Sempre enfadats. Escandalitzats sense pausa. Aquesta és l’obligació que ens hem imposat. S’ha de bordar cada dia contra alguna cosa i contra algú. El camí de perfecció –no a la manera de santa Teresa– a què ens forcem com a societat exigeix ciutadans vestits amb un triple uniforme: pensament, obra i paraula. Demana també que tot sigui transcendent i sacre. I com a tal propens a provocar excomunions a la mínima desviació del despitat que oblidi els preceptes de la moderna religió del restrenyiment.
Perquè aquesta societat no és ni la líquida que descrivia Zygmunt Bauman, ni la societat del cansament que més recentment ha presentat el filòsof Byung-Chul Han. Aquesta societat, senyors, és la de l’estrenyiment. I nosaltres, és clar, els restrets. Per això estem sempre cabrejats i preparats per mossegar de mala manera a tot i a tothom. Convé i és urgent que ens laxem. I no sembla que hi hagi millor lavativa que l’humor. Només que ja ens hi hem tornat refractaris. Bordem fins i tot a l’acudit i a la ironia. El darrer torn d’excomunió li ha tocat a Iker Casillas i a Carles Puyol. Es va aixecar el que va ser porter madrileny fins als nassos que la premsa rosa anés atribuint-li relacions amoroses a l’engròs i es va despatxar a Twitter amb un simple: “Soc gai. Espero que em respectin. Bon Diumenge” amb l’ànim de ridiculitzar als qui li busquen dia i nit les pessigolles amb les coses que passen o no al seu llit. El seu excompany de selecció Carles Puyol va seguir-li la broma: “Ha arribat l’hora d’explicar això nostre”.
No va faltar més. El ramat de restrets belà d’immediat: homòfobs, masclistes, retrògrads, heteropatriarcals, homes de les cavernes. Fins i tot el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, es va apuntar al linxament, deixant clar que malgrat la importància de la seva tarja de visita té temps de sobres per perdre amb tonteries fins i tot enmig d’una crisi de cavall al continent. Les onades van agafar una altura tal que fins i tot el pobre Iker Casillas es va enrere davant la jauria que li venia al damunt. Va esborrar el tuit i argumentà que algú li havia suplantat la personalitat digital. El retrat del futbolista és a partir d’ara algú valent per fer un acudit però covard per defensar-lo. En una pel·lícula aquest perfil és el d’algú que mor al primer fotograma.
Jo també soc gai. I també espero que em respectin. Bon diumenge. I no retiraré la broma. Primer perquè no serà necessari. No seran prou els restrets que s’enfadaran per les coses que jo pugui dir. Segon, perquè ningú ha de demanar perdó ni ha de retractar-se per un comentari irònic que no ofèn ningú que no dediqui el dia a perseguir fantasmes. Això de Casillas era per fer-se uns tips de riure i pensar: pobre paio, quina creu que ha d’aguantar amb els pesats de la premsa rosa! Encara sort que s’ho pren amb humor. I punt. En lloc d’això, la societat de l’estrenyiment va projectar tots els seus fantasmes en el pobre porter retirat. Judici per la via ràpida i condemna: homòfob recalcitrant. Per què somriure davant d’un home que troba una manera simpàtica de dir-li al món que n’està fins al capdamunt si, en lloc d’això, podem condemnar-lo a la foguera?
Reafirmem-ho: ens falta una bona lavativa que ens purgui el mal humor i l’estupidesa. Perquè el tuit de Casillas només és imaginable en una societat que viu amb naturalitat l’homosexualitat i que també amb tota naturalitat, amb les excepcions inevitables i a erradicar, la contempla. Que algú es defineixi com a gai per explicar irònicament la situació que està vivint no pot ofendre ningú. Al contrari. No és més que un comentari blanc que hauria de generar somriures i activar l’empatia més elemental.
Però en la societat del restrenyiment s’ha de bornar sense parar. Entre riure i cridar l’elecció sempre cau del cantó del crit. S’ha de buscar la manera de retòrcer el significat de les coses per portar-les al terreny de l’ofensa i, un cop arribats a aquest punt, exigir justícia sumaríssima per a l’involuntari heretge. Recordar-li que no pot prendre la paraula gai, o qualsevol altra, en va i després encendre la foguera sota els seus peus. Mentrestant, el Mundial de futbol se’n va a Qatar, paradís de l’homofòbia més cruel i extrema. Això al comissari Timmermans segur que li sembla una cosa per celebrar i molt raonable per generar negoci. Hipòcrites malhumorats i cínics. Ens convé una dieta rica en fibra per riure’ns tots de tots. I sabotejar el Mundial de Qatar no engegant la televisió. I això darrer sí que no és cap broma. - Josep Martí Blanch - lavanguardia.cat.
Total y completamente de acuerdo. Chillamos por todo y todo nos viene grande, pero apagar la tele para NO ver el mundial en un país donde hay 7000 , si, siete mil muertos casi todos filipinos, por las obras y sus malas condiciones de trabajo tipo esclavista, eso no lo haremos.
ResponEliminaAquí hay mucho ministerio de igualdad y salud reproductiva, un nombre que más idóneo para una granja de conejas que para algo que se relacione con la mujer.
Jo ja fa temps que vaig decidir que no el veuria el Mundial aquest, el mundial de la vergonya.
Eliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2014/12/la-torre-de-la-mort.html
Ya hace tiempo que digo que vivimos en un mundo de "ofendiditos", que esperan cualquier cosa para empezar a berrear como niños contrariados.
