{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

TOMÀS URPÍ: VÍCTIMA O BOTXI?


La Taula de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Sabadell, vol esborrar el nom de l’homenatge de la plaça Montserrat Roig. El nom d’Enric Tomàs Urpí apareix esculpit en el monòlit en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis, ubicat a la plaça Montserrat Roig de Sabadell. Però des de fa un any hi ha qui vol esborrar-lo, perquè no el considera digne de ser-hi.

El republicà sabadellenc, després de combatre a la Guerra Civil i exiliar-se a França, va acabar internat des del 1940 fins a 1950 al camp de concentració alemany de Mathausen-Gusen. I va sobreviure, però per fer-ho va haver de perpetrar atrocitats. És en aquest clarobscur que, 80 anys després de la seva mort, emergeix el debat: va ser víctima o botxí?.

Al camp de Gusen, per salvar-se, Tomàs Urpí es va convertir en kapo del seu barracó, un capatàs, còmplice de soldats nazis. L’obra de Montserrat Roig o la biografia del deportat Prisciliano García testimonien que el sabadellenc va arribar a matar 38 companys de barracó en una sola nit. O que colpejava al cap altres presos perquè caiguessin davant de tanques electrocutades.

Així és com Tomàs Urpí va sobreviure al camp. Però no als seus actes. Dies després de l’alliberament de Mathausen, va morir assassinat per venjança. Hi ha qui diu que va ser a mans d’una desena de republicans antifeixistes, però també corre la versió que va ser el fill d’una de les seves víctimes, que li va buidar un carregador sencer d’una pistola al cap.

Durant 30 anys, David Serrano ha investigat testimonis de l’holocaust i ha publicat gairebé una vintena de llibres. Ell el defineix “stricto sensu, una víctima més” i es posiciona totalment en contra d’esborrar el seu nom de l’homenatge als deportats sabadellencs. Tomàs Urpí és una víctima més del sistema de camps de concentració, pensats per destruir emocionalment l’individu, deshumanitzar-lo, extreure’l de la condició humana i de la racionalitat”, sosté Serrano. “Es perseguia l’embrutiment moral o la zona més fosca de la zona gris”, afegeix, citant Primo Levi. “Fan que la víctima es converteixi en col·laborador obligat de la destrucció”.

Serrano ha estudiat el cas i recorda que el deportat, abans d’entrar al camp, era “una persona normal, no un sàdic, un republicà amb ideals” que va quedar “destruït moralment i es va convertir en un ésser deplorable”.

La Taula de Memòria Històrica, que penja de l’Ajuntament, va decidir que s’esborraria el nom de Tomàs Urpí fa un any, arran de la sol·licitud d’entitats. L’Ajuntament va prendre la decisió després de demanar l’opinió d’alguns experts, a més d’avaluar un informe al respecte al Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la UAB.

“Hem d’establir graus entre víctimes? Des de societats de pau i democràtiques, es pot jutjar el que passa en un context d’extrema violència, amenaça, submissió, humiliació i destrucció”, es pregunta l’expert. 

Montserrat Roig va deixar escrit: “Tots, botxins i víctimes, eren burilles humanes”.  - Guillem Plans - diari de sabadell.

Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. Esta es una entrada sumamente interesante. Sin duda abrirá un debate.
    Creo que lo primero que debemos hacer es intentar opinar sin pre-juicios.
    Cualquiera de las dos posturas, quien quiere que siga y quien desee que se le borre, sin duda tendrán razón. Yo pondré ahora mi opinión e intentaré argumentarla, porque poner si o no sólo porque lo digo yo, no vale, detrás ha de haber un argumento.
    Por cierto, es aquí donde nos es válida la opinión de la Hannah Arendt.

    Opino que se le ha de borrar. No es víctima cuando se actua como verdugo. Se me dirá que fue obligado, que no tuvo más remedio, que le iba la vida; cierto, pero como a él al resto de los prisioneros, sin duda, y el resto de los prisioneros no actuó de esa manera. ¿O nos creemos que más de uno no sucumbió porque se negó a ser "kapo" (jefe en judio/polaco).
    Los "kapos" hacían los trabajos que no querían hacer los oficiales nazis. Eran judíos que por no morir, mataban, torturaban y violaban delante de los demás a sus congéneres.
    Era el peor trabajo aunque ellos no arrastrasen los muertos hasta los hornos ni echaran el Ziclón "B" por la hornacina superior en la cámara de gas, pero ordenaban que se hiciera. Eran el brazo ejecutor de las "SS" en los campos.
    En realidad él no estuvo como prisionero, él estuvo como partícipe nazi, así que ponerlo como prisionero creo que es un error.
    Salut

    ResponElimina
  2. Opino que se le ha de borrar. No es víctima cuando se actua como verdugo. Se me dirá que fue obligado, que no tuvo más remedio, que le iba la vida; cierto, pero como a él al resto de los prisioneros, sin duda, y el resto de los prisioneros no actuó de esa manera. ¿O nos creemos que más de uno no sucumbió porque se negó a ser "kapo" (jefe en judio/polaco). És exactament així, se l'hi ha d'esborrar el nom.

    ResponElimina
  3. Sí, claro, se ha de borrar. Por esa ley, ningún nazi de la SS o de la Gestapo, tuvo culpa en lo que pasó. Dirán que obedecían ordenes de sus mandos superiores. Más cuando la lápida quiere reconocer un mérito, en ese señor no lo hubo. No es una victima. En la guerra civil española, hubo militares, guardias civiles encarcelados y otros fusilados, por no obedecer ordenes de los golpistas.

    ResponElimina
  4. Así es, sus compañeros no colaboraron como él en torturar o asesinar a los propios.

    ResponElimina
  5. Los "kapos" eran en la práctica auxiliares del los SS de los campos de exterminio, a cambio de unas migajas mas de rancho.

    Y si, yo también opino que se ha de borrar su nombre en ese memorial, al menos por respeto al resto de victimas que figuran allí, y que mantuvieron su dignidad y su humanidad hasta el ultimo aliento.

    ResponElimina
  6. Suposo que l'esborraran, s'haurà de seguir. Passo sovint per la plaça Montserrat Roig. Ja ho aniré mirant.

    ResponElimina