Quan Napoleó va ordenar l’assassinat del duc d’Enghien, els seus ministres van dir que allò havia estat un crim. Llavors, el sinistre responsable de la Policia, Joseph Fouché, els va corregir afegint: “És pitjor que un crim, és un error”. El duc no representava cap perill per a França, es trobava indefens i les calúmnies que l’associaven a una conspiració no tenien cap fonament. Per això, més d’un historiador coincideix a dir que aquell crim, que alhora era un error, va ser el principi del final de l’imperi.
L’acció de Putin a Ucraïna discorre pels mateixos camins, o encara pitjors: Ucraïna no representava un perill imminent per a la seguretat russa –a tot estirar una ofensa que recorda la síndrome del dolor del membre fantasma–, per la qual cosa l’atac militar ha estat un crim contra el poble ucraïnès.
Per això és digna d’elogi l’actitud de Macron, que va intentar evitar la guerra i va assistir a aquella reunió humiliant en una immensa taula blanca que, almenys, tenia l’avantatge de posar en evidència l’escassa estatura de l’amfitrió i el drama de les regles diplomàtiques: que qualsevol pot esquivar-les quan li dona la gana si s’hi sent amb força.
Òbviament, a Macron li van ploure les comparacions amb Chamberlain i el pacte de Munic –molt suades aquests dies–, però l’home va creure fins a l’últim moment en allò de buscar pau per a la nostra època i va provar d’evitar el crim. Això sí, no va poder eludir compondre la cara que fan els que no poden aguantar els ploms i, a més, els resulta difícil creure que no siguin també uns brivalls.
Però, a més del crim, Putin ha galvanitzat un Occident dubitatiu contra Rússia, la qual cosa constitueix un monstruós error contra un altre poble, el rus, al qual seria injust culpar i que té moltes més veus –per bé que perseguides i apaivagades– que la de l’antic txequista.
Com les de Maksim Óssipov (que ens diu que “a Rússia no hi viu bé ni la seva fastigosa elit”) i tants altres escriptors que assisteixen, tan perplexos i adolorits com nosaltres, a l’agressió. Una agressió que es produeix just després del 200è aniversari de Dostoievski, el gran cronista del dolor de l’ànima humana i un pilar indiscutible de la consciència d’una Europa a la qual no han de deixar de pertànyer mai els nostres germans russos. Els mateixos russos que parlaven d’ Homer i Tolstoi entre la misèria, la violència i la podridura de Stalin i van continuar creient durant els anys foscos que el crim portava al penediment i que el dolor permetia accedir a una veritat abans ignorada i a la redempció.
Russos com la Irina, la meva guia i amiga a Sant Petersburg, que es dolia en perfecte català de l’abandonament d’Europa i de les il·lusions de retrobament defraudades. La que s’emocionava en recordar com va plorar quan va aconseguir un apartament minúscul amb un bany per a ella sola i que, com boja de malenconia, quan jo li preguntava per la llibertat sota Putin, em deia: “Això d’ara és una cosa semblant a la llibertat, o és que no saps d’on venim?”. Els confesso que no vaig saber mai com demanar-li perdó en nom dels pròspers i els autocomplaents.
Perquè, encara que ara no sigui el moment d’analitzar les causes que ens han portat fins aquí ni d’adjudicar responsabilitats (ara és el moment de donar suport a Ucraïna per tots els mitjans), hauríem de poder dir als russos que sabrem diferenciar entre ells i els seus dirigents, que els esperarem al final del túnel de la tirania i que també Occident ha comès errors en el passat que graviten com un crim sobre les nostres vides.
Com quan, durant l’enfonsament de l’ordre soviètic, Europa, en lloc d’allargar la mà a Rússia, va observar amb satisfacció com queia en la misèria i el robatori del seu patrimoni nacional –pastat amb sang i generacions de treball esclau– per bandes de mafiosos procedents dels aparells de l’ Estat. Perquè es va creure, amb un egoisme curtterminista i suïcida, que era millor debilitar i arrossegar al caos l’antic enemic que acollir un poble que conrea un patriotisme intens i sentimental i és propens al greuge. Els parlo dels temps en què els que havien pres a matadegolla el Berlín de Hitler havien de veure els alemanys fent col·lectes de caritat per enviar-los roba i menjar.
