El govern de l'estat de Tennessee ha posat en vigor un decret pel qual tots els bibliotecaris i bibliotecàries d'escoles públiques han de sotmetre per a la seva aprovació una llista dels llibres que tenen a les prestatgeries i que, per tant, podrien ser lliurement consultats o llegits per l'alumnat. Els llibres que es considerin “inapropiats” seran retirats, tant de les biblioteques com de les fitxes.
“Inapropiat” és clarament un terme ambigu i altament subjectiu que, des del punt de vista dels grups conservadors que han proposat i recolzat aquest decret, fa referència a tots els llibres que tractin temes com el racisme, el gènere, la identitat política i la sexual, segons l'informe anual sobre censura de l'Associació Americana de Bibliotecaris ALA. Però si això ja és greu en si, molt més greu és el que ha sortit a la llum –a través de Twitter i que recull el Washington Post– en el curs de la polèmica que han mantingut dos senadors de Tennessee, el republicà Jerry Sexton i el demòcrata Ray Clemmons. Quan aquest darrer va preguntar al seu col·lega republicà què pensava fer amb els llibres que, basant-se en aquest criteri de “lectura inapropiada”, fossin retirats de les biblioteques, Sexton va contestar: “Ni idea, però jo els cremaria.”
El problema, un dels molts problemes, és que tot això no només passa als Estats Units. Cada cop hi ha més partits i fins i tot grups i associacions a tot arreu, el nostre país inclòs, que volen censurar, prohibir, cremar; que proclamen amb orgull no creure en la ciència, no creure en l'evidència del canvi climàtic, que fins i tot dubten que el nostre planeta sigui una esfera. Si no tenim cura, d'aquí poc veurem cremar llibres a la plaça pública. “Pel nostre bé”, és clar. Aquestes coses sempre es fan per salvar-nos. Ens lliurin els déus de salva patries i salva conciencies.
Mario Bunge parlava fa ja temps de cremar llibres.
En Tennessee se considera apropiado los libros sobre el manejo y carga de las Colt y las Remingtons.
ResponEliminaTampoco se hacen ascos a la historia de los Confederados.
Creemos que los EEUU son la panacea de la libertad pero tendríamos que recorrer el interior , sobre todo los estados sureños, para saber como se vive allí, y desde luego, no es lo mismo la costa este que la oeste.
.
Estos son supremacistas en grado sumo.
l'América profonda, és molt profonda.
ResponEliminaL'eterna i permanent contradicció de l'anomenada primera democràcia. Està vist que la merda és un patrimoni universal difícilment reemplaçable per una altra cosa que no sigui més merda. Blanca, negra, groga o vermella, però merda.
ResponEliminaCom diria en Peio: Que tingueu un bon dia de merda!
La primera de les democracies 'relatives'.
EliminaBon dia de me.
Dentro de Estados Unidos conviven dos países : las civilizadas y cosmopolitas costa este y oeste, y el centro-sur del país, con sus predicadores metodistas, mormones, y otros talibanes cristianos de pelaje variado.
ResponEliminaQue vayan con cuidado, porque a veces la mejor forma de promocionar un libro es vetarlo o prohibirlo. Aquí, en Europa ya tuvimos experiencia en estos asuntos.
És més fàcil que cremin el llibre que no que eL promocionin.
EliminaCreo que serán cuidadosos, y no caerán en esa trampa, sus asesores de imagen les advertirán de la similitud con las quemas de libros por los nazis en Berlín.
EliminaFrancesc, las hogueras de libros siempre han sido un punto de inflexión en las libertades : la quema de la biblioteca de Alejandría, las hogueras de libros de los fanáticos cristianos del siglo IV, de la Inquisición, los nazis. . . . etc.
Lo dicho, "mu" mala imagen. . . .
«On es cremen llibres s'acaben cremant també persones»- Donals-hi una mica més de temps, i veuràs de que són capaços els de Tennesse
EliminaNo parecen muy normales. Me encanta el bourbon de Tennessee de una determinada marca. La destilería está situada en un condado donde paradójicamente está prohibida la venta de alcohol. ¿ Prohíbes la venta del producto de la zona que deja mas impuestos al condado ?. Porque producen unos cuantos centenares de miles de litros al año.
EliminaLo jodido del caso, es que Tennessee es de los pocos lugares de Estados Unidos donde se puede destilar licor de calidad, ya que el agua de aquella zona está libre de hierro, enemigo de los destilados.
En fin. . . .
En todas las bibliotecas de colegios, no es que se veta, se aconseja qué tipos de libros son adecuados. Los libros no se queman, que contamina, se reciclan en pasta de celulosa.
ResponEliminaEn TENNESSEE va más allá, ese es el problema. Y ,luego, una pregunta. ¿Quien se puede erogar el derecho a aconsejar que libros son adecuados y cuales no lo son?.
EliminaPues los que mandan, el consejo escolar, la ideología del centro, el ideario del centro, el idioma a implantar o impulsar, las buenas costumbres, las editoras que venden los libros de texto... Peor que en USA
EliminaEn el fondo es lo mismo, aunque más disimulado lo de aquí. Pero sigue siendo censura. Olvidan que el arte, en general, en toda su dimensión, debe ser provocación, una provocación para el establishment conservador.
ResponElimina