Sovint em dóna la sensació que no estem atents a les notícies que són realment importants, i ens perdem enmig d'informacions menors o fins i tot fútils. I això que a l'agost se suposa que com no passa res, aquest tipus de notícies com la que explico a continuació hauria despertar el nostre interès. Clar que aquest agost ha estat informativament parlant molt intens. La noticia l'han publicat la majoria de digitals, però no ha aconseguit la dimensió que per la seva importancia crec que es mereixía.

"L'enginyer gallec Enrique Veiga ha desenvolupat un sistema capaç d'extreure aigua potable de l'atmosfera. El seu invent ja s'utilitza en zones on escasseja aquest recurs. Enrique Veiga, un enginyer gallec de 82 anys, és el creador d'un dels invents de moment. Es tracta d'una màquina capaç d'extreure aigua potable de l'atmosfera fins i tot en les condicions atmosfèriques d'un desert. Aquest aparell ja ha començat a utilitzar-se en algunes zones rurals de Namíbia i fins i tot en un camp de refugiats libanès, i també a Haití.

Veiga va crear el primer prototip en la dècada de 1990 durant una sequera que va afectar a Espanya. Ja en 2015, aquest enginyer es mostrava molt optimista amb el seu projecte. Ara, la seva empresa Aquaer, amb seu a Sevilla, ha creat una línia de màquines amb les que espera ajudar les regions on més escasseja aquest recurs.

El sistema d'aquesta companyia espanyola utilitza un mecanisme elèctric similar a el de l'aire condicionat que refrigera l'aire fins condensar-. Però aquest aparell funciona fins i tot a temperatures de 40ºC i amb humitats de només el 10% o el 15%. Una màquina de mida petita pot arribar a extreure entre 50 i 75 litres en una sola jornada, mentre que una versió més gran pot arribar als 5.000 litres diaris.

"Ens preguntaven d'on sortia l'aigua" - Segons va explicar Veiga a Reuters, "l'objectiu és ajudar a la gent i arribar a llocs com camps de refugiats que no tenen aigua potable. La nostra idea no és només fer un dispositiu que sigui efectiu, sinó també que sigui útil per a les persones que han de caminar quilòmetres per buscar aigua o fer pou". "Als pobles de Namíbia que vam visitar, la gent no s'ho creia. Ens preguntaven d'on sortia l'aigua", afegeix l'enginyer gallec.

El 2017, l'invent de Veiga va cridar l'atenció d'un inversor vietnamita, Nhat Vuong, qui va fundar una organització sense ànim de lucre anomenada Water Inception per portar una de les màquines de Veiga a un camp de refugiats a Trípoli, al Líban. Vuong, el treball del qual es centra ara en reduir els costos de l'electricitat, assegura que està "molt content" amb el funcionament dels extractors d'aigua potable."