ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

PARAULES RECENTS



Reprenent el tema d'ahir de l'IEC, la fundació FundéuRAE, ha trobat diverses paraules recents, curioses, dubtoses… als mitjans de comunicació que presenta en la següent recopilació amb el propòsit d'anar-les registrant, sense que això impliqui una acceptació o una censura.

EGOIC - Una de les idees centrals de la psicoanàlisi és la de l'ego. Com a adjectiu per a aquest concepte s'està emprant “egoic”, en què la relació s'expressa amb el sufix “-⁠ic”.

MANGAKA - Un mangaka és un autor de mànigues, és a dir, dels còmics originaris del Japó. És una veu japonesa amb el sufix “-⁠ka”, que s'aplica en certes arts als creadors, com a títol que denota mestratge.

PANTUBOTA - Amb aparença de botes, però amb una textura i uns teixits més propis de les pantuflas, les pantubotes són un calçat per caminar per casa.

VIRÍVOR - En diversos mitjans s'ha estat qualificant de “virívor” un microorganisme que, segons s'acaba de descobrir, és capaç de viure alimentant-se només de virus. La formació d'aquest terme és idèntica a la de “herbívor”, “frugívor”, “carnívor” i algunes més, amb el sufix “-vor”, el significat del qual, com recull el diccionari acadèmic, és 'devorador', 'que menja '.

AGNOTOLOGIA - L'agnotologia és l'estudi sociològic de la difusió activa de la ignorància, el dubte o la desinformació, ja sigui amb finalitats polítiques, publicitàries o d'altres. Aquesta denominació es basa en arrels gregues: la “a-” inicial assenyala privació, “-gnoto-” està relacionat amb “gnosi”, que és 'coneixement' o 'ciència', i “-logia” és 'tractat' o ' estudi'.

ASTROGEOLOGIA - Segons es van millorant els procediments per observar astres llunyans, com a planetes, es va tenint més capacitat d'analitzar-ne la geologia. Això és el que estudia “l'astrogeologia”, i aquí ens trobem, novament, amb l'element “logia”.

POLICONSUM - Per la seva formació amb el prefix “poli-”, que sol indicar pluralitat o abundància, “policonsum” és “consum múltiple”. Sol referir-se, més específicament, a la barreja de substàncies estimulants, narcòtiques o al·lucinògenes.

En el mentrestant, La FundéuRAE, ha seleccionat les dotze candidates a paraula de l'any 2022. La guerra d'Ucraïna i les seves conseqüències, tant econòmiques com socials, així com la tecnologia o el mediambient, són els temes que destaquen aquest any. Aquests dotze termes s'han seleccionat per la seva especial presència als mitjans de comunicació i al debat social durant els últims dotze mesos. A més, tenen interès des del punt de vista lingüístic, ja sigui per la manera com s'han format, pel seu significat o, simplement, perquè han generat dubtes entre els parlants. Aquesta és la desena ocasió que la FundéuRAE escull la seva paraula de l'any; les anteriors van ser escrache (2013), selfie (2014), refugiat (2015), populisme (2016), aporofòbia (2017), microplàstic (2018), els emojis (2019), confinament (2020) i vacuna (2021). Aquest 2022, la guanyadora es coneixerà el proper 29 de desembre.

1. Apocalipsi - L'amenaça d'una guerra nuclear o l'emergència climàtica són dos dels motius que el 2022 han elevat la presència d'aquesta veu. Des del punt de vista lingüístic, per al·ludir a un conflicte que implica extermini o una gran devastació, és preferible l'ús d'apocalipsi en lloc d'armagedó, que és la denominació del lloc on se suposa que tindrà lloc la batalla entre el bé i el mal, segons el llibre bíblic de l'Apocalipsi.

2. Criptomoneda - El 2022 ha estat un any convuls per a les criptomonedes, que acumulen importants caigudes i han perdut gran part del seu valor. L'element compositiu cripto- n'ha ampliat el significat i, a més d'“ocult, encobert”, s'aplica a les veus que tenen a veure amb les transaccions digitals que s'asseguren mitjançant criptografia. Amb aquest sentit també s'han format altres termes, com ara criptoestafa, criptoempresa…

3. Diversitat - El diccionari acadèmic defineix diversitat com a “varietat, desemblança, diferència”. És una paraula que ha destacat aquest darrer any per la seva presència en diferents àmbits (social, cultural, ambiental…). En els darrers temps, ha cobrat un matís molt important, decisiu a l'hora de descriure la societat, una institució o un programa educatiu (per posar-ne només alguns exemples). És present en molts dels programes i declaracions que afecten els canvis socials.

