Confondre les paraules quan no es coneixen bé els significats és un defecte molt estès per aquestes contrades i de no tan llunyana implantació, si fa no fa quan la socialdemocràcia va aconseguir l'hegemonia política i cultural a Espanya per la seva condemna a la mediocritat, a l'obscenitat moral i la foscor intel·lectual.
No hi hauria lloc per a tal confusió si es discriminés entre la correcció en l'ús del llenguatge i el pervers us que es fa d'ell en els mitjans i cercles d'influència social, responsables de tot tipus de confusions i disbarats que després normalitzen per a consum popular.
Si es fes pedagogia del llenguatge, si es perfilessin amb claredat les paraules i els seus significats, és a dir, la relació intrínseca entre els símbols gràfics o els sons i la realitat que representen, sense que intervingui l'opinió ni la interpretació, la certesa guanyaria terreny al mateix temps que la veritat, en una nació tan perduda com la nostra.
Tots entenem del que és banal, ja que cap esforç requereix. Per exemple: un tamboret és un objecte amb potes que culmina en una superfície plana, de la forma i del material que sigui, que s'utilitza habitualment per seure; per altra banda, una cadira és un objecte amb potes que culmina en una superfície plana, de material i forma variada, que disposa d'un afegit vertical sobre el qual descansa l'esquena, utilitzat per seure; la popularitat d'aquests objectes. La familiaritat que transcendeixen a qualsevol ésser humà fa que resulti molt difícil que un espanyol confongui els termes i els usi trucant al un amb el terme que és adequat per a l'altre. Malauradament, comprendre el fonamental requereix esforç, no s'adquireix el coneixement veritable si no és amb preocupació i dedicació. Aquesta ha estat sempre la basa guanyadora que ha garantit l'èxit a tot aquell que ha pretès treure avantatge d'una disfunció intencionada del llenguatge, si ha gaudit de l'altaveu adequat.
La ignorància política dels espanyols en els anys setanta del segle passat era tan gran que va resultar senzill als confabulats en el lideratge de la Transició -millor seria dir-«transmissió» del poder de la dictadura franquista al règim del 78- confondre les masses i convèncer-les de prendre per democràcia el que en realitat era una partitocràcia. Potser a alguns sorprengui llegir que es pugui distingir entre ambdós conceptes i és per això que pensen que viuen en democràcia quan no és així. Costa de creure que no es donin per assabentats, ja que al contrari que cadira i tamboret, democràcia i partitocràcia són paraules que designen realitats molt diferents i, però, la primera parella no es presta a confusió mentre que la segona la provoca de manera permanent.
La democràcia és la forma de govern en què el poder resideix en el poble i té lloc quan l'Estat governa la nació respectant dos requisits, tan clars com irrenunciables perquè sigui democràcia aquesta forma de governar. El primer, que els poders de l'Estat estiguin separats, és a dir, que no tinguin a veure uns amb els altres i, per tant, que estiguin enfrontats i vigilants com a conseqüència de l'avidesa de poder que tot poder imprimeix en qui ho exerceix. El segon, que les persones que gaudeixen d'aquests poders siguin representants de la nació, és a dir, que el poder que accepten aquests individus, cedit temporalment, el facin servir en nom de la nació i lògicament en el seu benefici, obligats a contracte no signat, doncs de no complir, en una societat sana, el perdrien en les següents eleccions. Tan natural com és que una persona cedeixi la seva representació a qui s'apodera, reservant-se la possibilitat de retirar-li la seva confiança quan ho desitgi, sense més explicació que el fet inopinable d'haver-la perdut. Remarco que aquesta cessió és temporal i només pot ser així quan l'elecció de la persona que el gaudi sigui directa, és a dir, quan no sigui un ens qui prèviament tria als candidats perquè, en aquest cas, serà aquest ens qui posseeixi el poder en última instància, en ser actor necessari en la seva administració i repartiment. En altres paraules, hi ha representació si la nació elegeix els seus representants i tria si vota directament el nom i cognoms de qui és investit amb aquest poder temporal, però no hi haurà representació política si la nació es presta a fer el «paperot» de ratificar als individus que trien els partits en confeccionar les seves llistes. En aquest cas, la nació perd el poder, és a dir, els ciutadans passen a ser mers legitimadors de l'ús que facin d'ell els partits, els seus amos i senyors, ja que el posseeix qui posa i treu als que l'exerceixen.