ResponEliminaNadie aprecia ya las sutiles ironías críticas, que fue el caso de Casillas. Hay que "respetar" a los gays solo por el mero hecho de serlo, es como decir que hay que respetar a los pelirrojos solo por serlo. El respeto es una condición que cada uno se ha de ganar individualmente.
Hace unos años, en una reunión con algunos amigos míos "progres", dije con ánimo jocoso que había que instaurar el día del "hombre heterosexual". Como pusieron cara de extrañeza, lo amplié: "si, el día de los varones a los que nos gustan las señoras, que no usamos cremas ni nos depilamos el pecho ni las piernas, porque somos la mayoría".
Algunos se desternillaban de risa, otros se quedaron repentinamente callados
Desde aquel día hay alguno que ha dejado de dirigirme la palabra, pero es algo que no me ha importado.
Hipersensibles al pensamiento del otro, incapaces de reconocer las razones del otro, y propensos al pataleo y a echar espumarajos por la boca a la mas minima contrariedad.
Y por mí, al mundial de Qatar le pueden "ir dando", aunque como soy consumidor de radio, va a ser difícil esquivarlo. Habrá que poner música de la colección en USB
El espíritu del deporte, la competición por la competición ha muerto, asesinado por centenares de millones de Euros.
Es el mundial de la vergüenza, querian blanquearse, pero no les ha servido de nada, y encima arrastran 7000 muertos en las obras.
EliminaRecuerdo un video de Casillas,lo buscaré en YouTube, de hace años donde se muestra provocador y "cachondo".Hoy disfrutaré con el triunfo del barça, ante el madrid(ya veremos).
ResponEliminaSe acerca el mundial y ya se va notando,no espero mucho de España,pero quién sabe.Recuerdo el triunfo de España,me pilló en Valdelagrana,en un ambiente de veraneantes entregados y cantando el que vivaaaa Españaaa. Cómo disfruté aquel día,son cosas que no se olvidan.
El detalle de Iniesta homenajeando a Dani Jarque aún me emociono ahora al recordarlo. En cuanto a lo de hoy, veremos, ^¿tu sabes si los buhos traen mala suerte?
EliminaHi ha un assaig interessantíssim titulat "L'edat de la ira" de l'indi Pancaj Mishra, publicat recentment en què defineix el nostre temps com el de la ira. De pobres contra rics, de rics contra pobres, de negres contra blancs, de dones contra homes, d'homes contra dones, del sud contra el nord, del nord contra el sud, de musulmans contra occidentals, d'occidentals contra musulmans, de l'est contra oest, d'oest contra est. És un temps en què tots ens sentim irats i plens de ràbia perquè el nostre estatus està en perill, així ho sentim. I és un estat mundial. No és una cosa anecdòtica la situació de Casillas i Pujol i els atacs dels puristes sense sentit de l'humor, forma part dels al·luvions de ràbia i d'ira que dominen a la humanitat. L'únic que puc fer és mantenir-me'n al marge i quan la ira ve a alterar-me, respirar fondo i pensar en una altra cosa.
ResponEliminaI a twitter es canalitza aquesta ira a l'engros, sense embuts. La Societat de l'ira, líquida, del cansament, cap definicio és en positiu, ans al contrari. Tan bonic que seria: LA SOCIETAT DE L'ESPERANÇA.
EliminaNo sé on anirem a parar, per cert, quan no sabia de què anava pensava, per comentaris de la ràdio, que el Casillas havia dit alguna cosa grossa anticatalana o semblant, jeje, el pobre ha hagut de dir que 'ell no era', el colmo de los colmos.
ResponEliminaSi dona, tot per una fotesa, per un si per un no.
EliminaDe tota manera no crec que aquesta època sigui pitjor ni menys 'irada' que les anteriors, podria posar molts exemples, i això ha estat una constant, recordem aquella bona novel·la 'La broma' del Milan Kundera, en la qual un comentari innocent i una mica irònic li espatlla la vida al protagonista. La manca d'humor és habitual a casa dels dogmàtics i dels dictadors. Però també a nivell de coneguts i saludats amb tendència a la prèdica i la condemna.
ResponEliminaNo hi havia caigut en la Broma de Kundera, cert. Poc sentit de l'humor hi ha entre el personal en general, els d'antes i els d'ara,
EliminaI, per cert, hi ha heterosexuals, avui, que també fan servir cremes i es depilen, en conec algun, tot s'encomana. Per altra banda no crec que ningú sigui una cosa o una altra de forman monolítica, hores d'ara.
ResponEliminaEl juego de ambos futbolistas ¿quién no lo ha practicado alguna vez en algún tema? Pero estos son célebres, las redes proyectan estúpidamente lo que pillan a mano (acaso el día de las bombas ni se enteran) y una sociedad como la nuestra que se aburre simplemente porque no se reconoce en que lo entretenido es PENSAR, DISCURRIR, DESCUBRIR, ALENTAR, etc. No sé si hay estreñimiento, pero la cagalera (practica el castellano desde la infancia) es abundante. Basta verlo en lo que dicen y no hacen los políticos de derechas (no se libra ni uno) y sus efectos laxantes cuando nos encolerizan.
ResponEliminaPor otra parte, lo del estreñimiento...recuerdo el film de Fellini CASANOVA. En una cena opípara de personajes de buen vivir a la italiana del XVIII asisten nobles españoles. Ni uno se salva. Rostros enjutos, severos, ellas de mantilla, reprimiendo expresión, mientras el resto de invitados ríen y critican los tiempos, las costumbres, la moralidad y la maldad intrínseca de la religión ad hoc.
Es que se trata de eso, de una broma de mejor o peor buen gusto, sin más. Pero como sucede con todo hoy en dia, se ha sobredimensionado.
Elimina