💭Robert D. Kaplan, l'assagista nord-americà que fa uns anys ens va avisar de la venjança de la geografia, sosté que hem entrat en el moment postimperial, que pot conduir al món a una era molt anàrquica. El seu últim llibre publicat a Espanya, La tornada del món de Marco Polo (RBA, 2019), subratlla aquesta idea: "La que comença ara és una era d'anarquia comparativa: és a dir, un context d'un nivell d'anarquia molt superior a l'existent en la guerra freda i de la postguerra freda". Estats Units ja no té la força d'antany, encara que Joe Biden intentarà tornar a desplegar-la. La Unió Europea, imperi de nou tipus, avança gradualment cap a una major cohesió, però els desordres del món són sempre molt més veloços que les seves lentes digestions administratives. Occident, sosté Kaplan, se les ha de veure amb la Xina, amb Rússia, amb Turquia, amb l'Iran.., però també amb grans corporacions que cada vegada tindran més poder global.

La inèdita votació d'ahir al Congrés és un avís del que ve segons quin sigui el resultat de l'14-F. Alguns fets molt recents semblen donar-li la raó. Aviat farà un mes, les plataformes digitals Facebook, Instagram i Twitter van decidir anul·lar els comptes de Donald Trump, encara president, quan van comprovar que el fenomen per ells mateixos alimentat estava posant en perill la democràcia als Estats Units. En un altre ordre de coses, les grans companyies farmacèutiques que han aconseguit desenvolupar les primeres vacunes contra la covid tenen ara la possibilitat de prevaler més a uns països que a altres, en funció del que estiguin disposats a pagar o a pressionar. Els contractes es guarden sota clau i, de moment, no es fan públics. Les velocitats de la vacunació es converteixen així en una nou factor geopolític. Els països que primer aconsegueixin la immunitat podran jugar millors cartes en la cursa de la recuperació econòmica. Els països pobres ho van a passar malament, com sempre, i alguns països rics, o mitjanament rics, que es creien ben situats ara comproven que altres rics seran més veloços. La batalla que acaba d'obrir la Comissió Europea amb la farmacèutica britànica AstraZeneca per presumpte incompliment de contracte ens il·lustra sobre el món que ve. Imaginem per un instant que no s'hagués decidit centralitzar la compra de vacunes a la Unió Europea i que cada país membre hagués de espavilar pel seu compte, com va passar durant els mesos de març, abril i maig amb la salvatge carrera per la compra de material sanitari. La competició seria demencial i podem estar segurs que res beneficiosa per a Espanya.

Després d'haver adoptat una encertada decisió estratègica, la Comissió s'enfronta ara al tremend repte de satisfer l'expectativa creada. Més de cinc-cents milions de persones miraran aquests dies cap a Brussel·les per veure si hi resideix un veritable govern supranacional capaç de defensar els interessos de la població a la qual s'ha proposat protegir. La garantia de protecció és una de les primeres fonts de legitimitat de el poder polític. No avancem esdeveniments, però en aquest assumpte la Unió se la juga més que amb mil normatives. No vagis a demanar que es revisin les pensions si no ets capaç de distribuir les vacunes promeses. No avancem esdeveniments, però podem acabar veient la vacuna russa Sputnik V en la cistella de la compra europea.

Anem ara del general al particular. De l'elefant a l'agulla, que diria Manuel Vázquez Montalbán. Tot retard ostensible en la campanya de vacunació no beneficia la candidatura de Salvador Illa, de la mateixa manera que la inèdita votació d'ahir al Congrés per validar els plans de reforma de l'administració per a la gestió dels fons europeus no ajudarà a el Partit popular, que corre un risc estructural en les eleccions catalanes. Abstenint-se en l'últim minut, Vox se la va jugar ahir al PP, que ja veia el Govern ofegat per la fuga d'Esquerra Republicana, que nota l'alè de Junts per Catalunya al clatell. La estrambòtica votació d'ahir -Vox i Bildu en un mateix pla- és un avís de l'anarquia que ve en la política espanyola segons quin sigui el resultat de l'14-F. - ENRIC JULIANA - lavanguardia.com