ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

ALGÚ ENS VOL ENGANYAR


La mentida consisteix a enganyar, sobre allò que sabem o creiem que és veritable, a una persona a qui li devem aquesta veritat. La mentida és, per tant, un abús de confiança; suposa que, almenys implícitament, hem promès dir la veritat. A algú que em pregunta pel seu camí, li dec aquesta veritat implícitament, però no si em pregunta quins són els defectes seus o els d'algún dels meus amics. El jutge mateix admet que no es presti jurament, si es és l'amic, l'ocupador o l'empleat de l'inculpat. I pot ser el nostre deure rebutjar el jurament. Només rebutjar el jurament de vegades és confessar. ¿Hauriem llavors de jurar, i a més mentir? Tals són les dificultats en aquesta qüestió, que els pares i els jutges estan interessats en simplificar-la. Caldria diferenciar la mentida particular de la mentida interesada en política, perquè el mentider polític no és tan sols un mentider, és un miserable.
La mentida destinada a augmentar les intencions de vot, a crear una dinàmica favorable, a falsejar els sondejos es duplica amb una mentida sobre l'adversari per tal de desacreditar-lo. Mai se li reconeix talent, intel·ligència o mèrit, tot el que proposa és dolent, està mal fet, perdut per endavant. La veritat és relativa al camp en el qual un es troba, veritat és tot el que pensa i fa el candidat, erroni tot el que procedeix del seu adversari. No hi ha un absolut per a la veritat que permeti pensar en termes d'interès general, de destinació del país, de salut d'un Estat, del paper de la nació al planeta, i que permetria reconèixer l'opositor, per poc que fos, alguna cosa de virtut, sobretot, quan les seves propostes van en aquest sentit; res de veritat absoluta, per tant, sinó una subjectivitat, veritats de circumstància ajustades a la pròpia conveniència.
Caldria tenir present que per vegades i vegades que es repeteixi i s'expandeixi, una mentida mai serà una veritat, seguirà sent una mentida, encara que la gent se l'empassi com a certa. Ens ho deia Fuster: algú ens vol enganyar, això és la mentida.

Publica un comentari a l'entrada

15 Comentaris

  1. Es una constante en nuestras vidas. Todos hacen teatro, todos.
    Ayer escuche al Sr Iglesias, el de Podemos, que habían sorteado apellido de sus futuros hijos. O sea, cual de los dos, el del padre o el de la madre iba a ir primero.
    ¿Y? . Otra mentira de cara a sus votantes. Eso es una cuestión privada y no necesitamos saber si le ponen Iglesias o no como primer apellido. Y en lo personal es una cuestión de necedad, porque eso es muy serio y no se sortea, se habla y se dialoga en privado y solo en pareja, no se hacen sorteos.
    Por eso te digo que eso es una mentira de cara al electorado, para hacer ver que en esa casa todo se hace democraticamente. En fin, la cosa no solo va de Masters, va de personalidad, de palabra dada y de conciencia.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo a los crios les pondria de nombre 1 y 2 y a tomar pal saco. 1 al que nazca primero y 2 al segundo. Teatro, de eso se trata, de teatro o de sainete.

      Elimina
  2. La mentira es tan vieja como la capacidad para comunicarse del ser humano.

    Otra cosa es que las mentiras sean aceptables o no en según que sociedades humanas o culturas.

    Desgraciadamente vivimos en un tiempo y en un lugar donde las consecuencias de mentir son casi nulas, e incluso como defensa ante ellas, las de los demás, nos mentimos a nosotros mismos.

    Vae Victis.

    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser la diferencia sigui aquesta, ara, mentir es gratüit, i a més ja es considera normal, sobretot a les societats no protestants.

      Elimina
    2. Ufff, tens l´exemple d´en Trump, prototipus dels WASP ( White, Anglo Saxon, Protestant )que menteix fins i tot pels descosits.

      Malauradament, ja ni el puritanisme protestant es garantia de sinceritat.

      ¡¡ Merda de modernitat !!.

      Salut.

      Elimina
    3. doncs si, ni els puritans protestants són el que eren, i Steve Bannon ex assessor de Trump, ha fitxat per VOX

      Elimina
  3. Doncs com que la veritat i la mentida només generen prejudicis, perquè no atendren's només als fets?

    ResponElimina
  4. els fets, o són veritat o són mentida, mai els veiem de manera objectiva.

    ResponElimina
  5. Els fets sempre son veritats, poden ser bones o dolentes però un fet no és una mentida és una realitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és un mirall trencat en mil bocins dels que cadascú en té uns quants.

      Elimina
  6. Els fets, sota la visió d´un observador, sempre son subjetius.

    ResponElimina
    Respostes
    1. llevat que siguis el Jutge Llarena, que són objectius 100%

      Elimina
  7. Si fos així la realitat sempre seria ficció, i si és cert que les interpretacions poden fer trontollar la realitat però això no vol dir que els fets son els que son. jajaja o sigui el que interpreta casdascú..però unes banyes son unes banyes malgrat quasi sempre no és el que sembla, un assassinat és un assassinat perque no existeix el crim perfecte, i així va la cosa més o menys per tothom. No crec en les realitats absolutes, excepte la mort i el part, no hi hà realitats absolutes, però si que el món està ple de fets i desfets i son practicament igual d'intel·ligibles per tothom. Francesc, lo del mirall trencat sempre m'ha agradat molt però en un boci de mirall un no pot reflexar tota la veritat, he pensat avui...

    ResponElimina
  8. si, però no, per exemple, la Guardia Civil davant un cadaver no diu mai que és mort, diu pressumptament mort, i en certa manera la realitat és una ficció en molts sentits, obviament un mort és un mort, però són poques les veritats absolutes...

    ResponElimina