He volgut recuperar aquest escrit de fa vuit anys, perquè té a veure amb el dia d'avui, i que es refereix a la meva primera signatura de llibres un Sant Jordi llunyà. I consti que estava avisat del que m'esperava. Cal fer cas a Sánchez Piñol que el dia de sant Jordi en comptes de signar llibres es queda a casa escrivint. I és que Ccom ell diu, Sant Jordi és una gran diada.... si no ets escriptor. Ramón Folch i Camarasa, ho resumia molt bé en el 'Manual del perfecte escriptor mediocre'.
Aquest escrit en principi s'hauria de publicar el dissabte vinent, pero com del que es tracta és de prevenir als escriptors novells i mediocres en general del calvari que els espera, el publico hui. Avisats estan...
"Una advertència: si sou escriptor novells, mediocres o no; no aneu mai a una signatura de llibres (feu-me cas), us pot agafar una depressió de cavall, i menys encara ho feu per Sant Jordi. Dit aixó, anem al meu cas. Per Sant Jordi de l'any 2001 presentava "El Marmessor de la Ignorància", havia sortit una petita ressenya al Diari de Sabadell el dia anterior i a la Plaça Sant Roc, per megafonia anaven anunciant de tant en tant que jo era alli assegut i preparat per signar el meu llibre.
Al meu costat tenia en Lluís Subirana, i a l'altre en Ton Creus, i més avall l'Ibañez el d'en Mortadelo (almenys és el record que tinc). Havia avisat a tothom a qui podia avisar que hi seria a la plaça de l'Ajuntament signant el llibre per la tarda, però no devia avisar gaire bé o el personal es va fer l'orni. En Lluís i en Ton varen signar força ejemplars dels seus llibres i l'Ibañez ja us podeu imaginar la cua que tenia formada davant seu. I jo allí veient com passava la gent, i quan semblava que algu s'acostava, a ùltima hora anava parar al company del costat, i hom com un "capullu" de braços creuats sense que vingués ningú.
Aleshores quan ja m'estava angoixant va aparèixer la Montse que de fet ja el tenia signat de dos o tres dies abans, el meu pare, el Santiago, que també el tenia signat i el Domenec Vila...., aquest el que feia era venir a que li signés el llibre, se n'anava i als vint minuts tornava, o sia que el seu llibre duia tres o quatre dedicatories, però almenys donava una certa sensació de moviment. Mentrestant a l'Ibañez li devia fer mal el canell de tan signar. En resum que em vaig frustrar molt, més que res per que anava de novell.
Malgrat el consell que us he donat, dos anys més tard, en publicar "Fins que cal dir-ser adéu" vaig reincidir i coincidir també amb en Lluís Subirana i Ton Creus, però aquesta vegada anava ja preparat, o millor dit resignat, i tot i així va anar una mica més bé que la primera, vaig signar deu o dotze ejemplars, que vista la primera experiència va ser tot un èxit." El més trist és que ni en Lluís Subirana ni Ton Creus podràn signar més per Sant Jordi, i no per que hagin deixat d'escriure, sinó per què malaraudament ambdòs han deixat de viure. Sant Jordi és el gran dia dels lletraferits, però no el dels escriptors.
jejejejeje....completament d´acord.
ResponEliminaJa sóm dos
Una abraçada
Miquel: Pensa que nosaltres som recónditos.
EliminaSalut.
Jo trobo que qualsevol dia hauria de ser bo perquè un autor signés llibres; per exemple en una llibreria, biblioteca pública o a casa seva. No sé.
ResponEliminaTinc la impressió que com en moltes altres coses s'ha muntat una espècie de litúrgia amb rituals d'exaltació dels egos comercials.No hi ha espontaneitat, ni frescura en aquesta ceremonia.
A m i em repugna i ni fart de vi aniria aquest dia a que una ploma em dediqués unes lletres.
No ho sé, cal signar llibres, cal signar quadres? Al cap i a la fi l'escriptor escriu per a ell mateix.
EliminaUna cosa es signar llibres o quadres i una altre diferent fer-hi dedicatorias. Aixó últim, fet a titol personal, per amistat, etc. a mi em sembla be. Fer-ho indiscriminadament sentat a una taula per que es una festa de sants i dracs, em sembla una autentica tifa.
EliminaA aixó em venia a referir, a signar discriminadament, no té massa sentit.
EliminaEstás seguro que escribe para él mismo. Me parece que no, condicionado como está a un sin fin de circunstancias, desde la época, las costumbres, la moda, lo que es correcto decir. Los pilares de la Tierra de Kent Follet(precisamente lo leí en catalán),las relaciones humanas entre frailes, monjas por el poder terrenal y sus bienes sólo tenían un interés del bien común. Al paso de los años, el mismo autor, con los mismos elementos, ahora, hay un interés nuevo: el amor carnal y prohibido entre ellos y el homosexual, entre frailes y monjas. No escribe para él, lo hace pensando en los gustos, en lo que espera el lector de sus personajes.
ResponEliminaEn las series, abunda el acto de firma de libros, donde el autor en su rutina no levanta los ojos .pero se fija en las manos y uñas de quien le entrega el libro y levanta la vista viendo una hermosa mujer.
Me gusta, tiene mucho morbo para mi. Seguro que tú esperabas lo mismo.
Ya vistes el Sevilla, incomprensible , una primera parte magnífica llena de fuerza y una segunda, como si alguien les hubiese dado una bebida para dormir a los jugadores. El arbitro un desastre.
Creo que Fuster definió magistralmente que es un escritor: Un hombre en toda su vida literaria, no escribe sinó una sola obra, su obra.
EliminaEn cuanto al Sevilla, bueno, se deshincharon a partir de la no expulsión de Camavinga, se asustaron de ver que ganaban dos cero.