes que no han de tenir cura el seu nom. El seu lema és produir molt, barat i ràpid, però els accidents entre les treballadores o els incendis són realitats quotidianes en aquests llocs de producció.
La política de contractació d'aquests tallers no permet admetre a dones majors de vint anys, encara que aquesta regla s'oblida si la dona en qüestió té fills petits disposats a treballar gratis. Aquesta situació laboral fa que augmenti el nombre de joves que acaben deixant les factories per prostituir-se, ja que afirmen que "és millor que treballar a la fàbrica".
La situació a la Xina és especialment desesperant per a les víctimes dels abusos perquè el Govern manté la il·legalitat dels sindicats i les associacions de treballadors. Hi ha una població tèxtil on la gent dins, neix, treballa i mor (no gosso dir viu) i com se'ls en suïcidàven bastants, la solució va ser posar xarxes a l'exterior perquè així, si es llençaven per la finestra no es matessin.
Després hi ha els vaixells de càrrega en aigües internacionals amb cadenes de producció en el seu interior, treballant 18 hores diàries de dilluns a dilluns a canvi de poc i mal menjar i un catre per descansar una mica.
Aquests esclaus del segle XXI, viuen pitjor i tenen menys drets que els esclaus antics, i en part tot això es produeix per la indiferència i passivitat dels governs i també dels consumidors que no ens questionem com i on s'han fabricat els productes que consumim a preus econòmics.

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Terrible, de veritat, terrible...

    ResponElimina
  2. El pitjor és que sembla que si no comprem el que es fabrica la seva situació més aviat pot empitjorar, és un problema greu, no podem dir que no ho sabem, com tantes altres coses, i ja fa molts anys que dura, de fet dura des de sempre, em temo, l'esclavatge no ha mort mai, s'ha 'disfressat'

    ResponElimina
  3. Fa molt de temps, un dels blogs em va dir que nosaltres ni ningú ens podem posar a gestionar el que un país i una gent ha de resoldre desde dins. La situació és terrible, però què podem fer que no puguin fer ells? no es que no interessi, jo avui mateix els ajudaria, ara mateix, però com? fent què? això d'ha de resoldre desde dins. Aquesta gent s'hauria de parar per parar als de sobre i ningú absolutament ningú ocupar els seus llocs per menys o pel mateix preu. Tinc un cert coratge perque temo que per molt que digui no sé del que estic parlant, darrera d'aquestes imatges hi hà coses que no veiem però que segur que passan per no marxar, que passen per quedar-se, per instal·lar-se per sotmetre a milions de persones com ho están fent..el tema és molt gros, molt. L'etiqueta ho diu tot.

    ResponElimina
    Respostes
    1. fa anys a la Xina, i en un lloc on fabricàven samarretes per una empresa on treballava, el lloc era a 600 quilòmetres de Hong kong, a la plaça del poble enmig de gallines i bestiar en general ho tenien ple de màquines de cosir amb uns tendals per protegir-se del sol, la roba baixava fins més avall en barcasses pel riu, atès la carretera era gairebè impracticable per a camions. Era alló o res, per aquella gent que no semblaven pas infeliços. Però això ha derivat en ciutats-fàbriques senceres on la gent neix, creix i mor, no gosso dir - viu - o els vaixells que explico que són terribles.

      Elimina
  4. Ja és possible, i no molt car, prevenir certes malalties mitjançant la manipulació preventiva de l'ADN. Però què passa? Ah!, la totpoderosa indústria farmacèutica s'oposa frontalment a això. Vestir-se, curar-se, alimentar-se ... viure, tot s'ha convertit en un negoci que una minoria, cada vegada més poderosa, regenta sense el més mínim escrúpol.

    ResponElimina