DE LES BOTIGUES D'ANTES




En el futur un nen preguntarà,... ¿Què era una botiga?. Aquesta pregunta se la feia Josep Maria Espinàs al seu petit observatori fa temps. I el cert és que cada vegada més estan desapareixent més petits comerços, de tota la vida que n’hauríem dit abans. Però és que els temps canvien i simplement hi ha conceptes de negoci que no tenen a dia d'avui raó de ser, com altres que la tenen avui i possiblement d’ací a uns anys l’hauran deixat de tenir. Quan jo tenia deu anys, els meus pares varen obrir una botiga de comestibles al carrer de Vilarrùbies a Sabadell. En aquelles èpoques - meitats dels cinquanta - no hi havia Centres Comercials, ni supermercats de barri, ni el Corte Inglés!....(llegir l'escrit sencer del juliol de 2012)

Ja deia un exconseller de CDC que les prediccions eren sempre a futur i eren arriscades, i no anava errat, en el mentrestant, 10 anys després d'aquest escrit, han sorgit de nou petites botigues de comestibles i fruiteries, i n'hi ha moltes, almenys al meu barri, de la mateixa manera que gairebé tots els bars són regentats per xinesos, que no tots han comprat l'Espanyol, que a aquest si que l'han enredat com un xinés. 


Les fruiteries solen ser franquicies com les de SUPERVERD, regentades per gent del país, sudamericans o xinesos, com els tot a cent. EL supermercats, en canvi, són regentats per Paquistanesos o gent de Blangla Desh. En certa manera és una franquicia, atés els rètols son gairebè calcats, el que tinc a la vora de casa diu que es diu 'supermercat Antoni', aquest no diu forn de pa, n'hi ha que si, ven una mica de tot, com a la benzinera i és a cal mai tanquis, crec que fins i tot el 'paqui' viu, dorm i menja a la mateixa rerebotiga, i no deixa de ser ùtil, no ens enganyem, al cap i a la fi, a les botigues d'abans la persiana restaba com a molt mig abaixada i els botiguers feien vida a la rerebotiga, de fet és com retrocedir 60 anys en el temps, de quan els pares tenien a tiga de comestibles. Un que han obert nou a Francesc Layret, té un rètol a fora que resa: "Pa fresc", ves que no sigui perquè és congelat.

De tota aquesta història, el que no acabo d'entendre és que pot portar a un senyor de Blangla Desh o Paquistan a obrir una botigueta de comestibles de barri a Sabadell, una fruiteria, o regentar un bar, la majoria per xinesos, i no tinc tan clar que pugui ser com diuen cosa de les mafies, tampoc és que els negocis donin per a tant. Però és el que hi ha, és tendencia, segueixen proliferant, i jo sense entendre-ho.

Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. ¿Por qué?.Porque hay muchos chinitos en China, que si les confinan y no te quieres confinar, te pegan, te esposan y te confinan por fuerza. Aquí, a sus hijos los llevan a la escuela, al instituto, la universidad(todo por poco dinero).Al final son abogados, funcionarios. Me dice mi hija que son muy inteligentes.

    ResponElimina
  2. No me acaba de convencer esta explicación, tiene que haber alguna razón más.

    ResponElimina
  3. Y ninguno pide dinero para comprar la tienda, y ninguno , y mira que hay, trabaja de mano de obra, de cargador, o en El Globo, o de repartidor, o de dependiente..ninguno, ninguno...es inexplicable. Han venido 16 personas a casa, desde magrebies a colombianos, pasando por ecuatorianos, sirios, un africano, un boliviano...pero chino...no veo a ningún chino trabajando en una obra. resulta que aquí hay algo raro, pues cuando descubren talleres ilegales salen de los mismo montones de chinos que nadie sabe en donde estaban.
    Aquí hay una mafia de narices, una mafia china, e impera la ley del silencio.

    ResponElimina
  4. Bueno, ja tincs dues raons, però me'n falta una tercera per acabr-ho de lligar tot.

    ResponElimina