I morir deu ser deixar d'escriure deia Fuster, i no anava desencaminat, només que l'obra escrita perdura en el temps i sempre hi ha algú que descobreix una història escrita fa anys. La literatura sobreviu a l'escriptor, què, en certa manera (si és mínimament bo o interessant) a travès d'ella obté en certa manera la immortalitat. També es podria dir que escrivim perquè no sabem fer altra cosa, de la mateixa manera que estimen sense saber per què, i, arribat a aquest punt, em quedaria de nou amb Fuster:
"Escriure - fer literatura - és tot això que vostès diuen, i, de més a més una forma de venjança"
Quin escriptor no ha somiat mai viure en un país on el govern els pagui un sou? Aquest és el cas d'Islàndia, on els escriptors cobren una suma mensual de 2400 euros. Com que és un país on fa força fred i les hores de llum són pràcticament inexistents, molts dels seus habitants passen molt de temps a casa seva, i la lectura és una de les seves principals activitats. De fet, el 90% de la població consumeix almenys un llibre a l'any i una mitjana de vuit llibres comprats per la meitat dels islandesos en el mateix període de temps.
En aquest context, no és estrany que proliferin escriptors (un de cada deu islandesos ha escrit un llibre alguna vegada) mentre segueixen teclejant noves històries al seu ordinador per a una població limitada que, així i tot, pot no compensar aquesta quantitat d'autors. Solució? Els sous que el govern d'Islàndia concedeix actualment a 70 dels seus escriptors.
El motiu d'aquest sou, ingrés al qual s'afegeixen els beneficis posteriors per drets d'autor, complementa la idea que no tots els escriptors només poden viure dels seus guanys per les vendes d'un llibre, especialment en un país on malgrat això de llegir-se molt la població escassa. Partint d'aquesta base, el més lògic és recompensar les hores invertides en la creació d'un manuscrit.
Qui decideix quin escriptor mereix aquest sou és l'Associació d'Escriptors, després de les deliberacions d'un jurat format per tres catedràtics universitaris que qüestiona el projecte de l'escriptor i el temps que té previst dedicar a la seva obra.
No sé si aquests escriptors islandesos remunerats pateixen la síndrome del full en blanc, supose que no, si no escriuen, no cobren, i la gana pot obrar miracles. Que prenguin exemple d'Isaac Asimov, que deien que cobrava a tant per paraula, per això escrivia totxos a tutiplen.
Ayer, mira tu por donde, se me dió por poner en la IA "dibujo de un gallo con bufanda", por eso del cuento de Enzo, mi nieto, porque tanto él, como yo, somos negados al dibujo y queríamos saber que tal se da eso en la dichosa IA. ¡Cágate lorito!. De todas las maneras y de los colores que quieras, pero además muy bien realizados.
ResponEliminaEso de los derechos y de las ideas, y de los copirait, y de las zarandajas de la exclusisvidad de los dibujos...Me rio de janeiro, Francesc, me río. De verdad.
Todo eso es pasado en el presente.
Salut
Subtil comentari radiodirigit cap amunt. No sé si ho podràn controlar aixó de la IA, però de fet si som honestos, el copyright s'hauria de respectar. M'ha costat entendre-ho, però hi he estat donant voltes últimament arran del que ja saps, el que passa és que la IA ho està canviant tot. Veure'm.
ResponEliminaDe fet, quan escrius un article d'opinió, fas una mica el que fa la IA, recollir informació de diversos llocs i resumir-la en un sol text. Havia pensat en un moment determinat que per il·lustrar els articles fer-ho amb fotos meves o dibuixos meus, però és complicat i portaria molta feina.
Salut.
Francesc, a estas alturas de la vida me da igual que me da lo mismo muchas cosas. Puedo entender incluso un "que os bombín" puntual. Me da igual el copirait que la multiplicación de los panes y los peces, lo que no me da igual, es que pasados los setenta años las personas se comporten como si tuvieran diez, y yo paso de pataletas, tengo el tiempo contado.
EliminaUna abraçada.
