L’acord entre el Govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), amb l’l’únic recolzament del partit socialista, per a la utilització del superàvit municipal fins ara congelat per la llei d’estabilitat pressupostària del 2012 ha posat en peu de guerra ajuntaments i comunitats autònomes governades per partits de tot signe, incloent consistoris amb governs socialistes. Un recurs d’emergència per alleujar la falta de liquiditat immediata de l’Administració central, amb la recaptació fiscal contreta i necessitats de despesa més que imperatives, ha entrat en conflicte amb els principis de l’autonomia financera i de la subsidiarietat, la gestió de les necessitats immediates dels ciutadans per l’administració més pròxima.
L’acumulació d’aquests 15.000 milions d’euros que volen transferir-se a un fons estatal a canvi d’una inversió gradual de 5.000 milions d’euros al llarg dels anys 2021 i 2022 i del retorn, en un màxim de 15 anys, de les quantitats aportades, s’ha de buscar en la legislació que, en època del ministre del PP Cristóbal Montoro, va imposar unes mesures draconianes per controlar el dèficit, amb un sostre de despesa inclòs i amb la prohibició de disposar del superàvit anual i dels romanents acumulats. Els ajuntaments del país ja s’havien pronunciat, abans fins i tot de la pandèmia, a favor de flexibilitzar aquests límits i d’aprofitar la bona gestió municipal per atendre les necessitats dels veïns de manera immediata. La renúncia al constrenyiment del sostre de despesa pública per part de la Unió Europea feia que, en bona lògica, la mateixa lògica s’apliqués a les administracions locals, fent caduques les disposicions establertes el 2012. 
I ja s'ha muntat el sarao, no nomès Torra, faltaria més, també Colau, ajuntaments de diferent color polític (de Ciutadans no n'hi ha), fins i tot Kichi a Cadis, el president de la Diputació d'Ourense, el popular Baltar, Per descomptat, els alcaldes independentistes, experts en insubmissió, s'apunten a la protesta. Però, atenció, els indepes ja no estan sols en la desobediència: el vicesecretari de¡ Pp afirma que està disposat a tot per "defensar els estalvis dels veïns" governats pel seu partit. I els alcaldes del Pp gallec han cridat explícitament a la insubmissió i fins i tot a la revolució. El que em faltava per veure, el Pp atiant el foc de la revolta municipal. Nomès els falta dir: Espanya ens roba, ara que ja haviem deixat d'emprar el lema del tema, quan potser seria més adequat dir Madrid ens roba, i  no se jo si ni així. Esta vist que quelcom té l'aigua quan la beneeixen, o emmetzinen en aquest cas, i si tots o quasi tots els ajuntaments s'han posat d'acord contra aquesta mesura del Gobierno de España, alguna raó deuen tenir.