BENVINGUTS A L'INFERN


No és una exageració, ni un article oportunista per omplir espai al diari a l'estiu. Josep Corbella sap de què parla quan ens avisa de la climatologia que ens ve a sobre, i nosaltres, despreocupats, seguim sense donar importància al canvi climàtic, com si no anés amb nosaltres, i el que és mes greu, els nostres dirigents polítics estan més despreocupats que nosaltres. I alguna cosa em diu que això no ha fet més que començar i ja fem tard per aturar-ho.

"Si pensen que la calor d'aquest estiu és excepcional perquè s'estan registrant temperatures sense precedents, com els 42 graus de París o els 32 d'Alaska, esperin una o dues dècades. Això no ha fet més que començar. Aviat arribaran estius en què trobaran a faltar onades de calor tan suaus com les d'aquest 2019. Perquè els motors que empenyen la biosfera cap a l'escalfament encara estan accelerant. Les emissions de CO2, que tothom sap que haurien de reduir per contenir la crisi climàtica, segueixen en augment. I proclamar que cal frenar l'escalfament mentre s'augmenten les emissions de CO2 és com dir que cal apagar un incendi amb gasolina. Amb la humanitat convertida en bomber piròman, aquest incendi està lluny d'estar controlat.
Però la canícula no serà el pitjor. L'escalfament ja ha començat a causar sequeres, desertització, desglaços, extincions... Els seguiran, en un inevitable efecte dòmino, la pujada del nivell dels oceans i la destrucció d'ecosistemes dels quals depenem. Després vindran els refugiats climàtics. Els milions de persones que es quedaran sense llar. Els seus pobles seran inundats per les aigües o els seus cultius esterilitzats per la sequera. Què serà dels vint milions de persones que viuen al delta del Mekong quan pugin les aigües? O dels 140 milions del delta del Ganges?
L'allau climàtica tot just ha començat i serà de tal magnitud que no hi ha ningú, cap persona ni cap govern que la pugui aturar. Ni l'acord de París, fins i tot si arribés a complir-se, seria suficient. La qual cosa no és motiu per a la resignació, ni per al desànim, ni per a la inacció. Tot el contrari. És motiu per actuar. Com més aviat millor. Perquè només una acció col·lectiva, la suma de milers de milions d'accions individuals, al costat de la inajornable transició cap a fonts d'energia verdes, pot, no evitar, però sí mitigar, la catàstrofe que ve. "

Josep Corbella
lavanguardia.com

12 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Ya no hay nada que hacer.
    El cambio ya llegó.
    No hay más, ni solución.

    Reply Delete 10 d’agost, 2019
    1. Francesc Puigcarbó

      Podriem dir la frase tópica de: ha vingut per quedar-se

      Reply Delete 11 d’agost, 2019
  2. Júlia

    Soc molt escèptica i no crec en prediccions apocalíptiques, se n'han fet moltes i sempre, sovint per part d'experts i al capdavall arriba allò que no t'esperes, més aviat.

    Reply Delete 11 d’agost, 2019
  3. Francesc Puigcarbó

    Jo abans tambè era molt escèptic, recorda que a l'any 2000 ja no hi hauria petroli deien els savis, o la capa d'ozo que tant aviat et diuen que esta millor com que s'ha tancat gairebè del tot, mentre que ens deien que l'efecte del CFC es notaria molt més al cap de 30 anys, etc etc.
    Avui llegia a la Vanguardia L'entrevista a un científic que diu que la mar pujarà 7 metres de nivell si es segueix desglaçant el pol Nord, mentre n'hi ha que afirmen que aixó no es produirà per la teoria del got de martini i el glaçó de gel.
    Però ara no ho sóc tant d'escèptic amb el canvi climàtic, sembla que va de veres, possiblement no serà tant apocalíptic com ens ho presenten, però si que cal tenir-ho en compte.

    Reply Delete 11 d’agost, 2019
  4. Tot Barcelona

    Estos tampoco se creían nada, y mientras bailaban el hula -hula se reían de lo bien que se estaba allí...

    https://elpais.com/elpais/2016/05/12/ciencia/1463034424_446992.html

    Reply Delete 11 d’agost, 2019
    1. Francesc Puigcarbó

      bueno, ahora bailan el hula hula acuático. Pensa a més a més que per als de Sabadell millor que pugi el nivell de la mar, tindrem la platja més a prop, i Colom fent surf.

      Reply Delete 11 d’agost, 2019
  5. Júlia

    Hi ha hagut un munt de canvis climàtics en la història del mon, penso que els humans ens creiem més rellevants del que som.

    Reply Delete 11 d’agost, 2019
    1. Francesc Puigcarbó

      Ja ho crec que ens ho creiem, som l'ùnic animal en tot el planeta que s'ha dotat de trascendencia, fins al punt d'inventar-se un Déu, o més d'un, a la seva imatge i semblança.

      Reply Delete 11 d’agost, 2019
Més recent Anterior