{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

SARAMAGO HO VA VEURE I HARARI NO



Saramago va anticipar com reaccionarien ciutadans i governs davant d'una malaltia infecciosa nova, greu i desconeguda. S'imposarien mesures dràstiques. S'aïllaria els malalts i els contactes. Es justificarien abusos en nom del bé comú. Els governs es veurien desbordats. Els valors morals, qüestionats. S'agreujaria l'etern conflicte entre egoisme i solidaritat. Salveu-vos qui pugui o millor units? Aflorarien la ràbia i la resignació, la por i l'esperança. Tot això es troba ja a la novel·la Assaig sobre la ceguesa de Saramago, publicada el 1995, vint-i-cinc anys abans que sorgís la covid, i que es representa al Teatre Nacional de Catalunya fins al 30 d'octubre.
Curiosament, res d'això apareix als vaticinis futuristes de Harari, que va escriure el 2016 a Homo Deus. Una breu història del demà que “és probable que grans epidèmies amenacin la humanitat en el futur només si la pròpia humanitat les creï al servei d'alguna ideologia despietada. L'era en què la humanitat estava indefensa davant d'epidèmies naturals probablement s'ha acabat”.
Té la seva ironia que un Assaig sobre la ceguesa aporti més llum que un historiador que ens va oferir 21 lliçons per al segle XXI. Vint-i-una lliçons publicades el 2018 que ignoraven la inevitabilitat que abans o després arribés una pandèmia. El contrast entre la lucidesa de Saramago i la miopia de Harari té una explicació fàcil. Saramago basa el seu relat en les emocions humanes: com reaccionaran les persones davant d'una epidèmia devastadora que no comprenen?
Harari basa el seu en l'admiració per la tecnologia: els avenços amb què els Homo sapiens hem controlat la natura ens converteixen en Homo deus. Per descomptat, psicologia i tecnologia estan connectades. És la capacitat de transformar el món amb eines –la tecnologia– allò que defineix la humanitat, diu l'arqueòleg Eudald Carbonell, i utilitzem tota mena de tecnologies amb entusiasme.
Però per comprendre el present i predir el futur, i per decidir com regular l'ús de genomes i xips, els humanistes que pensen primer en les persones són probablement millors guies que els gurus que idolatren les màquines.
Si tot els sembla molt abstracte, pensin en exemples pràctics. Recorden les apps de rastreig de contactes de covid? Les podíem instal·lar al mòbil per alertar-nos si havíem estat al costat d'una persona infectada o per informar els altres si els infectats érem nosaltres. En un món d'androides, aquestes apps haurien reduït l'impacte de la pandèmia. Al món real de les persones han estat un fracàs. Saramago, sense saber tant d'enginyeria però més de psicologia, ho hauria vist venir. - Josep Corbella - lavanguardia.com


(Per a un examen més exhaustiu de les inconsistències de Harari i les seues conseqüències, podeu llegir aquest excelent artícle que li va dedicar Darshana Narayanan publicat a Current Affairs.)


 

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Corbella es uno de los mejores en el tema.
    Dicho esto decir que Saramago, Sábato, Benedetti y Sampedro prefijaron con mucha anterioridad todo lo que nos iba a suceder a cincuenta años vista.
    No se equivocaron, la demostración está en sus escritos.
    De todos, Sábato. Abdadom, El Exterminador, te explica lo que sucederá y sucedió, en las democracias de América del Sur, como acabaría todo y como se contaminaría el resto de países.
    Ahora Putin pone el toque de queda en las cuatro provincias anexionadas, pero eso hace que pueda ponerlo al resto de Rusia que verá así mermada las manifestaciones, pues ya no gobierna el derecho civil, sino el militar.
    Pobres rusos, como no se lo pulan desde dentro no tendrán nada que hacer
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. En la pràctica a Russia mai ha governat el dret civil, només es tractava d'una aparença.

      Elimina
  2. No estoy de acuerdo con el artículo, no es cosa de predecir comportamientos humanos futuros,a la Tecnología, sino de avanzar en el progreso y las necesidades del hombre,en la mejora y calidad de su vida.Un humanista como Saramago,he leido varios de sus libros(cuando leía),conociendo el espirutud del hombre está más cercano a predecir comportamientos,pero no para poner soluciones técnicas apropiadas.En el pasado covid(aunque aún existe,residual),se emplearon protocolos previos necesarios,pero tambien criterios politicos de conveniencia,como el aislamiento exagerado,toques de queda desmesurados,que han creado "cuellos de botella" y la inflación actual pertinente. Aún China(un pais no democrático),sigue con su teoría de política de covid cero,encerrando a las personas,como si fuera una granja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Era un tema nuevo y no había experiencia, entonces se fueron tomando decisiones políticas o técnicas en base al prueba/error. De todos modos si hubiera que haber nombrado a alguien para gestionar la pandemia, mejor, mucho mejor Saramago que Harari.
      En cuanto a China, es que es una granja, la granja más grande del planeta. Y referente aL aislamiento, si que fue exagerado, pero es que como en el uso de la mascarilla - también exagerado- primaba la concienciación de la gente, y a fe que o consiguieron, fíjate aún la cantidad de gente - al menos en mi barrio - que aún va por la calle o al super con mascarilla. Y en la Farmacia aún es obligatorio llevarla.
      La película A CIEGAS, basada en ensayo sobre la ceguera, con Julianne Moore ,¿la has visto?

      Elimina
  3. Sí,muy buena. El cine, nos prepara(hace tiempo) para hechos que pueden ocurrir a la Humanidad,con fantasia,pero bueno para eso es cine.Lo que si acierta es en los compotamientos prevesibles de las personas,ante esos hechos.
    Aún estoy viendo, capítulos nuevos de Walkig Dead,precisamente me gusta por el análisis de los comportamientos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me falta ver la última temporada que creo es la última, aun que me da mucha pereza, pero el secreto de Walking Dead es precisamente el trato que da a los diferentes tipos de personajes, algunos de ellos como los susurradores, muy interesantes.

      Elimina
  4. En la literatura de ficción hay docenas de obras sobre pandemias que ya anticipaban el comportamiento de los gobiernos.

    Los historiadores son excelentes para explicarnos crisis anteriores al detalle, pero no pueden hacer vaticinios de futuro sin formación en sociología y política. Les ocurre como a los economistas, te explican las crisis pasadas, pero no ven venir ni una.

    Por cierto. aún no se ponen de acuerdo en las causas del colapso del Imperio Romano de Occidente, esta mañana he leído otra teoría, y ya van unas cuantas docenas.

    ResponElimina