Oligarquia de partits estatals és la forma de govern en què el poder resideix en un grup de la societat organitzat al seu torn en partits polítics que pertanyen a l'Estat en la mesura que reben d'ell la seva manutenció. Òbviament no hi ha separació de poders, ja que els governants, els caps dels partits, posseeixen el poder i qui en aquesta situació tan avantatjosa té la deferència de separar-lo en parts enfrontades, si res ni ningú l'obliga. Els partits, a l'estar incrustats a l'Estat -qui paga és l'amo del que ha pagat- estan al seu servei i mai defensaran a la nació amb sinceritat, ja que aquesta només ratifica «el seu» poder en un acte protocol·lari mal anomenat eleccions, quan el terme adequat seria votacions en brillar per la seva absència l'elecció de ningú i, per contra matarien, si cal, per perpetuar l'Estat al qual pertanyen.
És irrisori qualificar d'eleccions generals el que es cou a les urnes. Però l'engany resulta creïble fins a dia d'avui i es manté per apaivagar els ànims de la nació perquè els seus ciutadans no es facin preguntes, perquè sembli que és ella qui presta el poder quan realment només ratifica en les urnes la decisió presa pels caps dels partits. No es podria altre escenari que l'abstenció majoritària, de descobrir la nació la falsedat que tanca tota votació, venuda com a elecció, en un règim oligarca de partits estatals. Evidentment, la nació encara no ha caigut en el compte, ja que d'haver-se adonat, només la idiòcia explicaria que continués votant majoritàriament convocatòria després convocatòria i jo vull pensar que la situació es pot revertir, que hi ha remei per a tanta manca de cultura política.
Costa -de fet arrosseguem 40 anys de mentida eficaç- que la majoria dels espanyols prengui consciència de l'existència d'una forma de govern, la DEMOCRÀCIA, que difereix profundament de la que suportem. Costa assumir que és fals l'ús que s'ha fet de la paraula democràcia, que la veritat és que estem governats per una oligarquia de partits estatals, que els que van parir la «Transició» van establir interessadament aquesta confusió per vèncer les escasses reserves que pogués albergar un il·lús poble espanyol desitjós de creure que tot havia acabat, desitjós de sentir-se lliure, d'empassar-se qualsevol cosa sobre el concepte de llibertat i de democràcia per tal de deixar enrere 40 anys de dictadura. I és que és duríssim mirar-se al mirall i advertir la cara que et queda en descobrir que només es va passar de la dictadura d'un a la de diversos. Els espanyols encara prefereixen protegir-se d'aquest trauma, necessari per assolir la seva llibertat, prefereixen admetre, com a serfs, que no és possible escapar d'aquest règim i, per conformar-se i sentir-se espiritualment reconfortats, ¿quina cosa millor que dir-se democràtic, si així es denomina a tot Europa? És més, si Europa diu dic.... ¿Qui és un per dir Didac? Servitud voluntària, i res més. - Per Luis Daniel la Rosa García -
La anarquia es un bello pensamiento con el que todo el mundo cuerdo esta de acuerdo, (valga la redundancia), pero imposible de llevar a la practica. Algo parecido pasa con la separación de poderes, aquí en teoría existe, porque los partidos democráticos nombran proporcionalmente a los jueces supremos y una vez nombrados, tienen libertad de juzgar.
ResponElimina¿Que pasaría si los jueces no fuesen nombrados por los representantes políticos en ultima instancia? pues que se crearía un poder paralelo, sin que el pueblo pudiesen decidir sobre ellos, así se pudieran derribar gobiernos legítimos por poderes judiciales no democráticos. De ahí la inmunidad parlamentaria que esta bien, pero que aquí se abusa mucho de la misma...
El equilibrio es difícil, por no decir imposible, pero es la meta a buscar...
Un saludo
fíjate que en este escrito se reclaman algunas de las acciones de los partidos políticos que tu llevas tiempo pidiendo, como listas abiertas, en él no se habla de anarquía sino de oligarquía política que es lo que padecemos actualmente.
ResponEliminaEn fin, se vuelve a mezclar conceptos.
ResponEliminaLa palabra democracia nada tiene que ver en su significado griego original a lo que hoy pensamos que es.
Ni oligarquía, ni tiranía, ni las cuatro formas de gobierno que dejó escritas Aristóteles en su libro Política.
Los conceptos hoy son impensables y no se pueden comparar a hace 2.500 años.
La democracia que tenemos hoy en España está fuera de toda duda, le pese a quien le pese; es parlamentaria y por sufragio universal, y el rey no es más que una figura retórica, obsoleta si se quiere, pero figura al fin y al cabo. Si no gusta se ha de quitar, que medios hay, y siempre en las urnas.
El señor Luis Daniel la Rosa veo , no es capaz de distinguir la verdad de lo verdadero....y hay un espacio muy largo entre ambos.
