{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

EL MEU CARRER




Confesso que pertanyo a la 'generació salvatge' de la postguerra del segle passat. Em sembla que pertanyo a la generació dels 'boomers' que ens diuen ara. I sí, ja sé que ho vaig explicar fa temps, però com a la iaia de l'acudit de l'Eugenio que ara no es pot explicar, em fa ilusió recordar-ho.
He pensat en tot aquest temps passat aquest matí, quan fent un tomb amb la bicicleta he descovert el Forn Gotés, al carrer de Sant Pau 87, on entre altres productes hi he trobat: llonguets, però llonguets de veritat, com els d'antes. He dit descovert, però de fet l'he anat a buscar, ja que me l'havia recomanat un altre forner de vell, la Fleca M.Portell, on fan un pa de cagatilorito. Aquests els podeu trobar al carrer del Pintor Vila Cinca 83, també a Sabadell.
Tornant al passat, p
er a mi, com a la majoria de la mainada en la meva època era normal veure la iaia com li clavava garrotada a un conill per matar-lo primer i cuinar-lo després o com els hi trencaven el coll a les gallines. Anar a buscar la llet a la lleteria, amb milers de mosques incorprades, que a les cases s'enganxaven a unes tires amb 'pegamento' que hi havia penjades. Als nou o deu anys a L'Estany on anava a passar l'Estiu, a Can Toneu, davant mateix del monestir al bell mig de la placeta que hi havia davant la botiga, feien la matança del porc, primer el degollaven entre xisclets fins que es moria i després el cremaven amb un bufador per deixar-lo sense pel i l'obrien pel mig per esquarterar-lo, i hom com la resta de mainada a primera fila veient-ho amb tota naturalitat.
En aquesta edat també a l'Estany, mentre anàvem a un turó que hi havia rere l'era de l'oncle, agafem "didortes" que és una espècie de canya amb espores i les fumaven o trèiem fum d'elles, malgrat picava a la llengua de nassos, i un dels esports favorits era fer baralles amb fones a "pedrada limpia" cada vegada que hi havia algun partit de fúbtol o qualsevol altre baralla i acabava com ara, o sia com el rosari de l'aurora. El meu berenar favorit era el pa amb vi i sucre i el diumenge de postres una mica de 'flors del remei' o 'Aromes de Montserrat', perquè era un digestiu.
Ja de més gran em llevava a les sis del matí, hivern o estiu, i amb una bicicleta amb remolc al darrere i sense casc, anava al Mercat a buscar la fruita i verdures que el meu pare havia encarregat abans per a la botiga de comestibles que tenien al carrer de Vilarrùbies, i en tornar anava a la rere botiga de Cal Siso Carreras el forner, a esmorzar mentre llegia novel·les de l'Oeste, de Fidel Prado, Silver Kane o Marcial Lafuente Estefania, i apali, cap l'escola a rebre palmetades a la mà del mestre de torn, que en el meu cas era invàlid i fumava a classe amb pipa.
Com era molt poc de vida em tenia de prendre abans de dinar una cullerada d’oli i fetge de bacallà que era nauseabund, no tant com l’invent posterior de la meva mare, pel matí i en dejú, (segons ella feia agafar gana), un rovell d’ou deixatat en un got de cervesa natural, no hi havia neveres, i si de cas n'hi havia a alguna casa, eren d'aquelles que anaven amb una barra de gel que poc refredava.
Ja en començar a treballar, m'enduia l'esmorzar embolicat amb una pàgina de la Vanguardia i agafava l'autobús del Martí, normalment penjat literalment de l'exterior de la porta del darrere del vehicle, aguantant-me només d'una mà de la barra que hi havia (amb una mà feia més fatxenda), tant quan anava a escola com en començar a treballar, per cert que treballar o anar a l’escola, tocava fer-ho també el dissabte (no existia encara el cap de setmana) i em vaig desvirgar anant de putes com s'esqueia en l'època i a l'edat més o menys adequada, experiència que, per lamentable no penso explicar. I per damunt de tot molta vida al carrer, un carrer de Vilarrubies sense asfaltar i permanentment enfangat, aleshores si que els carrers eren nostres, per jugar a futbol, a xapes, a pica paret o a arrencar cebes.
Per tot aixó i tal com es porta a dia d'avui la mainada, gosaria afirmar que vaig conèixer el costat salvatge de la vida, i malgrat tot he sobreviscut fins a dia d'avui. En les circumstàncies actuals, per molt menys, als meus pares els hi haurien retirat la meva tutela i hauria passat part de la meva infantessa i joventut en alguna dependència de la Molt Honorable Generalitat de Catalunya (si hagués existit en aquella època). No va ser així i entre altres coses varen servir totes aquestes pàgines viscudes de la meva infantesa i joventut, per a no convertir-me en un vailet infeliç, poruc i a més a més sobreprotegit.

