La guerra al Llevant torna a atiar un debat a Catalunya que ens explica més a nosaltres que no pas el conflicte. Crec que és important, ja que no es pot mantenir una posició d'equidistància, si és bon escoltar diferents opinions d'un bàndol i l'altre, atès hi ha massa llums i ombres a una banda i l'altra. Tenim gairebé tot un al grau de desconeixement d'aquest enquistat conflicte, donaré un parell d'exemples: el Mossad no pot evitar un acte com aquest del dissabte, llevat que els seus serveis d'espionatge a Iraq el detectessin, la responsabilitat de la seguretat d'Israel correspon a Amman. El segon: L'autoritat nacional palestina, ja no controla el territori a Gaza, retirat a Cisjordània cada vegada perd més pes en el seu control, i és per això que Israel no pot aplicar els acords de pau als que en principi està obligat. Una visió diferent la dona Andreu Barnils a VilaWeb. Tant legítima com raonada, val la pena llegir-lo.
"Dissabte Hamàs va assassinar per sorpresa població civil israeliana enviant esquadrons i coets a territori israelià. La reacció militar d’Israel ja ha començat. Mentrestant, a casa nostra, van tornar a passar quatre fenòmens que sempre passen al voltant de la guerra entre Israel i Palestina. Ahir, a casa nostra, vam tornar a viure un capítol més del llibre La Guerra a Israel i els catalans.
De primer, va passar allò que explica com ningú Anna Pazos, autora del mai prou recomanat “Matar el nervi”, periodista que va viure a Israel. “Aquest és un conflicte que la gent fa servir als seus països per ubicar-se políticament, sociopolíticament, al seu país. Allò que jo pensi d’Israel i Palestina, m’ubica a Barcelona”. I efectivament, ahir Twitter anava ple de gent que se situava respecte a uns altres catalans fent servir el conflicte d’excusa. Gent que jutjava, insultava o elogiava uns altres catalans amb l’excusa d’Israel i Palestina. Segon, i com mai a la vida, dissabte a tots ens va tornar a passar que ens és més fàcil de criticar el bàndol rival que no de defensar el propi. A mi, partidari de l’estat d’Israel, de la seva existència i pervivència, em resultaria molt més fàcil ara fer una llista dels errors i dels horrors de Hamàs, i de la seva aliança amb l’Iran, i de la situació de les dones, i dels gais en el seu món, i de l’existència de la màfia interna i de la relació dels morts d’ahir amb els acords entre Israel i el Marroc, Bahrain i els Emirats Àrabs, i amb el de l’Aràbia Saudita ja en camí. En canvi, posar-me jo ara a defensar Netanyahu, el seu govern d’ultradreta i les seves polítiques ja no em resulta tan fàcil, per no dir impossible. A la banda contrària que és honesta i sincera, passa exactament això mateix: els resulta molt més fàcil ressaltar i assenyalar l’ocupació israeliana, els abusos, les morts i la injustícia causats per l’exèrcit que no defensar Hamàs, l’Iran i les polítiques teocràtiques que els acompanyen. Per no dir impossible. Defensar la llibertat de Palestina i el dret d’Israel a existir és prou fàcil. El problema que tenim, totes dues bandes, és que la relació entre estat israelià i govern de Netanyahu, i la llibertat de Palestina i la teocràcia de l’Iran, avui van molt més lligades que no volem acceptar.
Tercer, el segon punt a mi no em serveix per a trobar una posició hipòcrita, falsa, de voler quedar bé amb tothom, tipus “no em situo en cap dels dos bàndols”. Ni govern d’ultradreta israelià, ni teocràcia iraniana. Doncs jo sí, que en tinc, de bàndol. Per raons personals, de família política, ideològiques, atzaroses, o ves a saber què, soc de la banda israeliana. I punt. I no cauré en la demagògia de no veure que a l’altra banda hi ha gent que, amb tot el dret, no defensa cap teocràcia, sinó la llibertat de Palestina. A mi, em passa igual: no defenso cap govern d’ultradreta, sinó l’estat d’Israel. I el reconeixement dels drets del bàndol rival es viu, sempre, en un silenci tapat pel soroll.
Quart: Fem, tots plegats, molta trampa quan ens tirem al cap l’acusació de matar població civil. Hamàs mata població civil. I ahir ho vam veure horroritzats. Cert. Passa que Israel també mata població civil. I fa anys que ho fa. No tan solament això. A les guerres de tot arreu del món, família, no moren soldats. Mor població civil. I les dades de les Nacions Unides de l’any 2022 fan al·lucinar: El 90% dels morts de les guerres són… població civil. És a dir, vivim en la fal·làcia que tenim exèrcits que ens fan la feina de morir per nosaltres. No, no. Els soldats no moren per nosaltres. Som nosaltres que morim.
Aquest article, evidentment, no pretén convèncer ningú. En aquest tema, més que no en cap altre, és absolutament impossible. Aquest article tan sols té una tesi: el conflicte de Llevant, a Catalunya, ens serveix bàsicament per a situar-nos entre nosaltres, per a autoenganyar-nos, justificar-nos i viure en la fal·làcia. I parlant-ne no fem res més, o poca cosa més, que mantenir esperances, traumes, por i desigs personals. Com no ens passa amb cap altre conflicte del món"
El escrito es de Andreu Barnils. Su libro: La revolució tranquil·la: Carme Forcadell i l'Assemblea Nacional Catalana . Su simil comparativo: El pueblo palestino y el pueblo del Levante en Cataluña.
