Que la ciutadania tenim una mala memória climática, és palés, bàsicament ens dediquem a dir que a l'hivern fa molt de fred i a l'estiu molta calor. Sempre tenen a punt els de la tele algún avi que surt a declarar qiue mai havia fet tant de calor o fred com aquest any, o igual amb la pluja, el vent, o qualsevol anomalia metereológica. Que hi ha canvi climàtic no es pot pas negar, de fet de sempre n'hi ha hagut, recordem l'aforisme de Fuster: I els milers i milers d'especies animals i vegetals que s'han extingit abans del primer fum industrial. No hi ha res que no hagi passat abans. Aquesta fotografia és de mitjans de desembre de 2014, i guaita com n'estava de florida la ginesta, vol dir que el 2014 debia fer tanta o més calor que enguany, i no és la primera vegada que floreix tímidament la ginesta al novembre o al desembre. Un desembre aquest de 2014 en que es va produïr un atre fet insòlit, la gran ventada que va arrasar boscos i arbres urbans. Un avís, o simplement, va pssat, no s'ha tornat a produír, de moment.
Tot això ve a compte de que ahir ensenyaven a TV3 una tímida florida d'una prunera, com si d'un fet excepcional és tractés. Poca memòria climàtica tenen els del temps de la seva. I és que en el tema del canvi climàtic hi ha molt a dir. Per a un sabadellenc com jo, en evocar el records d'adolescent, la imatge que em ve al cap de la ciutat eren les xemeneies traient fum a tot drap, i els telers contaminant acústicament dia i nit a qualsevol baix d'un edifici. Com n'estava de plé de merda el Ripoll, que més que un riu era una claveguera amb vistes i que baixava de segons quin color tintaven les prendes a Rentapren, quants carrers encara sense asfaltar. Sincerament, se'm fa dificil entendre que una cosa tan ridícula com nosaltres pugui ser l'ùnic causant del canvi climàtic en el planeta. El meu entorn estaba molt més contaminat quan era menut que no pas ara, encara que ja sé que no és així a molts altres llocs del planeta. La percepció és que aixó va tot sol fem el que fem els homínids, tot i que ja entenc que quan menys contaminem millor, i totes les mesures que es prenguin i es posin en pràctica seràn bones per a tothom, però d’aquí a donar la culpa del canvi climàtic global només a l’home hi ha un pas molt gran, encara que cada vegada hi té més part de culpa.
Però cal recordar què no hi ha res que no hagi passat abans, com quan el gel arribava als Pirineus cobrint tot Europa, o el Pol Nord tenia un clima tropical, ¿devia ser potser culpa dels neanderthal o d'algun antecessor seu?, o possiblement fos culpa d'algun primitiu independentista català. I suposant que suposessim que ja és molt suposar que la culpa es tota nostra, em fa gràcia aquells que diuen com mes d'una organització que hi ha que ens diu "SALVEM EL PLANETA", lo qual demostra que no saben de que va tot plegat, car al planeta li és igual 40º sobre zero o sota zero i que la platja estigui a la Barceloneta o a Sant Feliu de Codines, tot i que sembla que fins i tot aquests han entés que encara que es desglacin els pols el nivell de l'aigua dels oceans no pujarà, o bé ho fara d'una manera imperceptible. És la teoria simple però real del glaçó dins el got de whisqui. Si les prediccions dels entesos sobre el CFC i el seu efecte sobre la capa d'ozó haguessin estan certes, a hores d'ara ja no n'hi hauria ni la capa d'ozó ni l'especie humana. Recordo nens a Australia fa 30 anys anant a l'escola amb ulleres i tapats per no ser afectats pel sol per culpa del forat a la capa d'ozó, que deien els experts que aquests gasos CFC tardarien 30 anys a arribar a afectar l'atmosfera. O els altres entesos que deien que a l'any 2000 ja no hi hauria petroli, que s'hauria acabat. I els dinosaures? ni tan sols hi havia l'home quan es varen extingir, de qui va ser la culpa, de Hörbiger? Mentrestant el planeta, aliè a nosaltres va fent la seva –afortunadament – i ens ofereix imatges com aquesta fotografia que vaig fer fa vuit anys entre Sabadell i Matadepera. Si fos catastrofista afegiria.... La podré fer d’ací a cinquanta anys?. Doncs no! però serà perquè ja no hi seré, i aixó no és ser catastrofista ni negacionista, és tracta purament de ser realista, de fixar-s'hi, vaja.
Però cal recordar què no hi ha res que no hagi passat abans, a grandes rasgos tienes razón. Todo ha pasado antes que nosotros y todos , o casi, hemos vivido las mismas o similares vicisitudes.
ResponEliminaNada nuevo bajo el Sol, salvo que ahora hemos de llenar minutos en la caja idiota y de algo se ha de hablar.