Publica un comentari a l'entrada

12 Comentaris

  1. Pensé que los llonguets eran mallorquines, no los ubicaba en BCN. A mí todo lo que sea pan pero HECHO de verdad como antes me mata de gusto, placer y satisfacción. Como hoy día no es fácil encontrar buen pan, y te lo dice quien habita una tierra de pan pan, cada vez que alguien me dice voy como loco. Me apunto los llonguets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El origen del llonguet es francés, antes se consumía bastante más, es uno de esos recuerdos de joven. El llonguet habia que vaciarlo por el centro e introducir dos porciones de chocolate para asi poder comerlo en su plenitud. Se ha perdido el consumo porqué es dificil de hacerlo para los panaderos, sucede un poco como con la chapata que no hay manera que la sepan hacer.
      En la fleca M.Portell hacen un chusco gallego más que digno, dignísimo, crujiente, alveolado..., una delicia, y la coca de azúcar con piñones es de vicio.

      Salut.

      Elimina
  2. I aixó era lo normal...y no pasa nada ¡
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com deia L'Espinàs, l'ùnic que passa és la vida.

      Elimina
  3. Són vells records de pa i torna, que si hi havia sort era de coca, de llonguets amb pa amb tomàquet, de jugar al carrer a saltar tapies i fer una col.lecció de cucs , marietes i cargols en una caixa de puros de l'Habana que mai se sabia d'on havia sortit. De genols pelats i plens de mercromina. Erem un xic salvatges fins i tot les nenes que ens apostavem a veure quiera era caoaç de menjar-se unes quantes formigues. I a fe de déu que ho feiem.Ara això sí, a casa jugàvem a nines.

    M'hi has portat Francesc.

    Anna Babta

    ResponElimina
  4. I amb la fona a pedrades que anàvem.

    ResponElimina
  5. Una buena cesta de molletes,su masa es diferente,con poca carga.Era mi desayuno de niño en Córdoba con aceite o más rico aún con caballa del sur,en aceite de oliva,de entonces.Lo abría por la mitad y ponía dos trozos.Los molletes de Ecija,son famosos,pero son distintos,pero deliciosos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No los he probado, pero los describes muy bien, tan bien que ya estoy salivando.

      Elimina
  6. Som de la mateixa generació ... recordo que a ma casa no hi havia timbre, picaven un baldó dos i repique. I per obrir la porta del pati estiràvem d'una corda. I a l'escola ens donaven llet en pols americana i un formatge groc molt dolent que a la sortida el canviaven per un tros de regalèssia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, a casa igual, la porta sempre oberta, i no fa tant a Camprodon, - bé, uns 35 anys -, la veina de l'apartament quan anava a treballar deixava la clau posada per fora, per si haviem de menester alguna cosa.

      Elimina
  7. "temps era temps" que cantaba el noi del Poble Sec.

    ¡¡ I tant que hem crescut en el cantó salvatge de la vida !!.

    Jo vaig neixer al que ara es denomina "El Ravál" amb una certa ramploneria, y que a les hores s´anomenaba el barri xino. Vaig creixer envoltat de putes y lladres, y també de gent menestral que traballaban al port, a la Maquinista, al mercat de la Boqueria o eren pescadors.

    El llonguet era la mesura de l´entrepá diari, ( sardines, anxoves de llauna...inclús de bacallá remullat ).

    Jocs al mitg del carrer, partits de futból interminables las tardes d´estiu, empaitar gats al mercat cuan era tancat, perseguits pel vigilant.

    Portes de fusta del carrer arruinadas pels forats que feiem jugan als dards casolans amb dianes dibuixadas amb guix.

    Amb el temps, la meitat dela meva colla de l´escola van acabar sent petits delinqüents implicats en drogues ( Un d'ells va morir en un tiroteig amb la policia ).

    La resta ens varen escampar en la vida normal, estudis, treballs, servei militar, casaments, batejos, divorcis, casaments nous, alguns més divorcis.

    I hem envellit bé o malament, però sabent que vam néixer amb l'esquena recolçada a la paret, per si de cas, y que ningú ens ha regalat mai res.

    Per cert, Aromes del Montserrat no, però si em donavem com reconstituient "Kina San Clemente", amb la consecuencia d´unas lleus "trompas" amb euforia infantils.

    Si, aixó som el "boomers" de la clase treballadora de l´epoca. Durs com l´acer trempat.

    ResponElimina
  8. KINA SAN CLEMENTE, DA UNAS GANAS DE COMERRRR.
    Jo soc del 45 i soc boomer, en canvi la meva dona que és del 49 crec que ja es baby boomer.
    Veus, les putes i els lladres han passat del raval al Parlament, coses de la modernitat. Al Raval hi ha el convent de la tieta Teresa al carrer Elisabets, una mica més amunt de la Central.

    Salut.

    ResponElimina