Perquè per a Putin i els seus sequaços quedarà el crim i la responsabilitat. Serem la gent corrent els que ens haurem de donar la mà després de la batalla. - Javier Melero - lavanguardia.com
Pastas Gallo,cuyo origen es catalán y muy cerca de donde vivo,se dedica a la industria de las pastas,necesita como base el trigo.Con el problema del independentismo catalán,trasladó su base logística a Córdoba.La Campiña cordobesa es lo más parecido a Ucrania,lomas suaves donde el trigo ocupa fanegas tras fanegas,fue la despensa de Roma y de interés logístico,donde se desarrollaron las principales batallas de la guerra civil romana.
ResponEliminaEl interés de Rusia por Ucrania,está claro,es su trigo.La Rusia de hoy día no es ni de lejos,la Unión Soviética. Se la reparten entre unas cuantas familias y ese sería el final de Ucrania.Es un negocio seguro,sin apenas tecnología.Enormes máquinas agrícolas,para sembrar,cuidar y recolectar.Es un espectáculo ver como actuan,con muy poca mano de obra.
El trigo duro que se usa para la pasta no viene todo de Ucrania, también hay de Andalucía, Castilla y Aragón. Además las pasta de Gallo que estaban antes en Granollers, no me gustan, cuestan mucho de cocer.
EliminaAquí hay mucha cosa detrás, FRANCESC.
ResponEliminaNo soy analista ni entiendo, pero soy observador. Las nuevas tecnologías han traído conocimiento y noticias a la sociedad rusa, que vive no en el comunismo de Gorbachov, sino en el neocapitalismo más cruel, Abramovich y el de Gazprom son los ejemplos. Gente que tiene yates de 600 millones de €. No hay clase media, desapareció con la caída del Telón de Acero.
Son esa oligarquía monopolística la que gobierna Rusia con mano de hierro, y son las que no quieren que Ucrania, Estonia, letonia, Georgia y demás entren en Europa, no por la OTAN, sino para no perder privilegios.
Y esta es mi lectura. Putin se codea con los oligarcas y se pasea con sus 700 coches de colección particular (El Pais dixit), pero no quieren que los países de alrrededor suyo avancen porque sino se arma un follón en el interior ruso, porque habrás visto que la gente en Moscú sale a vender cosas en la calle porque no les llega a fin de mes.
Y eso es lo que hay, todo lo demás son excusas. Es una guerra particular y detrás están los oligarcas.
Por cierto, ¿has visto alguna podemita cagándose en Putin y en esta guerra? No te digo nada si la invasión hubiera sido de EEUU, hoy habrían paros y cortes de tráfico al grito de ¡fuera yankis imperialistas¡.
Salut
Abramovich y el de Gazprom son los ejemplos. Gente que tiene yates de 600 millones de €. No hay clase media, desapareció con la caída del Telón de Acero. Aixó seria extrapolable a Espanya. Canvies Abramovich per Ortega i Zara, i ja ho tens.
ResponEliminaEls de Podemos, com és habitual en l'esquerra, no s'aclaren ni entre ells mateixos.
Salut.
¡¡ Eh !!, no me compares a un tipo como Ortega que hizo crecer su negocio de la nada, con Abramovich, que se dedicó a comprar por cuatro rublos empresas explotadoras de campos de petróleo cuando se privatizaron.
EliminaEra un exemple, conec a Amancio Ortega desde fa anys, he parlat amb ell més d'una vegada, i em sé tota la seva historia que és digne d'admirar.
EliminaQue digo,que ante lo que está ocurriendo,los que hicimos la mili tenemos una buena formación militar(al menos yo).Aún recuerdo la sensación cuando hacía práctica con bombas de mano,con el subfusil de origen alemán,con el Cetmes.En mi caso entrar y salir de un vehiculo acorazado en marcha.Cuando veo las escenas en la tele,le digo a mi mujer:mira yo no tendría problemas en coger un arma como esa y disparar...Me mira y me dice,anda calla y toma la sopita...Me cabreo,pero callo.