ResponEliminaSu respuesta a la comparativa: "...Aquest article tan sols té una tesi: el conflicte de Llevant, a Catalunya, ens serveix bàsicament per a situar-nos entre nosaltres, per a autoenganyar-nos, justificar-nos i viure en la fal·làcia. I parlant-ne no fem res més, o poca cosa més, que mantenir esperances, traumes, por i desigs personals..."
Para mi sólo hablando se arreglan las cosas, ¿hay otra fórmula?..¿Cuál?
La fórmula és molt senzilla: Amnistia d'uns i renúncia a aplicar la DUI dels altres. I cal no oblidar que qui no va voler parlar en el conflicte, va ser Espanya. Veure'm ara que una part ho vol fer com acaba tot, Sánchez, forçat per la necessitat ha tingur valentia política. La tindrà Puigdemont en renunciar.... La resposta en 48 dies.
EliminaSalut.
Yo entiendo que esto es precisamente de lo que se queja Barnils en su artículo. Fíjate que aunque se declara pro Israelí, no justifica ni a Netanyahu ni a Hamas. Un dato curioso y nada baladí, los israelíes son del Barça y los palestinos del Madrid, y ese es el problema. Yo no confundo Hamas con el pueblo Palestino, y Barnils tampoco, lo exponía en el escrito anterior de esta mañana, este lo he puesto como contrapunto al mismo, precisamente para que se viera que hay diferentes opiniones sobre el tema.
ResponEliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2023/10/un-pas-mes-en-el-genocidi.html
Un abrazo, lee el artículo anterior, gracias.
Maria, a los votantes del Psoe no se les consultó sobre la amnistía, porque simplemente esta no entraba en los planes de Sánchez, es a partir de la carambola del resultado de las elecciones que le confieren a Puigdemont el papel de árbitro y democráticamente es cuando se decida hablar del tema. Es política, no gobierna quien gana unas elecciones sino quien consigue aglutinar más escaños en el parlamento.
EliminaTampoco se les consultó para la ley del si es sí, una gran ley a la larga, por cierto. De paso, mejor no consultar en nada a los votantes de ningún partido, no saldría adelante ninguna ley ni ninguna reforma.
Dato: 400.000 israelíes vieron al Barça el año pasado.
Un abrazo.
Precisamente por no haber sido consultados los votantes del PSOE, este no puede decidir sin la legitimación ciudadana correspondiente. Esto que está haciendo ahora el PSOE no es la puesta en marcha de una ley, que se discute en el Parlamento, y él decide, se está negociando en la sombra y a escondidas elgitimados por unos votos que recibieron sin saber que iban a hacer lo que están haciendo. Que convoque nuevas elecciones con ese predicamento expuesto claramente y a ver si le votan los que le han votado. Lo dudo mucho. Las nuevas elecciones asustan a todos, porque ahora todo el mundo ha enseñado sus cartas. Y no, no te he discutido en ningún momento que aun no ganado las eleciones se pueda gobernar, critico el cómo y a qué precio, incluso aunque el sistema lo permita. La ley del sí es sí, hubiera sido una buena ley si no se hubiera aprobado a la carrera y con los agujeros procesales que todos conocemos, fruto de los cuales se benefició a mas de 1.000 presos que no se lo merecían. Las buenas intenciones de la ley que nunca he puesto en duda, no justifican su mala redacción que es lo único que siempre he criticado. Y respecto del fútbol ¿ qué se yo? es una religión que no consigo comprender, mi hija es gallega de nacimiento, vive en Vigo, adora al Celta, pero cuando se enfrenta éste, se al R.Madrid quiere gana este ¿ tú lo entiendes? porque yo no jajaja Otro abrazo fuerte y ya te dejo! gracias por tu paciencia ; )
EliminaMaría se está negociando como se deben de gestionar los pactos de este calibre, con discreción, además debe pasar por el Parlamento y el Senado, y luego se puede recurrir, cosa que el PP y VOX por supuestísimo harán.
EliminaHosti met!! I els de l'Espanyol, de quin bàndol son? Potser Hezbolá?
EliminaNo, els de l'Espanyol són del PP.
EliminaTengo a un nieto con fiebre y estoy de aquí para allá..
ResponEliminaSalut. Una abraçada
El pare deia que quan un dia un nen te febre, l'endemà ha crescut dos centímetres. Cuida't i cuida al net.
ResponEliminaSalut.
Por si alguien no lo sabe, Franco nunca reconoció al estado de Israel. En los sesenta, cuando estudiaba en la universidad de Barcelona, había mucho estudiantes de países árabes, Jordan's palestinos... Sobretodo en medicina, becados, vestían muy bien. Son recuerdos, ninguna chica.
ResponEliminaTambien habia muchos Libaneses, sobre todo médicos, de cuando el Libano era la Suiza de Oriente.
ResponEliminaMe la bufa, si el Franco dels collons, va o no va reconèixer l'estat d'Israel. El gos de la meva veïna, tampoc el reconeix.
ResponEliminaJa m'ho semblava, vols dir que el teu gos és antisionista?
ResponEliminaNo en tinc de gos. 324 coets en 24 hores. Aixó es un cada 4 minuts i mig, aproximadament (sobre Gaza)
ResponEliminaQuedarà un ermot, diuen que hi entrarà l'exèrcit, i si ho fan és on Israel cavarà la seva tomba.
ResponElimina