Salut
El cas de la capa d'ózó és molt il·lustratiu; en teoria, al 2020 ja no hi havia d'haver capa d'ozo, tots tancats a cada sense sortir al carrer, o sortint-hi tapats i amb ulleres. I ja ho veus, s'ha tapat tota sola.
EliminaMis recuerdos son de una fabrica de jabones, que había cerca de donde vivía .Dejaba salir un arroyo de agua transparente, que invitaba al baño a los niños que jugábamos cerca .Nuestro instinto como animales, que no dejamos de ser ,nos decía que mejor no hacerlo. Ahora sé, que lo que salía era agua residual en la fabricación del jabón,donde se utiliza enormes cantidades de sosa (hidróxido sódico).Afortunadamente, las normativas actuales prohíben tales vertidos.
ResponEliminaLo que nos decidía a no bañarnos, en aquellas aguas transparentes:salía algo de vapor y no crecía la hierba a su alrededor ,algo definitivo en nuestra mentalidad de niños.
Lo de que no crecía la hierba es determinante para no bañarse en estas aguas.
EliminaRecuerdo de niño que cuando íbamos a las Ferias y Fiestas de Sant Narcis en Girona, hacía un frío que pelaba. Hoy vamos en manga corta. Pero a mí no se me ocurriría usar esto como un argumento o prueba del cambio climático global, que es desde luego algo mucho más complejo. Me parece pobre el tema de la ginesta, pero lo de Fuster se lleva la palma. Es evidente la devoción hacia ese señor, pero vamos, tampoco hay que convertirlo en una especie de navaja suiza para apoyar opiniones. Es lo que me parece, sin ánimo de molestar a nadie.
ResponEliminaSinceramente, lo que digan cuatro "enchufados" en TV3 o incluso algún artículo más o menos amarillo, me ofrece muy poca credibilidad. Y lo digo en el sentido de que en los ámbitos serios, nadie dice que el cambio climático sea consecuencia única y directa, di del cambio climático ni del calentamiento global, que dicho sea de paso, son dos cosas distintas por muy relacionables que pudieran resultar. Hombre!, meter aquí como ejemplo, que los neanderthales no fueron causantes de las glaciaciones, como chiste vale, pero poco más. No me interesa discutir sobre esto. Allá cada cual con sus ideas. Solo me interesa decir que se están dando dos circunstancias que ya no corren paralelas, sino que convergen. Una es el momento geológico del planeta: se está calentando y aunque no se sabe muy bien cuáles puedan ser las causas, se sabe que la otra circunstancia (el factor humano) no solo influye, sino que lo acelera. Así que lo del Sr. Fuster no me sirve.
Fuster diu una obvietat ben obvia. I la ginesta es una altra obvietat obvia, Que a mitjans de desembre hi havia ginesta florida és una constatació d'un fet destacable per anòmal. El que diu Fuster oi tant que serveix, serveix per informar-nos.
EliminaSe me olvidó:
ResponEliminaDecir que en las glaciaciones, la humanidad no la componían 8.000.000.000 millones de humanos, ni tenían una industria mínimamente contaminante, más allá de alguna hoguera, y las vacas pedorretas, eran una minoría. Así que sí, no hay nada que no haya pasado antes, pero no por las mismas causas.
También añadir que la capa de ozono sigue con agujero, aunque gracias a los Tratados de Montreal, hemos conseguido que no crezca.
Ya está; ya me he despachado a gusto. :))
Resulta que la capa de ozono era inevitable que se abriera casi del todo sobre el 2020, más que nada porque decían que los gases CFC tardaban 30 años en subir hasta donde esta la capa esta. Y ya ves, no acertaron ni de coña.
EliminaNo tiene nada que ver, pero bueno para contar cosas. Está relacionado con lo que dices del cubito de hielo y el vaso de whishy. Resulta que como nos sobra caldo(lo hace bueno mi mujer),lo congelamos en un bote de vidrio con cierre hermético .Al abrir el congelador para sacarlo, el vidrio había estallado, el motivo estaba claro, lo habíamos llenado hasta el borde y al congelar aumenta de volumen rompiendo el recipiente. Los errores se pagan caro,en este caso no deja de ser un caldo sobrante, pero me apetecía.
ResponEliminaTan sols cal mirar hemeroteques amb cura per adonar-se de què molts criteris actuals son massa apocalíptics, la memòria també és subjectiva, ep.
ResponEliminaAbans, s'explicàven les noticies d'una manera més diàctica i menys eixordidora,
Eliminahttp://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2003/12/03/pagina-91/34242651/pdf.html?search=ola%20de%20calor%20octubre
ResponEliminaL'acabo de publicar, el trobo molt il·lustratiu del que deia abans de la manera d'informar.
Eliminaany 1973, podria trobar molts més exemples d'anys diferents
ResponElimina