4. Ecocidi - Aquest substantiu es fa servir per referir-se a un dany greu produït als ecosistemes d'un lloc. Està format per la combinació de dos elements compositius: eco-, que significa 'àmbit vital' o 'ecològic', i -cidi ('acció de matar', com en magnicidi o homicidi).

5. Gasoducte - Arran de la guerra d'Ucraïna, s'han disparat les tensions pel gas procedent de Rússia, del qual depenen diversos països, fet que ha conduït a intenses negociacions. El terme gasoducte, millor que gasoducte, és l'adequat per referir-se a les canonades per les quals es transporta el combustible.

6. Gigafactoria - Les gigafactories són fàbriques de bateries d'automòbils que poden arribar a emmagatzemar un gigawatt hora. Així, la Fundació va explicar en una recomanació que en aquest neologisme el prefix gigany s'empra per expressar que es tracta d'una fàbrica de grans dimensions, sinó que es refereix a gigavatio.

7. Gripalitzar - Variant, sanitaris, coronavirus i pandèmia van ser algunes de les candidates dels dos últims anys. I les dues darreres guanyadores van ser confinament (2020) i vacuna (2021). Dos anys després, gripalitzar és l'única paraula relacionada amb la pandèmia que hi ha en aquesta llista. Aquest verb, així com el seu derivat gripalització, s'ha fet servir per referir-se a una nova situació a la pandèmia, en què la covid ja només requereix una vigilància sentinella similar a la que es fa per a la grip.

8. Inflació - La pujada generalitzada dels preus a pràcticament tots els països ha centrat l'atenció dels mitjans de comunicació, dels governs i, per descomptat, dels consumidors, que han notat com la cistella de la compra, la factura de la llum i els carburants s'han encarit els darrers mesos. L'escriptura adequada d'aquesta paraula és amb una sola ce, no inflacció, i n'han derivat altres termes: reduflació, estanflació, hiperinflació…

9. Intel·ligència artificial - No es tracta d'un concepte nou, però ha sonat amb força força el 2022 a causa de la multitud d'aplicacions d'aquesta tecnologia: des de fer il·lustracions, escriure novel·les o mantenir converses fins a programar codis al mateix nivell que una persona. Tot i això, també ha sorgit aquest any un ampli debat sobre les implicacions ètiques i els canvis que pot suposar per a alguns professionals. 

10. Sexdopatge - És un acrònim, és a dir, una paraula formada per la unió d'altres (en aquest cas, sexe i dopatge). És l'alternativa que proposa la alternativa que proposa la Fundació a l'anglicisme chemsex, que es fa servir per referir-se a l'activitat sexual, normalment entre diverses persones, que es practica sota la influència d'estimulants. A partir d'aquesta veu, se n'han creat altres derivats com sexdopat o sexdopar.

11. Topar - La inflació, i especialment l'encariment del gas, va fer que diferents governs plantegessin l'opció d'establir un límit als preus (o topar-los). El verb topar (i destopar) és habitual i adequat a l'àmbit econòmic, encara que el seu ús s'ha estès i ha passat a ser especialment freqüent en el llenguatge dels polítics i els mitjans de comunicació.

12. Ucraïnès - La guerra a Ucraïna ha centrat gran part de l'atenció dels mitjans des que va començar al febrer. Onze mesos després, la invasió russa continua i el món segueix pendent del que passa al país ucraïnès. Tot i que el gentilici ucraïnès també és vàlid, la forma ucraïnès és l'assentada i la recomanada a les obres acadèmiques.

Finalment, la paraula escollida de l'any 2022 ha estat: intel·ligència artificial, encara que, en realitat, en siguin dues. La institució que propugna el bon ús de l'espanyol als mitjans de comunicació i internet ha informat que l'escollida és aquesta “expressió complexa” que, com recull el Diccionari de la llengua espanyola, al qual es va incorporar el 1992.


Publica un comentari a l'entrada

2 Comentaris

  1. Voto por Tamara Falcó.
    El " durarà menos que un nanosegundo en el metaverso", es delicioso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Compte que la senyora és Marquesa. A mi em fa gràcia que la paraula de l'any, en siguin dues: Intel·ligència i Artificial.

      Elimina