En el dia mundial de la salut mental, un estudi revela el deteriorament progressiu de la salut mental de la població d'entre 15 a 29 anys. Les dones són, juntament amb els joves, els que presenten més problemes de salut mental. El 49% dels joves ha pensat a suïcidar-se i un terç pren psicofàrmacs - Celeste López - lavanguardia.

"La salut mental dels joves continua deteriorant-se a marxes forçades, amenaçant seriosament el seu futur i, per extensió, de la societat. En els darrers dos anys ha continuat augmentant el nombre de joves que manifesta haver tingut problemes de salut mental. Així, si el 2021 un 56,4% dels i les joves ho reconeixia, el 2023 el percentatge arriba ja al 59,3% Aquest percentatge se situava en el 28,4% el 2017. Més dades: Per primera vegada hi ha més joves que han pensat a suïcidar-se almenys alguna vegada (48,9%) que els que no ho han pensat mai (47%) i un de cada tres joves manifesta haver pres psicofàrmacs i la meitat ho han fet sense prescripció.

Aquestes són algunes dades del “Baròmetre Juvenil 2023. Salut i Benestar” de la Fundació Mutua Madrileña i Fad Juventud, realitzat després d'entrevistar més de 1.500 joves espanyols d'entre 15 i 29 anys i fets públics aquest matí, un dia abans del dia mundial de la salut mental. Només el 36,6% dels joves afirma no haver experimentat cap problema de salut mental a l'últim any. Segons aquest treball, les dades no són gens positives. Només el 36,6% dels joves afirma no haver experimentat cap problema de salut mental a l'últim any davant d'un 17,4% que experimenten problemes de salut mental amb una freqüència significativa (contínuament o amb freqüència). La bretxa de gènere existeix en salut mental. Hi ha més homes que dones que mai no han experimentat trastorns (42,4%, davant del 30,9%).

Els resultats del Baròmetre també evidencien l'increment en la ideació suïcida. 1 de cada 4 joves ha experimentat alguna vegada idees suïcides (23,8%), un 11,3% pensa en el suïcidi amb certa freqüència i el 13,8% experimenta idees de suïcidi amb molta freqüència o contínuament. Les dades, com assenyala l'informe, no són gens bones, però encara són pitjors quan es creuen amb variables socioeconòmiques i corroborem que la vulnerabilitat davant de malalties i trastorns mentals està relacionada amb les mancances materials que es tenen, i també les possibilitats de reduir aquesta vulnerabilitat. Entre els que afirmen patir una carència material severa hi ha un 27,1% que declara patir trastorns amb molta freqüència o contínuament, baixant al 13,1% dels que no pateixen carència material.

Al voltant de 4 de cada 10 joves afirmen haver experimentat de forma molt freqüent símptomes associats a la manca de salut mental, sent les més freqüents, cansament o manca d'energia (46,2%), sensació d'estar trist o decaigut/da (44, 2%), problemes per concentrar-se (44,9%), por davant del futur (42,7%), poc interès per fer les coses (40,7%), problemes per dormir (39,2%) o atacs d'ansietat (37,8%). Del total de nois i noies que declaren haver patit problemes psicològics, psiquiàtrics o de salut mental en els darrers dotze mesos (un 59,3% del total de la població jove), 2 de cada 3 (62,5%) han demanat ajuda professional, davant del 51% del 2021.

Els trastorns més freqüents: depressió (17,7%) i ansietat (15,9%). El 2023, igual que al tall anterior del Baròmetre (2021), el motiu principal pel qual les persones joves diuen no acudir a l'ajuda professional per pal·liar els seus problemes de salut mental és la qüestió econòmica (37,8%). Aproximadament la meitat dels joves esmenten almenys un tipus de trastorn diagnosticat. Els més estesos són la depressió (17,7%) i l'ansietat (15,9%). Altres trastorns menys esmentats, però amb proporcions preocupants, són els TDAH (7,6%), els trastorns alimentaris (6,1%), els TOC (4,8%), els deguts a estrès posttraumàtic (4,6%) , els trastorns de personalitat (un 4%), els deguts a les addicions sense substàncies (4%) i els derivats de les addiccions a substàncies (2,5%).

Els percentatges de dones joves diagnosticades de depressió o ansietat són molt més alts dels homes joves (22,6% en el cas de depressió i 21,8% en ansietat, mentre que entre ells és 13,1% per depressió i 9,6% per ansietat). També predominen els qui tenen una mancança material severa (22,9% en els casos de depressió i 20,4% en els d'ansietat). El 2023, un terç dels joves pren psicofàrmacs i, d'ells, més de la meitat ho ha fet sense prescripció (17,8% davant del 13,9% que ho ha fet amb prescripció).

Tota aquesta informació, lamentablement no és útil per al Govern, que no es preocupa pas de la salut mental dels seus ciutadans, sobretot els joves. Més que Govern, hauria d'haver escrit el PARLAMENT, a excepció de Mas Madrid, recordin com van riure, com es van fer broma d'Íñigo Errejón quan va plantejar el problema fa uns mesos.