"Mentre que la recomanació de romandre a la casa i evitar en la mesura possible les interaccions socials a Nova Zelanda segueix en peu, les noves regles que van entrar en vigència el dilluns autoritzen a la població a ampliar el seu cercle de contactes. La gent ha de continuar dins de la bombolla de la seva llar però pot expandir per tornar a connectar amb la seva família estesa, o per portar cuidadors, o per ajudar a persones aïllades", diu el govern a la seva pàgina web,"sempre que tots visquin en el mateix poble o ciutat" .

El contacte entre aquest grup de persones ha de ser exclusiu: és a dir, les persones que formen part d'aquesta bombolla no poden formar part d'una altra. Aquesta aproximació és una manera d'augmentar el contacte social alhora que es minimitza el risc de transmissió de la malaltia, ja que si es produeix una infecció es queda dins de la bombolla i no es pot transmetre a altres", ho explica Stefan Flasche professor associat de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres.

"És una forma eficient de relaxar les restriccions que, en principi, és viable en gairebé qualsevol situació on ja no estigui augmentant el nombre de contagis", diu. En la seva opinió, és una eina important per a bregar amb la situació, mentre continua la recerca d'una vacuna, "tot i que cada país ha de prioritzar quines mesures necessiten flexibilitzar més urgentment". Mentre que la proposta implementada a Nova Zelanda no fixa un nombre d'individus per unitat (encara que evidentment la idea d'una bombolla és que sigui petita), altres governs que avaluen la possibilitat d'incorporar aquesta estratègia estableixen un límit de 10 persones. En el context britànic, mantenint aquest límit, la idea seria permetre la combinació d'un grup familiar amb dos o tres altres grups, també de forma exclusiva. La idea també està sent considerada entre altres per Escòcia, Canadà i Bèlgica."

La mascareta, la distància social o la presa de temperatura podrien no desaparèixer. Hem de mantenir un sentit crític amb les mesures dels governants (el que no vol dir incomplir-les) i estar atents a que no ens limitin llibertats fonamentals menys quan sigui estrictament necessari (i amb la garantia dels tribunals).

El que va ser cap de Contrainteligencia i Seguretat de l'Exèrcit Europeu d'Estrasburg, Pedro Baños, ha escrit un interessant llibre (El domini mental), on planteja a més una rellevant qüestió. Obligats a portar mascaretes, a mantenir la distància social o a prendre'ns la temperatura en espais públics, ¿serà possible que un dia ens desprenem d'aquestes mesures o passarà com les cauteles de seguretat després dels atemptats de l'11-S, que segueixen vigents en aeroports, estacions de tren i centres públics? En nom de la seguretat, qualsevol cosa és possible, escriu Baños, i podem acabar obligats a viure en bombolles socials per molt de temps. La distopia ha començat. - lavanguardia.com