ResponEliminaRecuerdo,que nos hacían desmontar el cetmes totalmente,incluso sin mirar.Todas las clases de gratis,que chollo.
Yo disparé con el Cetme un par de veces, y una tiré una granada y poco más, o sea que para echar unos tiros que no me busquen. Yo si acaso a la reserva en oficinas.
Elimina¡¡ Uf !!, añoro el viejo CETME del 7,62. Simple, robusto y fiable, y con una mira óptica, letál hasta los 600-700 metros.
EliminaA la mili, teniem a Leopoldo el de la bala, era l'encarregat de canviar les dianes on disparàvem, i no sé que collons va fotre que una bala el va fregar, va tenir un xollo la resta de la mili.
EliminaI el Peruga que era de Granollers i un animal, no sé com s'ho va fer, però a l'hora de lñençar les granades o bombes de ma, una que portava amagada sense explosiu, em comptes d'endavant, la va tirar enrere. No vegis els altos mandos com corrien o es tiràven al terra.
¡¡ Buf !!. Me apuntaron "voluntario" a un grupo de asalto en el barco, una especie de comandos. Fuera de navegaciones, cada quince días tocaba adiestramiento de tiro con CETME, ametralladora MG-43, pistola y granadas.
EliminaComo estarían las granadas, que de cada diez dos de ellas no explotaban, y teníamos. que reventarlas a tiro de CETME.
Entre eso, y los nervios y la mala puntería de algunos, aquello si que era vivir peligrosamente. Milagrosamente, nunca pasó nada grave.
Sempre podieu tirar mistos de pet, o pedres fogueres, que per cert estàn prohibides.
EliminaA ver, ¿ os habéis planteado como es posible que un país como Rusia, con su riqueza natural y su población tenga un PIB un poco mas alto que España ?.
ResponEliminaEso nos da el dato de una economía interior raquítica, que apenas puede sostener a su población. En Rusia solo hay dos clases sociales, los mega-ricos y el resto, que roza la miseria.
Si a esto le sumamos un presupuesto militar altísimo comparado con los países de la UE, nos podemos hacer una idea de lo que es realmente la Rusia de Pútin después de veinte años de dictadura.
Hace un par de décadas, Alemania tuvo que subvencionar el desguace de submarinos nucleares rusos obsoletos, para evitar que los rusos acabasen lanzando los viejos reactores nucleares al mar en el Artico.
Se puede ver un documental sobre este asunto en You-Tube
A Pútin no le interesa la riqueza de Ucránia, el principal motivo de esta guerra es seguir manteniendo a Rusia bajo su dictadura, eliminando los ejemplos de progreso en libertad de las ex-repúblicas soviéticas como Ucránia, Lituania, Estonia, Letónia.....
Quién controla Rusia hoy no son los oligarcas, sino la camarilla de Pútin y el FSB, el servicio de seguridad heredero del KGB.
Un país controlado por asesinos sin escrúpulos y liderado por un psicópata.
Esto se va a hacer largo....
Lo que más o menos he puesto en la primera entrada, RODERICUS. No hay clase media y la gente está desesperada. Venden sus enseres por la calle. En 2019, la pensión media era de 13.500 rublos, o sea, 175 euros, según el mismo ministerio de trabajo ruso. Las cosas han subido una barbaridad y las pensiones no han subido allí el ritmo de la inflación.
EliminaLos datos son reales y no es un bulo. Se pueden mirar. En Rusia no hay clase media y no se puede comparar al Ortega con el Abramovich, que ha hecho pelotazos a costa del que está en el poder.
Un abrazo
Lo de Ortega era un ejemple del que deies de rics i classe mitjana. Ja sé que no es poden comparar. Però el paralelisme es evident.
EliminaEs farà llarc en la mesura que Rússia (Putin) pugui sostenir el conflicte. Però aquí tenim una mala peça al teler que també ens afectará a la butxaca.
ResponElimina