"Fill, tu seràs el que vulguis. Fill, tu seràs el que puguis. Fill, tu seràs el que hagis de ser. ¿Quin van escoltar de petits i quin els hauria agradat escoltar? ¿O quines són les que posen o han posat en pràctica si miren cap a baix? La primera fingeix la màxima exigència en un envàs d’il·lusió. La segona té el to gris del conformisme de l’acceptació dels límits. La tercera és el sacrifici pur, renunciar a un mateix per satisfer els altres.
És una trampa. No existeixen fronteres tan nítides. Al final la salsa del jo és el resultant dels tres vectors: voler, saber, deure. Tot i que sí que és cert que a cada cos li van dosis diferents de cada ingredient. Hi ha qui renuncia als somnis, hi ha qui mai es posa a prova i també qui mai complirà cap obligació. De la mateixa manera hi ha somiadors que volen tan alt que forçosament han d’estavellar-se, com existeixen els que es neguen a acceptar uns límits que indefectiblement són allà i els que no fan cap altra cosa que rebre i complir ordres. Entre aquests extrems corren les artèries de la majoria de les vides, cert que en un precari equilibri. El que hem dit, voler, saber, deure.
S’ha retirat el tennista Carlos Boluda, amb 27 anys. Ho escric pensant que saben de qui es tracta i pot ser que no sigui així. Boluda va ser, durant un temps, la gran promesa del tennis espanyol, el nou Rafa Nadal per als periodistes, el cosset de nen sobre qui es construïa un futur ple d’èpica després de guanyar dos tornejos Petit As, reconegut informalment com el mundial del tennis infantil. Les entrevistes amb motiu del seu adeu a les pistes són una col·lecció de perles per als psicòlegs de l’esport i de la vida. ¿Boluda volia ser tennista? ¿Ho ha disfrutat? ¿Ha trigat massa a imposar el seu desig d’una altra vida als dels altres? ¿Tant costa reconèixer els propis límits i acceptar que mai es farà el salt definitiu al cim? ¿Quantes vegades ha de burlar-se de tu el públic perquè acceptis sense demora veure la teva imatge real al mirall? ¿I els pares, què diran en vista de tanta projecció de si mateixos enterrada definitivament? ¿Volia ser tennista o el van fer tennista? Algunes d’aquestes qüestions es resolen amb el titular que més ha repetit: deixar el tennis ha sigut un alliberament, com si fos un Prometeu encadenat que s’ha pogut escapar del càstig etern que el consumia. Així doncs, de retorn al principi, en la vida esportiva d’aquest noi, quin ha hagut de ser el pes de cada factor: ¿volia, sabia o havia de ser tennista?
Són entrevistes, les seves, amb un clar fons d’amargor. En les seves paraules s’adverteixen fàcilment els moments de dolor, frustració i sense sentit que es van apropiar del xaval a mesura que xocava amb la realitat d’unes expectatives que no es podien concretar. Parla com si, amb 27 anys, hagi viscut una vida sencera i que, arribat el moment de fer inventari, hagués preferit que tot fos més curt i durés encara menys del que ho ha fet. L’esport d’aspiració elitista viscut com una esclavitud imposada per un mateix i per l’entorn. Una pena que s’arrossega fins que un, valent, es despulla o deixa que el despullin. Els Boluda es compten a milers. En el tennis i en tots els esports."
Tornant a la glòria, als cinc minuts de glòria de Warhol, la glòria és incerta i poc duradera, efímera en molts casos i l'ùnic que genera després d'esvanir-se és frustració, i aquesta si que és duradera, car ningú hi està preparat per pair-la. És aquí - per exemple - on Cristiano Ronaldo té un greu problema i Leo Messi no!
No se nada de Boluda, y poco de tenis y del deporte en general. estoy apartado desde hace bastante tiempo.
ResponEliminaEn referencia al escrito lo que es significativo es que muchos padres quieren idealizarse en sus hijos y les obligan a ser lo que ellos no lograron alcanzar. En una palabra, le cortan la libertad de elegir entre ser un mal deportista o un buen profesional de lo que hubieran podido ser en caso de haber podido triar.
No se lo que pasará con Cristiano. Creo que a él se la bufa. Tiene millones para parar. Si vi la entrevista a Messi por parte de Evole, y llegué a una conclusión diferente del final que nos pones. Muy diferente. Habló claro y entre lineas dijo cosas muy interesantes de su persona. No es necesario repetirlas.
Un abrazo.
PD: Otro tema; Sanidad ya hace cribas en los hospitales. Hay "ciertas órdenes" y el Comité de Bioética ya está en marcha. En caso de necesidad y falta de plazas, se elije a quien tiene posibilidad de vivir más años, independientemente de la edad del paciente. O sea, si uno de 70 puede "salvarse" en la UCI, se le tria delante de uno de 40 si sus posibilidades son muy limitadas y se sabe que no podrá sobrevivir.
Ahora bien, posibilidad por posibilidad, preferencia el más joven.
Cuidate.
salut
Jo tampoc en sabia res de Boluda, però poso a Boluda com a exemple: muchos padres quieren idealizarse en sus hijos y les obligan a ser lo que ellos no lograron alcanzar. Aquest es el problema de Boluda, o de Sergi Bruguera i altres esportistes.
ResponEliminaNo em sorpren el que dius de Sanitat, si no es per la covid no t'atendram, sigui un ictus, un infart o el que sigui, no ho caps, així de senzill, encara que l'altre dia em deien que al Tauli estàven relativament bé, sense excesiva saturació de llits. No se si han obert la part nova d'Urgencies, aixó la teva neboda ho podria confirmar o desmentir.
Salut
Preguntarè...
EliminaSon cosas y casos extremos,lo que tengo claro es que sin la exigencia de mi padre,no hubiese hecho la carrera en tiempos que no éramos tantos.Lo mismo dice mi mujer,pero con su abuelo.He transmitido esa exigencia a mis hijos.Mis nietos,disfrutan de lo mismo y sus padres ponen todos los recursos,por encima de cualquier disfrute personal.
ResponEliminaEl tenis exige mucho trabajo y sacrificios,el apoyo de los padres es esencial.Los tenistas jóvenes,siempre van acompañados de sus padres a todas partes,a las clases de tenis,a los partidos a todo,pero no hay otra manera.
De acuerdo, pero por la exigencia excesiva de muchos padres frustrados se han creado demasiados juguetes rotos, sobre todo entre los tenistas.
ResponElimina