Una tempesta perfecta descarrega sobre el món. Els mals presagis es compleixen mentre que els bons, així treuen el cap, queden sepultats sota el pes de l'informe diari de contagis. S’escampa el pessimisme, la propensió de veure el costat desfavorable de les coses. I també dos conceptes assimilables: el nihilisme i el negacionisme. Aquest últim, que en essència descrivia tota negació de la realitat, ha assumit al llarg del temps un significat més específic: la negació d’una realitat incòmoda d'acceptar. Com per exemple, en els nostres dies, l'evidència que per combatre la pandèmia amb eficàcia és inevitable cedir espais de llibertat que fins ara ens semblaven irrenunciables.

En aquesta tempesta perfecta, faltaven les manifestacions massives de ciutadans irritats amb les restriccions que imposen els governs, com l'ús obligatori de mascareta. Bé, si hem de ser francs, protestes d’aquesta mena ja s'havien vist en alguns estats dels EUA, atiats per Trump, L'adalil dels negacionistas que es fan i es desfan. Però ­preu¡ocupen molt més ara quan recorren els carrers de l'Alemanya, d'Angela Merkel que sobresurt pel seu seny entre els dirigents globals. Com també són tempesta perfecta els ­obstacles que poden demorar l'arribada de la vacuna de la ­Covid-19, des del seu cost fins als dubtes sobre l’eficàcia o seguretat, encara que en aquest cas cal valorar l’esforç insòlit de governs, empreses i científics. De la combi­nació del negacionisme creixent i de la incertesa sobre la va­cuna, en sorgeix un altre escenari de tempesta. Els ma­teixos que ara rebutgen la mascareta o els confinaments –un col·lectiu divers on caben l’extrema esquerra i l’extrema dreta, i que acabaran engrossint les files del potent moviment ­antivacunes, un fet que pot dificultar la desitjada immunitat de ramat quan es descobreixi l’antídot. Caldrà molta pedagogia per desactivar aquest problema.
Aquest moviment ja té nom: Conspiritualitat, una barreja entre conspiració i espiritualitat o pensament lateral, vaja, la creença de rebutjar les mentides de la massa mitjançant interpretacions lògiques de la veritat i veure el món en un estat espiritualitat més connectat. La conspiritualitat té la seva font en influencers i gurus sensacionalistes a la xarxa que tenen els seus seguidors incondicionals i abrandats.