Salut
Yo si distingo el espacio.Y te diré porqué España no es un País democrático, entre otras cosas porqué tiene Parlamento Y Senado o sea Cámara Alta y Cámara Baja, lo cual ya la descalifica como Estado democrático. Porqué los partidos son oligárquicos, porqué hay miles de personas en las cunetas víctimas de la guerra civil sin desenterrar, porqué no hay separación de poderes... y muchas más causas que podría añadir.
ResponEliminaSalut
¿ a qué llamamos democrático?
ResponEliminaAlemania
Donde la Baader-Meinhof desapareció misteriosamente en sus celdas
Inglaterra ?
Donde los tres del IRA se los cargaron en Gibraltar y la Margaret dijo que por orden de ella...
La que quería imponer ETA por las armas y que aún llevamos 350 muertos sin saber nada de quien los mató,...?
Francia?
Donde llevan por lo menos media docena de muertos por los chalecos amarillos?
EEUU?
Donde la policía dispara y después te da el alto ?
Francesc, no sabemos todavía lo que tenemos, no lo sabemos. Ahora se ha cambiado el gobierno, y una de las cosas que tenemos buenas es eso. Los socialistas han prometido que resolverán el tema de las cunetas. Perfecto. Para eso sirve la democracia, sino gusta un gobierno se cambia por otro, pero eso sólo se hace si nos regimos por la Ley, que es lo único que nos avala y protege. Todo lo demás lo encontraremos a faltar cuando no lo tengamos, aunque eso si, hay quien te dice que si le votas serás más feliz.
Salut
ERGO, NO HI HA CAP ESTAT DEL MÓN QUE SIGUI DEMMOCRÀTIC, i Espanya una mica menys.
EliminaPorque el 51 por ciento no representa al resto. Porque las coaliciones las hacen entre ellos. Porque te prometen una cosa y hacen otra. Porque el voto no vale lo mismo dependiendo de donde vivas, tampoco los impuestos valen lo mismo porque aunque todos somos iguales en el fondo no somos iguales, hay dos cotarros por barba, el estado y su autonomia, dos democracias a respetar, en realidad tres, o cuatro si le sumas la democracia que hay en tu casa y la que hay en tu trabajo..no se como no estamos más locos..
ResponEliminaNo estamos locos, sabemos lo que queremos, diu la Cançó
EliminaHasta coger un taxi puede ser sinónimo de democracia u oligarquía.
ResponEliminael taxi es pura mafia Gemma, zero democràtic
EliminaHay más, lo que se decide en la reunión de la escalera también es democracia, en el colegio de tus hijos también es democracia, lo que te receta el médico también es democrático pero dependiendo si es privado o no, será genérico o no igual que la educación en privada o en barracones, al fin y al cabo no se de qué nos quejamos si lo tenemos todo y todos somos iguales ante la ley y la justicia.
ResponEliminales reunions d'escala són relativament democrátiques, les de la meva en la que sóc president honorari car ningú ho vol ser, com baixen tres veíns i l'astróleg a les reunion, haviem hem acabat.
ResponElimina¡Ah! no tots som iguals davant la Justicia. Ahí le duele a la democracia española.
Doncs com totes Francesc, i és que les reunions d,escala són un dijous a les nou de la nit. L,altre dia un veí deia qurassats que això ja és tindria que fer per videoconferencia mentre fas el sopar o despares la taula :D quant s,espatlla l,ascensor no és cosa del president és cosa de cadascú trucar als tècnics, de manera que poden rebre per la mateixa averia vint trucades perquè als altres vint se,ls hi enfot que funcioni o no, i els vint que truquem som gilipolles perquè 19 escoltem "ja tenim avís", i el president tan panxo perquè les trucades són democràtiques, lo de ser president és pura etiqueta o la prova legal de que això és democràtic.. quins cullons..
ResponEliminaA l'escala de casa som 10 veïns, només n'hi venen quatre a les reunions que fem a la planta baixa. Els demés ja donen per bo el que decidim
EliminaDicen las malas lenguas,que el autocar en el que han trasladado a los golpistas de tebeo,era nuevo para que no oliera a pipí ni a preso,no se que olor habrán dejado.Me imagino a palomitas,todo muy democrático.
ResponEliminaUn traslado VIP según la razón, en realidad el autocar tiene dentro pequeñas celdas donde en cada una de ellas habia un pasajero, con el aire acondicionado a tope. Además lo primero NO democràtico, és que el Juicio - legalmente - se tendría que celebrar en Barcelona, no en Madrid.-
EliminaSiempre encontraremos pegas, porque nada no resultará perfecto ni a nuestra medida, pero deseo que pensemos un pelín, sólo un pelín.
