L'embarcació de l'ONG alemanya SEA Watch, bloquejada per Itàlia a Sicília, era l'última que quedava per salvar vides al mar. Europa s'ha sortit amb la seva, aquest és el seu exemple de solidaritat. La vella Europa la que sempre fa gala dels seus valors, se'ls passa pel folre i abandona els migrants a la seva sort al cementiri de la Mediterrània. Vergonya, vergonya...

El bloqueig per part d'Itàlia de l'embarcació de l'ONG alemanya Sea Watch al port de Catània (Sicília) deixa al Mediterrani, de moment, sense vaixells d'organitzacions humanitàries que socorrien a migrants. L'embarcació està paralitzada al port sicilià, després que les autoritats italianes hagin detectat una sèrie d'irregularitats, i no podrà tornar a sortir a la Mediterrània fins que no s'aclareixi la situació. La Fiscalia de Catània ha obert una investigació, que de moment no va dirigida contra ningú en concret, després que aquesta ONG desembarqués el 31 de gener a 47 migrants que havia assistit al mar dotze dies abans.
Aquestes persones van esperar durant gairebé dues setmanes al fet que se'ls concedís l'accés a algun port, fins que Itàlia va indicar a l'embarcació que podia dirigir-se a Catània, després d'haver acordat la reubicació dels salvats amb altres set països europeus. La investigació s'ha obert amb la hipòtesi de suposada associació criminal dirigida a facilitar la immigració il·legal i, segons els mitjans italians, el fiscal Carmel Zuccaro vol determinar si l'actuació de la tripulació va ser legal en tot moment i identificar possibles traficants de persones.
Zuccaro és conegut al país perquè ja ha estat responsable d'emprendre diverses causes contra les ONG que operaven a la Mediterrània central i ha acusat en el passat a aquestes organitzacions de complicitat amb les xarxes de tràfic de persones. Per l'ONG alemanya, la decisió de bloquejar el seu vaixell no és més que "un pretext tècnic per aturar les activitats de socors al mar".
Al gener, l'ONG espanyola Proactiva Open Arms va denunciar que les autoritats espanyoles impedien al vaixell "Open Arms" sortir del port de Barcelona, ​​ja que la Capitania Marítima, que depèn del Ministeri de Foment, no li concedia autorització per salpar cap al Mediterrani central. El fundador i director d'aquesta ONG, Òscar Camps, va assegurar llavors que la seva organització complia "amb tots els requisits legals" i va defensar la tasca fonamental que realitzen les ONG a la Mediterrània per protegir els migrants.
Tampoc opera ja el "Aquarius", després que al desembre les ONG SOS Méditerranée i Metges sense Fronteres anunciessin la fi de la missió d'una embarcació que des que va salpar per primera vegada al febrer de 2016 des del port de Marsella havia assistit a gairebé 30.000 persones en aigües internacionals.
Des de juny està retingut el "Lifeline", de la homònima ONG alemanya, a Malta, on enfronta una investigació per la seva situació administrativa, després que desembarquessin a La Valletta uns 230 immigrants socorreguts 6 dies abans.
Les autoritats malteses van immobilitzar el vaixell i van obrir una investigació per esbrinar si la tripulació va poder afavorir la immigració il·legal i si l'ONG portava legalment la bandera holandesa ja que, segons el Govern d'aquest país, no tenia permís per portar-la.
La petita ONG alemanya Jugend Rettet també va veure confiscat el seu vaixell "Iuventa" per part de les autoritats italianes a l'agost de 2017, el mateix mes en què l'organització Metges Sense Fronteres (MSF) va cancel·lar les operacions de "Prudence" i Save the Children va fer el mateix amb el "Vós Hestia".
Un mes després, l'ONG maltesa Migrant Offshore Aid Station (moas) va posar fi a les seves activitats de socors a la Mediterrània per falta de "garantia d'acollida dels rescatats en ports segurs" i va posar rumb al sud-est asiàtic per ajudar al poble Rohingya. - huffingtonpost.es