Ja han passat trenta anys des de la mort, en vigílies olímpiques, de Joan Fuster, i se’n compleixen ara cent –serà dimecres vinent– del seu naixement. En vida, Fuster va ser considerat com el gran intel·lectual de l’àmbit de parla catalana pels qui van apreciar el seu pensament il·lustrat, afilat, escèptic, benhumorat, reflectit en una constel·lació d’assajos i aforismes. També els seus detractors van contribuir a distingir-lo: només un any després de la publicació de Nosaltres els valencians (1962), la seva efígie ja es va cremar a les Falles.
Després de la seva desaparició, Fuster es va veure immers en un progressiu silenci. No se li pot atribuir cap culpa: són inconvenients de la mort, que entre altres conseqüències va tenir la de retirar de l’escena pública quotidiana qui va ser tan loquaç i omnipresent; qui es va convertir en un far intel·lectual que va projectar llum sobre el país. Tot això, gairebé sense sortir de la seva casa de Sueca, on de vegades rebia les visites vestit amb pijama i batí, amb el cigarret sempitern entre els dits groguencs, desbordant d’“agudesa inquieta, nerviosa i apassionada”, per dir-ho a la manera de Josep Pla en l’ homenot que li va dedicar.
Val la pena tornar a Fuster i revisar el seu ideari, divulgat amb una prosa transparent, acurada però gens afectada, i sempre tremendament eficaç. Alguns dels seus interessos, des del marxisme fins al pancatalanisme, no han vist satisfetes les seves esperances en aquests darrers trenta anys. Els hereus d’aquestes causes les han portat per camins pedregosos i revirats, cap a diferents formes de degradació o frustració. (“Un fracàs no s’improvisa”, va advertir al seu dia el nostre autor.)
Però, en el que és essencial, el pensament de Fuster, la seva observació i estudi de la condició humana en la línia de Montaigne, i la seva insubornable llibertat en la línia de Voltaire, continua conformant una visió del món que és fruit d’una intel·ligència singular, inquisitiva, infatigable, poderosa i fèrtil.
“Un només se sent realment sol quan no té res en què pensar o bé quan tem pensar en alguna cosa”, va dir Fuster. Potser amb aquestes paraules n’hi ha prou per explicar el seu estat de reflexió permanent, que el va dur molt aviat a abandonar l’exercici de l’advocacia per tancar-se a la seva casa-biblioteca (on va arribar a reunir fins a 25.000 volums), dedicar-se a llegir i escriure sense taxa (perquè “morir –deia– deu ser quelcom semblant a deixar d’escriure”) i, en conseqüència, considerar el son com una benedicció i com “l’única manera incruenta de viure”.
A diferència de tantes persones que creuen que tenir idees, conviccions o principis equival a defensar un pensament tancat i blindat davant estímuls exteriors d’interès, Fuster va apostar sempre pel dubte (perquè la possibilitat de l’error no li semblava prou excusa per privar-se del risc intel·lectual) i per la contradicció (en la qual dipositava les seves esperances). Sense renunciar mai al gaudi sensorial, convençut que amb cinc sentits corporals no n’hi havia prou i que calia reivindicar-ne més. I sense renunciar tampoc al pragmatisme: “No escriguis versos sobre la mort. És inútil. Redacta el teu testament, que és molt més pràctic”.
Sorprèn així mateix en Fuster la vigència extrema d’algun dels seus aforismes. Deia dels adversaris polítics que “us acusaran de no fer el que hauríeu de fer, i de fer-ho si ho feu”. I deia d’una revolució tecnològica de la qual aleshores difícilment es podia intuir l’abast –o, almenys, no en la dimensió transformadora ara assolida– que “en temps de cibernètica, el més important és saber aturar la màquina”.
A més a més d’enyorança, l’absència de Fuster propicia algunes preguntes incòmodes. Per exemple, aquestes: qui ocupa avui el seu lloc? Qui exerceix en la nostra societat la seva tasca de consciència crítica, no a base de doctrina, jeremiades o altres formes d’anèmia intel·lectual, sinó a base de pensament ambiciós, sempre insatisfet i lliure de banderes partidistes? Són preguntes, a part d’incòmodes, de difícil resposta. Mentre la trobem, podem aprofitar el temps rellegint Fuster. “La meva posteritat serà de paper”, va escriure el de Sueca. I en això no es va equivocar gens ni mica. - LAVANGUARDIA.COM
No és que el seu centenari sigui molt cel·lebrat, en general està passant prou desapercebut. Modestament, servidor des del dia 1 de Gener cada dia publica un aforisme d'ell en aquest bloc i a twitter, Ja sé que no és molt, però és millor que res.
Sóc aliè a l'encant de Jaume Fuster com a intel·lectual dels que ja no n'hi ha. Només vaig llegir en el seu temps "De mica en mica, s'omple la pica", una novel·la negra que crec que em va agradar perquè no me'n recordo gaire. Era un temps aquell -anys vuitanta- en què encara no s'havien erigit barricades ideològiques i polítiques i el catalanisme era una presència activa i motivadora, i jo en participava sense reticències igual que sovint anava a veure teatre al Teatre Lliure. Beneïda innocència. El catalanisme actual no és transversal sinó excloent amb una amplíssima gamma d'enemics. Quan jo vaig arribar a Catalunya no hi havia enemics a batre, o jo, almenys no ho percebia, i això que vaig viure tres anys feliços a Berga que s'ha convertit en la capital carlina més excloent. La deriva és terrible, no sé si hagués agradat a Jaume Fuster, encara que em sento molt més proper d'un altre valencià que és Raimon que va ser massacrat pels constructors de pàtria.
ResponEliminaNo ho sabrem mai, però no crec que Fuster combregués amb la colla de dirigents actuals del procés. L'entrevista que li fa Montserrat Roig, no té desperdici.
EliminaDe Joan Ferbés no se nada, solo que imagino que su hijo Xavier Ferbés, escribió varios libros sobre José Pla. Si como dices mereció la pena, me uno a tu homenaje. A José Pla, lo descubrí en una entrevista que le hicieron y me pareció la vitalidad con patas a pesar de su edad, sé que en Cataluña es un personaje controvertido, pero me resultó tan curioso que busqué algo de él y leí “humor honesto y vago”, genial! casualmente este año además, visité por primera vez la calella de Palafrugell, que fue donde nació…( de Cataluña me faltaba por conocer Gerona y este año, la conocí ; ) de tu entrada no te puedo decir nada más, tartas un tema demasiado profundo y desconocido para mi.
ResponEliminaÚnicamente decirte que a ti te obran alas! Solo deseo que busques un lugar más confortable donde aterrizar ; )
Un abrazo!
Curiosa dislexia: Joselu escrbe Jaume Fuster i tu Joan Ferbés. Aterrizo como puedo a menudo.
EliminaUn abrazo.
Jajaja soy disléxica y sobre todo con los nombres propios ...me lié con tu personaje y lo transmuté en otro , lo siento !
EliminaNo te preocupes, Joselu le cambió el nombre. Decia Fuster: Y morir es ser olvidado, a la corta o a la larga, pero ser olvidado.
Elimina