ResponElimina¿ De verdad pensamos que en nuestro país vecino, Francia, se hubiera aceptado que el Rosellón se declara independiente?
¿Se creé alguién que en la Italia post- Garibaldiana al Venetto se le iba a dejar pasar una declaración "inocente de independencia" al estilo pugdemoniano?
¿ se piensa alguién que la presidenta alemana iba a dejar de lado un alzamiento de la Silesia?
¿¿Iba a dejar pasar de largo la dama inglesa una declaración de independencia de alguna provincia inglesa sin castigar a quien lo representara?
¿ o que el Trump le iba a poner una naranjada en la mesa al primer texano que hablara de una nueva confederación de los estados sureños?
O sea...pero es que ...¿ qué significa para nosotros la verdad ? Si lo verdadero es lo que hay, y lo que hay es que ningún estado se deja dividir a no ser por mutuo consentimiento (lease Chequia y Eslovaquia), y no hay más, porque todo lo demás, las democracias "estas elegidas , validadas y consolidadas" y que forman EEUU , o la U.E. se rigen por consenso validado elegido, guste o no, en todo el territorio.
¿Que se habría de cambiar?, no lo discuto, pero para eso han de estar de acuerdo ambas dos partes (Chequia y Eslovaquia), sino, todo lo que se haga, llámese Tejero, llámese Vox, llamese D.I.Unilateral, no será aceptado por el resto de los miembros de esa asociación.
En EEUU hay un partido comunista con sede en NY. Aceptado por la legislación. Lo conforman creo que 47 personas. Lo que no aceptarán es independencia programática y unilateral de un partido que proclame el estado libre de Nueva York, aunque este fuere asociado.
La diferencia entre la verdad y lo verdadero no es más que la verdad es la parte de la vasija que nosotros vemos, siendo esta verdadera (es una vasija), pero unos la miran por el culo otros la miran por la cara. Verdad es nuestra versión (de unos y de otros), es verdad, pero verdadero son la leyes que confrontan que este estado te pague la pensión cada mes, tengas SS, un seguro obligatorio de los automovilistas por si te atropellan, un abogado de oficio, un defensor del pueblo, el derecho a la educación, Servicios Sociales (gustarán más o menos, pero existen), un subsidio de desempleo...Sin Ley, sin legislación, sin normas...esto sería venezuela, Corea del Norte, la Cuba de Castro, Haití, San Salvador, Honduras, Belice, Liberia, Sierra Leona... ¿hay una diferencia con lo nuestro?...¿o no?
Salut
Mai es trista la veritat, el que no té es remei, potser perquè la veritat és un mirall trencat en mil bocins dels que cadadascú de nosaltres en té un trocet. En la mesura que hi ha molta gent que ajunta els seus trocets s'acosten a la veritat....
ResponEliminaPegas? Pero acaso tenemos derecho a encontrar pegas? Creo que nos ha quedado a todos claro que no por eso nos deshagomos aquí de lo que sea. Y respecto a esto de pensar, pensar pensamos pero no me verás a mí nunca hablar sobre otros países y otras gentes sobre lo que tienen que hacer o no y tampoco soy persona de fijarme en los logros de otros para fijarme unas metas o marcarme unos cuantos errores ni creo que un país deba hacerlo porque otros lo hacen o porque no les dejan hacerlo. Yo imposible no veo nada, si no me levanto con este ánimo cualquiera podría ser capaz de marearme la perdiz. Que no, Miquel que no hablamos de independencia no vaya a ser que alguien nos copie la idea.. que imagino que no es por Catalunya ni por el rosellon, supongo que si alguien abre la brecha y lo consigue esto se podría desmadrar mucho, y no interesa porque hay demasiados intereses creados que si no, verías tu... Pero que exageración a toro pasado, viéndolo así después de un año con su necesaria distancia..por que si Madrid o el país Vasco se lo hubiese planteado a Catalunya, oye que aquí os quedáis que nosotros vamos por libre, aquí no se monta el escándalo que han montado estos...si, si, piénsalo. Tal cual te lo digo.
ResponEliminaGEMMA....si lo permite Españ, te aseguro que no lo haría el resto de la UE, simplemente porque no interesa.
ResponEliminaY bien que no hables de otros paises, pero es que nosotros no estamos solos. No tenemos banco, no tenemos moneda, no tenemos frontera, y pronto tendremos una ley europea común. Al tiempo.
Salut
Si claro, faltaría más. :D SOLO UNA?
ResponEliminahttps://kaosenlared.net/a-que-huele-espana/
ResponEliminagracias por el enlace.
Elimina