{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

NOTRE DAME SEGUEIX CREMANT




El nostre món és avui com la catedral de Notre Dame hores abans que l'incendi comenci. Necessitem urgentment un nou contracte social per evitar l'incendi total que amenaça la humanitat.

En la nit de el 15 d'abril de 2019, mentre els bombers de París intentaven frenar el foc que devorava Notre Dame, centenars de parisencs s'amuntegaven a la vora del Sena per resar i cantar l'Ave Maria davant la destrucció de la seva catedral. Molts ploraven, alguns agenollats, al veure com les flames acabaven amb una de les joies mundials del gòtic, símbol de França i de la cultura europea. Sabien perfectament que amb les seves pregàries no podrien parar la tragèdia, però la calidesa del càntic en comú els reconfortava. Potser no hi hagi en els últims anys una metàfora tan impactant, com la d'aquelles imatges, que mostri l'extrema fragilitat que envolta l'humà i que comença a presidir un horitzó cada vegada més fosc. Les catedrals van ser construïdes per perdurar pels segles dels segles, però en tot just unes hores l'emblema de Notre Dame es va consumir enmig de la impotència i la resignació. El que es creia sagrat, aliè als embats del temps, es va perdre sense remei.

El nostre món és avui com la catedral francesa hores abans de l'incendi. L'informe de l'IPCC de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic ha estat contundent: si no transformem ara, i de manera radical, els nostres patrons energètics i de consum, la humanitat estarà abocada en els propers anys a una catàstrofe contínua. Serem capaços de frenar-? Per això, se'ns adverteix, hem d'aturar immediatament la màquina de el sistema econòmic capitalista que devora sense parar recursos escassos, energies contaminants i vides cada vegada més invivibles. És a dir, avançar cap a un nou contracte social que de moment no sembla que hagi de materialitzar-se per la resistència del gran capital, l'absència encara d'un moviment polític global que ho forci o l'emergència de les noves potències, com l'Índia, que exigeixen ara els beneficis d'una industrialització que elles no van poder gaudir en el seu moment. Però hi ha altres dos problemes de fons, estructurals, en els quals voldria ara aturar-me, ja que sense afrontar-crec que tampoc podrem superar el desafiament més gran del nostre temps.

Primer, i a diferència possiblement dels que resaven davant Notre Dame, el materialisme de la societat contemporània ha aconseguit ocultar-nos carn de la feblesa humana. L'antiga lliçó dels clàssics s'ha oblidat: som éssers finits, que habitem per poc temps un planeta finit, i les nostres glòries i ambicions aviat passaran i no seran recordades. L'única esperança que tenim, com la que tenien els que van construir la catedral, és la de que les nostres obres i accions perdurin. Però ara, proveïts amb smartphones, l'home i la dona de segle XXI semblen viure en una constant i esgotadora roda d'hàmster plena de consum, immediatesa, rapidesa, mudances i falta de temps i assossec. És la inconsciència contínua dels qui, somnàmbuls de la realitat, no s'adonen de la fragilitat de tot el que els envolta. Si la temperatura mitjana de l'planeta s'incrementa 3 graus, ens adverteix la comunitat científica, la major part d'Espanya serà pràcticament inhabitable. Nosaltres, hàmsters laboriosos i hiperconnectats, ¿ens imaginem que un dia els nostres descendents no puguin gaudir de les cases, els carrers i les places en què hem viscut fins ara? Podrem seguir extasián-nos amb les obres de Vivaldi si perdem la noció de les estacions de l'any? Allò que abans crèiem sagrat, que durant poc temps, en la infància potser, encara vèiem com etern, es pot desintegrar com van fer les voltes de Notre Dame. Si aquesta possibilitat no ens preocupa és perquè, plens d'un materialisme individualista atroç, no som capaços ja ni d'entonar un càntic en comú de llàstima i condemna. Ho celebrem a base de botellots als carrers tot esperant als bàrbars - Gabriel Moreno González per al diario.es

Publica un comentari a l'entrada

9 Comentaris

  1. Ahora pondré este artículo en Tot, en una respuesta de Anónimo, que no se quien es pero lo intuyo, y que nos llama cansinos, a mi y a los que escriben, cuando hablo de la futilidad de todo y de la banalidad de como tratamos al planeta y al futuro que lo poblará.
    A mi me importa un pepino todo, pero tengo nietos, y no deseo hacerles daño; se que con una mala actitud y desentendiendome de todo les dejaré una porquería de planeta.
    Salut

    ResponElimina
  2. Als anónims no els hi faria gens de cas, són gent covarda que s'amaguen en l'anonimat.

    ResponElimina
  3. La tercera guerra mundial (freda) del segle XX la ha guanyat el capitalisme, aleshores és el responsable del cercle consum-obsolescència-escombraries que es va multiplicant fins al infinit ... i que acabarà finiquitan-ho tot en un pet nauseabund. Estic bastant convençut de que és així. Tenim que confiar en que la humanitat sencera prengui consciència i pressioni als poders nominals i fàctics ... o serà la mateixa natura la que ho faci ... crec que ja hem rebut uns quants avisos

    ResponElimina
  4. Siento deciros que los barbaros han llegado, se han tropezado con el botellón de Sants, y se han marchado diciendo que esto no les entra en el sueldo.

    Coñas aparte, le veo una difícil salida a todo junto. La irresponsabilidad individual es consecuencia de decenios de mensajes equívocos sobre la "libertad", y esos mensajes han calado hondo.

    Todos mis derechos, y ninguna obligación.

    Y lo del cambio climático no tiene remedio y es inexorable.

    Así que nada de comprarse ninguna propiedad que esté por debajo de los cinco metros sobre el nivel del mar.

    Tampoco en zonas inundables a consecuencia de lluvias torrenciales.

    Y ahora no bromeo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si, però aixó al planeta li és igual, com si la platja és a Castellterçol. No es tracta de salvar al planeta sinó als seus habitants, o més aviat als descendents dels actuals habitants.

      Elimina
  5. Jo diria que ja és massa tard, no per nosaltres, però si pels qui venen darrera nostre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Haciendo un análisis frio de la situación. En Europa intentamos revertir la contaminación, aún con medidas equivocadas, pero los mayores contaminadores en vertidos de CO2 en estos momentos son China, India y los países del tercer mundo, que no disponen de medios o ganas para desarrollar energías limpias.

      De ahí mi pesimismo. Si es casi imposible poner totalmente de acuerdo a una comunidad de propietarios en reformar algo, cualquiera les "vende" a los chinos que tienen que renunciar al carbón para su energía y su industria.

      Esto es ya imparable, amigos míos.

      Elimina
  6. ja, de fet, aquests països defensen el seu dret a contaminar per tal de créixer, com vàrem fer nosaltres al seu dia, per aixó dic que no hi ha res a fer.

    ResponElimina