Salut
Miquel, el que us bombin jo si l'entenc, ja t'ho vaig dir. Quant al temps comptat, l'esperança de vida dels homes és de 81,2 anys, jo hi estic molt a prop. A partir d'aquí a tres anys entraré ja en el temps afegit que deia l'Espinàs. Però si una cosa he après en tot aquest temps, és que a vegades s'ha de rectificar, si entens que no has estat del tot encertat, encara que costa, ho sé, però recorda quines són les normes de la conveniència, comprendre a l'altre malgrait tout, i esperar a que l'altre et comprengui a tu, com sembla que així ha estat.
ResponEliminaSalut les copains.
Pues si tienes las cosas claras ya sabes lo que has de hacer.
EliminaSalutte!
Intento ser honest amb mi mateix...
EliminaSalutte e forza al canutte.
Yo como no soy escritor y nunca lo seré desconozco las razones que les motivan, que intuyo hay de dos tipos las que ellos reconocen y las que ellos no reconocen. Todo escritor tiene algo de egocentrismo y eso no lo veo mal, quien no se ama a si mismo creo que no puede amar a nada.
ResponEliminaYo perpetro un blog como desahogo, solo ocurre que como hago las entradas ràpido y nunca he sabido redactar bien estas tienen bastantes carencias, no obstante mi blog cumple su misión, desahogarme, ser la válvula de escape. También me gusta ser polémico y ejercer de abogado del diablo.
Un saludo
Cada uno escribe como puede, el hecho de redactar bien o muy bien, no quiere decir que lo que se escriba sena bueno o interesante. Como en todo en general, lo importante és el fondo, no la forma. Aunque sí se consigue aunar los dos objetivos, mejor, mucho mejor, pero son casos contados.
ResponEliminaSaludos.
Creo que no se puede mezclar las cosas que hacemos por puro placer, que dedicarte profesionalmente a una actividad, por eso no es lo mismo, copiar un dibujo mío que copiar un cuadro de Picaso, o plagiar un texto de Cortázar, que copiar una entrada de un blog, aunque en el fondo, todo se reduce a una cuestión de respeto por el trabajo ajeno, por el esfuerzo que alguien a hecho, si bien, las consecuencias jurídicas no son iguales. Un trabajo heho por una máquina que reproduce únicamente datos, nunca será considerada una obra de arte, ni siquiera se le puede adjudicar autoría, sea como sea , el proceso de la escritura como cualuquier otro tipo de expresión, es una forma de comunicarse, a mi lo que de verdad me gusta es eso, hablando, escribiendo, dibujando, rotulando o colocando las palabras encadenadas en el blog, disfruto con el proceso y esa satisfacción me compensa el tiempo que le dedico porque disfruto haciéndolo al margen del resultado o que sea o no reconocido por alguien, si ademñas te llega eso es un premio añadido, a todos nos gusta sentir el cariño, como cuando cocinas algo y ves la cara de satisfacción de tus comensales, puedes estar muy satisfecha con cómo te ha quedado un plato, pero si nadie se lo come, no es lo mismo. Si además te pagan por disfrutar de lo que haces, debe ser el cielo o no, porque al final a veces pienso como ese matemático tuyo, PERELMAN que no me quito de la cabeza, al final no es tan importante la recompensa material, tb debe atar mucho la responsablidad de cobrar, así haces lo que te apetece sin limitaciones de ningún tipo : )
ResponEliminaAbrazo fuerte y gracias por soportarme, esto tb es impagable jajaja
Perelman es un caso anómalo, vivía con su madre en bastante estrechez, pero aparte de su enorme capacidad matemática, era honesto, más tarde demostró matemáticamente la existencia de Dios, y ahí ya empiezo a dudar de su capacidad, digamos que se me escapa.
EliminaOtro sí: Copiar un Picasso o a un cualquiera es legal, solo que las medidas del cuadro tienen que ser diferentes del original y no se puede firmar con el apellido del autor original.
A mi hija le regalé un Monet cuando se casó, - el de las amapolas -, se lo pinté yo, pero las medidas eran diferentes y no havia la firma del original.
aaayyyyy HA HECHO ... que acabo de ver que me he comido una Sra. H y duele a la vista ¿ ves? por estas cosas que hago, a mi no me va a pagar jamás nadie jajajaja
ResponEliminaTranquila, la hache es muda,
ResponEliminaUn abrazo.