El món tecnològic avança a un ritme tan frenètic que els soferts mortals de vegades no l’arribem a entendre. Països com el Japó, Corea del Sud, la Xina o Finlàndia estan aconseguint grans èxits en la tecnologia 6G que deixarà obsoleta les precedents. Perquè es facin una idea, el 6G tindrà una velocitat deu vegades més ràpida que l’actual 5G, que encara està en desenvolupament. Però mentre això passa i vivim en temps marcats per la intel·ligència artificial, els cotxes sense conductors o sota el dictat de l’algoritme, molts usuaris fa mesos que esperen que els arribi el vehicle que van encarregar amb tota la il·lusió del món o són incapaços de trobar en estoc el model de nevera o rentaplats que més els convenia. La culpa de tot, com saben, la té l’escassetat de microxips.
Al seu dia l’auge de la pandèmia va provocar el tancament de factories i la reducció també del transport dels semiconductors des dels països que els produeixen, principalment asiàtics. En un primer moment, es va pensar que aquestes dificultats es resoldrien ràpidament, però el pas dels mesos no ha fet sinó incrementar la problemàtica que està portant moltes empreses de tot el món al risc de fallida. Un efecte dòmino demolidor que fa que tota l’activitat econòmica se’n ressenti.
Potser l’exemple domèstic que millor ho pot definir és la situació de la fàbrica de cotxes Seat a Martorell. La factoria estarà tancada dilluns i dimarts per la falta de semiconductors, després de tenir paralitzada la seva producció alguns dies de juny i juliol. El resultat final acaba incidint en l’augment dels preus i generarà la inflació que s’ha convertit en la gran amenaça de l’anhelada recuperació. El ritme de la demanda creix més de pressa que la producció, i no hi ha microxips per a tothom. Ja fa temps que els Estats Units i Europa treballen per no dependre tant dels països asiàtics, especialment la Xina, però en el cas europeu s’ha arribat tard. Benvinguts els fons Next Generation per superar aquesta situació i rellançar la indústria europea. Sense inversions en aquest sector, els grans avenços tecnològics, com el 6G, es quedaran sense poder aplicar-se. I aconseguir la nevera desitjada serà cada cop més difícil. - lavanguardia.com
Publica un comentari a l'entrada