L'apocalipsi és cada vegada més a prop. Ens hem escapat del coet xinés que finalment va caure a l'Índic, anem trampejant la verola del mico i la inflació, però el pitjor d'aquest estiu es que ha aparegut un nou i greu problema: No hi ha prou glaçons (cubitos en català antic). Entre els productors ja es parla que van camí del desproveïment. Hi ha moltes empreses que han apujat els preus i, si segueix així, temen no poder fer front a tota la demanda, molt més alta que no s’esperava quan a l’hivern estaven en la fase de producció.
Antonio Jaime, encarregat de Fábricas del Hielo Norte, a Badajoz, ha rebut aquestes últimes setmanes trucades de bars i restaurants d’altres comunitats autònomes per subministrar-los gel perquè els seus companys no donen l’abast. «La gent començarà a comprar gel sense coneixement», pronostica. Ho compara amb el que va passar amb el paper higiènic i aquells prestatges buits el març del 2020.
El problema que hi ha, i que ja va passar el 2004, és que amb les pujades del preu de la llum, les petites empreses com la nostra, que som moltíssimes, no hem fabricat tot el que havíem de fabricar, sinó que hem anat retallant», afirma. Fins al punt que sap de gent que està venent el que compra a Mercadona per no perdre clients. Jaime vaticina que hi haurà empreses que hauran de tancar temporalment per no tenir subministrament. Amb d’altres, no saben quines en poden ser les conseqüències. Depèn de si la clientela ho entén o no. Unes patiran més i d’altres menys», assenyala.
Alguns productors ja estan reduint les comandes. «A qui demana 20 sacs n'hi porten 10 i amb això atens d’altres», explica. El que té clar és que abans s’hauria de «sacrificar supermercats i gasolineres» que l’hostaleria: «Prou malament ho han passat ja amb la pandèmia». Ell sí que té assegurat el subministrament als seus clients. Les vendes que està fent als nous no durarà gaire.
Les fàbriques juguen una mica a endevinar el futur. El febrer o el març, amb els preus de la llum a l’alça, moltes van optar per no omplir les cambres de gel amb bosses que no sabien si després podrien vendre. Mantenir-les-hi porta una bona factura per part de la companyia elèctrica. «Sense saber com vindria la temporada turística, ningú volia arriscar. Ara veiem que va bastant bé i es produeix aquest desfasament: no hi ha rebost i la fabricació actual de les empreses grans no dona l’abast», assegura l’encarregat d’una empresa especialitzada en el sector a Eivissa.I són les grans les que tenen més contractes i obligacions. Moltes estan venent més car. Alberto García Fonseca, gerent de Frescol, explica que ells només han apujat 20 cèntims el preu al gener per a alguns dels clients. Entre 30 i 40 més, mentre que n’hi ha que han arribat a incrementar-lo al 50% en vendes majoristes. Depèn, sobretot, del client. «Hi ha hagut una modificació important en els preus per la pujada del cost de la llum, del plàstic, del carburant... És lògic», raona Jorge Tello, gerent de Hielos Alto Turia, València, que explica que aquests increments no són per guanyar més diners, sinó més aviat per perdre’n menys.
Els fabricants de gel esperaven calor com cada estiu, però no tanta. Es barregen el ‘boom’ de festivals al país, les festes majors, les ganes de sortir després de dos anys de pandèmia i les vacances de molta gent. Tot plegat un còctel perfecte que farà que potser mols glaçons no podran dringar dins el got. Ja em veig a venir que els glaçons seran el paper higiénic de la post-pandèmia. Ela mojitos potser se salvaran en posar-hi el gel trossejat, no sé, no sé, però el Vesper Martini 'sacudido no revuelto' ho té malament. Clar que a les cases aixó no afecta, hi ha bosses i contenidors per fer-los un mateix a la nevera.
El resum seria que estan pasant coses que abans no passaven, o no, es veu que al 2004 va passar més o menys el mateix. Ja ho deia la manyaga d'Emma Bovary: no hi ha res que no hagi passat abans, o antes.
Estamos cargados de gilipolleces.
ResponEliminaNo podemos vivir sin todo aquello que el consumo nos ha enseñado que es "imprescindible" y por lo tanto necesitamos. Y todo es prescindible, menos la vida misma, que es lo único , a fin de cuentas, que respetamos poco.
Les den por el canuto als glaçons, a la cañita y al Daiquiri.
Que venga La Mili ya, de inmediato, y si puede ser la israelita, donde ellas también estén su año y medio a las órdenes de la Aransibia de turno.
De seguro saldríamos con menos tontunas.
Salut
Miquel, es poden fer glaçons amb un plastic d'aquells que venen al xinés de torn. La mili, no - si us plau - que la varen treure Aznar i Pujol.
Elimina¡Jo,Miquel!,no te pongas así, que somos carne débil .No puedo pasar sin mi ginc tonic,de todas las tardes,en mi terraza a la fresca, cuando ya el sol ha dejado de ser un coñazo. No me había dado cuenta del problema, pero es lógico, la electricidad manda. Pero ,la cosa empieza a pintar bien, el precio del petróleo baja de los 100 dolares/barril. El próximo IPC americano, puede ser cero o negativo(van por delante),si ocurriera lo mismo en Europa(lo normal) y la tendencia se mantuviera, Sánchez se evitaría de subir las pensiones un 8%(cosa que no haría de ninguna manera, claro).La electricidad bajaría, el precio.
ResponEliminaMe gusta porque siempre estás animado, CAR RES. Ole tu ¡ Yo ya he visto la tasa del desempleo de este mes que tenía en teoría que ser bueno y ya no lo veo claro.
EliminaUn abrazo y salut
Esos gin-tonics que parecían floreros con hortalizas han pasado a la historia.
ResponEliminaCon Miquél, dos meses en el cuartel de marinería de Cartagena, al mismo régimen disciplinario que yo pasé, y transformaríamos gilitontos en personas sensatas.
Allí, si se te escapaba un pedo sin permiso, estabas muerto. Veinte vueltas a paso ligero al patio con el fusil "en prevengan" (4, 5 kilogramos sin cargador), sin bajarlo. Aprendías anatomía, te dolían músculos que no sabias ni que existían.
Res de mili. A la feina ens feiem cuba-libres amb coca-cola i aigua del carme. Sense gel, aixó si.
ResponEliminaSi, la mili si...y con LA Aransibia ...Te explico una, no te rías porque es cierto...y va y se nos viene un colegio este miércoles pasado de La Salle Bonanova, pero sólo de niñas, muy, pero que muy pijorronas..16/17 años, más o menos..todas rubias , delgadas, altas, con falda plisada a los sesenta. ..Unas quince o así. Y la Blanca, la Superiora va y les dice de pelar patatas, porque habían varios sacos y después se ponen en agua y a la nevera. Y si...y me veo a un par de ellas que con una mano pinchan la patata con piel para pelar con un tenedor y con el cuchillo en la otra mano intentan quitarle la piel...De peli de Almodovar...es que me empecé a reír que vino la Blanca a ver que pasaba, y cuando vió la escena no lo podía creer. Ni en Nigeria que nunca han visto pelar patas lo hacen así.
EliminaTodas muy finas ellas...
Probreticas, no les pase ná--
salut
Ai Miquel, es que les noies eren mot fines.
Elimina¡¡ Sacrilegiiiiii !!. Home, ni els "florers" en copa de pilota amb cogombre, ni aixó que us ficabes al cos. Amb tónica, ginebra dos glaçons y tall de llimona n´hi ha prou.
ResponEliminay de un trago ¡
EliminaPrenc nota senyor BARMAN!
ResponElimina