No és una exageració, ni un article oportunista per omplir espai al diari a l'estiu. Josep Corbella sap de què parla quan ens avisa de la climatologia que ens ve a sobre, i nosaltres, despreocupats, seguim sense donar importància al canvi climàtic, com si no anés amb nosaltres, i el que és mes greu, els nostres dirigents polítics estan més despreocupats que nosaltres. I alguna cosa em diu que això no ha fet més que començar i ja fem tard per aturar-ho.

"Si pensen que la calor d'aquest estiu és excepcional perquè s'estan registrant temperatures sense precedents, com els 42 graus de París o els 32 d'Alaska, esperin una o dues dècades. Això no ha fet més que començar. Aviat arribaran estius en què trobaran a faltar onades de calor tan suaus com les d'aquest 2019. Perquè els motors que empenyen la biosfera cap a l'escalfament encara estan accelerant. Les emissions de CO2, que tothom sap que haurien de reduir per contenir la crisi climàtica, segueixen en augment. I proclamar que cal frenar l'escalfament mentre s'augmenten les emissions de CO2 és com dir que cal apagar un incendi amb gasolina. Amb la humanitat convertida en bomber piròman, aquest incendi està lluny d'estar controlat.
Però la canícula no serà el pitjor. L'escalfament ja ha començat a causar sequeres, desertització, desglaços, extincions... Els seguiran, en un inevitable efecte dòmino, la pujada del nivell dels oceans i la destrucció d'ecosistemes dels quals depenem. Després vindran els refugiats climàtics. Els milions de persones que es quedaran sense llar. Els seus pobles seran inundats per les aigües o els seus cultius esterilitzats per la sequera. Què serà dels vint milions de persones que viuen al delta del Mekong quan pugin les aigües? O dels 140 milions del delta del Ganges?
L'allau climàtica tot just ha començat i serà de tal magnitud que no hi ha ningú, cap persona ni cap govern que la pugui aturar. Ni l'acord de París, fins i tot si arribés a complir-se, seria suficient. La qual cosa no és motiu per a la resignació, ni per al desànim, ni per a la inacció. Tot el contrari. És motiu per actuar. Com més aviat millor. Perquè només una acció col·lectiva, la suma de milers de milions d'accions individuals, al costat de la inajornable transició cap a fonts d'energia verdes, pot, no evitar, però sí mitigar, la catàstrofe que ve. "

Josep Corbella
lavanguardia.com