Alerta Màrius Carol a la Vanguardia de la pandèmia digital, que assegura augmenta el nombre de persones que acudeixen al psicòleg empantalladas. Es tracta d'éssers humans els quals degut el grau d'abús o d'excés d'exposició als dispositius digitals està afectant a les seves relacions familiars i socials, però també al seu caràcter. Així, canvien bruscament d'estat d'ànim, s'aïllen, es desmotiven del que abans eren les seves aficions i els costa agafar el son. Cada vegada són més els individus que no saben comunicar-se si no és a través del mòbil.

En algunes escoles s'han adonat que als alumnes se'ls fa una muntanya llegir un llibre i han intentat seriarlos per capítols. És a dir, seqüencien la lectura dels clàssics, perquè d'altra manera no aconsegueixen que els llegeixin. Això té a veure directament amb la nostra capacitat d'atenció, que la tecnologia digital ha reduït de forma preocupant. El 2000, Microsoft va fer un estudi en el qual va calcular la capacitat d'atenció de l'ésser humà en dotze segons. Tretze anys després, va repetir el treball i es va comprovar que havia caigut a nou segons. Actualment, s'estima que les persones són incapaços de prestar atenció durant més de vuit segons seguits. Una pàgina web que no es descarrega en menys de tres segons és abandonada per gairebé la meitat dels usuaris. D'aquí l'èxit dels vídeos curts, concepte que ha entès la xarxa TikTok, dissenyada per editar i compartir vídeos de no més de quinze segons.

Recentment, vaig coincidir amb directius de grans marques i una de les idees que van exposar és que l'esport experimentarà profunds canvis, perquè a les noves generacions els costa cada vegada més passar-se dues hores en un estadi de futbol a Europa o en un pavelló de l'NBA en EUA en aquest temps necessiten fer més coses de mirar a un rectangle de joc i s'estan plantejant oferir més activitats per al mòbil o la tauleta perquè els més joves no perdin l'interès.

El problema s'agreuja en temps de teletreball. Quan passi el malson del coronavirus caldrà tornar a socialitzar, a gaudir de la natura, a desconnectar de les pantalles i a posar en valor els llibres. Pedro Baños proposa en el seu llibre 'El domini mental' que siguem capaços de formar una resistència que lluiti per no perdre l'autèntic coneixement. No fos cas que tingués raó Ray Bradbury quan va escriure a Fahrenheit 451: "No cal cremar llibres si el món comença a omplir-se de gent que no llegeix, que no aprèn, que no sap".