{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

ELS NOUS ANALFABETS



Avui és el Dia Internacional de l'Alfabetització, la jornada escollida per les Nacions Unides per remarcar la importància de la lectoescriptura. De fet, un dels vint Objectius de Desenvolupament Sostenible per a l'any 2030 és reduir el percentatge de població mundial que no sap ni llegir ni escriure. Obliden les Nacions Unides que molta gent que sap llegir no llegeix.

Semblava que tot això de l'analfabetisme ja era història, però la pandèmia ha posat de manifest com les diferències econòmiques poden deixar enrere nens i nenes a l'hora de seguir el curs escolar per falta de recursos. I això que aquí incumbeix una petita part de la població total; en altres països on el sistema educatiu és més fràgil ha fet que molts s'hagin quedat sense escola durant dos anys, amb les greus conseqüències que això tindrà per al seu futur. Actualment saber llegir i escriure ja no és suficient. Per això, aquest any l'ONU posa el focus en la bretxa digital, que el confinament ha accelerat.

La bretxa digital no és només un problema físic d'accés als nens a les xarxes. El nou repte és que tots tinguin accés a les tecnologies digitals perquè no augmentin les desigualtats. És evident que ara mateix són unes eines tan imprescindibles com conèixer l'abecedari. 

Les Nacions Unides s'obliden dels nous analfabets, ja que es podria dir que els nadius analògics són els nous analfabets, i en aquest assumpte hi ha molta feina per fer, només cal fer una volta per qualsevol caixer automàtic, o comprobar les dificultats que tenen moltes persones grans per comunicar-se i actuar digitalment amb el seu banc, l'administració, o a les xarxes socials.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. ¡ que foto más bonita ¡

    En realidad me considero un analfabeto funcional. Muchas de las funciones que debo realizar son con el ordenador, ahora casi no hay más remedio, sobre todo las financieras, y en ellas por regla general, acabo generalmente perdiendo la paciencia.
    Evidentemente, quien no tiene acceso a la red, todavía lo tiene peor, y con ello me refiero a el Tercer Mundo.
    Hoy por hoy, el internet es básico y la red con él.
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. El tercer món no té accés a internet ni a les vacunes. I axí anem. I la gent gran en certa manera a nivell digital pertany a aquest tercer món.

      Elimina
  2. Los chicos de hoy día están bien preparados en lo digital, en la escuela y en casa con el móvil. Los juegos interactivos, por internet, con compañeros cada uno desde su casa. Los veo por mis nietos. El problema está en los mayores, que les cuesta mucho, para algunos imposible. En los bancos, hoy día no se pueda atender como antes, por la falta de personal y cierre de oficinas, una decisión tomada por las altas esferas, no hay vuelta atrás.
    A mi mujer, le costaba mucho incluso las teclas, pero está progresando. Cuando estamos viendo el fútbol o Netflix, ella está siempre con la tabla abierta. Hablamos y discutimos sobre la edad de una artista, de los equipos dónde ha jugado un jugador. Cosas así, con las que disfrutamos. Cuando hay duda ella sabe buscar la información, con el Google. Ha avanzado mucho, incluso ahora con la tabla repasa ingles y alemán. La motivación, es esencial. Le queda la asignatura de los bancos y las compras por internet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Sabadell a parte de echar a 1800 trabajadores cerrará 320 oficinas. Mi mujer por ejemplo es negacionista digital total, si faltara yo tendría un serio problema. No tiene ninguna motivación.

      Elimina
  3. Y a mi, CAR RES.
    También lo de las compras..
    Un abrazo

    ResponElimina
  4. Miquel, l'ùnic que he comprat en tota la meva vida per internet, a AMAZON, és el llibre de Júlia Costa 'el Parc i les ombres'.

    ResponElimina