La intel·ligència artificial (IA) està canviant molts sectors, inclòs el judicial. La IA pot prendre millors decisions i en menor temps que un humà sense sacrificar la justícia i la imparcialitat? Com intervé en aspectes tan sensibles com la violència de gènere?    El jutge robot, per a molts , és només ciència ficció, ja que les capacitats de la IA no podran reemplaçar la comprensió i l'empatia d'“un ésser humà que s'exerceix com a advocat”. A l'element humà li correspondrà resoldre les cruïlles que plantegen els errors i els biaixos inherents al processament de grans volums de dades, així com avaluar, decidir i superar reptes tan complexos com la bretxa digital.
Tot i aquestes preocupacions, els desenvolupaments basats en IA tenen el potencial de transformar positivament la justícia. La IA pot reduir considerablement els temps de resposta i facilitar l'accés a la justícia per a totes les persones, especialment per a les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat. Aquestes tenen dret a una justícia ràpida i expedita, com s'estableix a moltes constitucions del món. Les eines basades en IA també poden ajudar els jutges a prendre millors decisions per mitjà d'anàlisis predictives i comparatives. Perquè aquest tipus d'anàlisi siguin possibles cal una gran quantitat de dades. Però les dades extretes de casos decidits en el passat han de ser de qualitat per aportar més consistència a l'algorisme i les sentències que s'emetin amb ajuda de la IA. Aquestes dades han de facilitar la identificació de patrons a l'administració de justícia, però també d'errors, biaixos i al·lucinacions. Un exemple positiu és AymurAI, un programari basat en IA que s'encarrega d'analitzar casos de violència de gènere, llegint i comprenent documents judicials per recopilar informació important.
Imagini que tens milers de llibres davant teu i està buscant patrons específics o peces dinformació en ells. Fer-ho manualment li faria anys, però AymurAI ho pot fer en minuts. Aquest programari pren totes les sentències judicials relacionades amb violència de gènere, les llegeix amb cura i extreu dades útils sobre com es manegen aquests casos, quines decisions es prenen i com es protegeix les víctimes. Després, organitza tota aquesta informació de manera que sigui fàcil d'entendre i accedir per a investigadors, advocats i altres professionals interessats a millorar les lleis i les polítiques per protegir millor les víctimes de violència de gènere.
L'innovador d'AymurAI és que, mentre processa aquesta informació, s'assegura mantenir l'anonimat de les persones involucrades, protegint la seva privadesa. Això és especialment important perquè es tracta de casos sensibles que afecten les vides de les persones de manera significativa. En fer que aquesta informació sigui més accessible i fàcil d'entendre, AymurAI ajuda la societat a: Facilitar la investigació sobre violència de gènere, permetent als experts analitzar tendències, identificar problemes al sistema judicial i proposar solucions més efectives. Formular polítiques públiques més informades i eficients que protegeixin millor les víctimes de violència de gènere. Contribuir a l'educació i conscienciació sobre la violència de gènere, proporcionant dades i anàlisis que poden ser utilitzades en programes educatius i campanyes de sensibilització.

La IA pot aprendre, raonar, argumentar i resoldre problemes. També genera idees des d'una entesa contextual, ètica i objectiu de tot allò que ens envolta. Actualment, aquesta tecnologia processa ràpidament enormes volums d'informació amb una precisió inimaginable per a l'ésser humà fins fa poc. Això es tradueix en la possibilitat real d'alleujar significativament les càrregues de treball als tribunals.

Amb ajuda de la IA, el personal judicial es pot concentrar a resoldre els aspectes clau de cada cas, mentre les tasques rutinàries es realitzen de manera automàtica. La tecnologia és una gran aliada en tasques com l'organització de documents, els resums d'antecedents, la descripció del tràmit processal i la recerca de jurisprudència rellevant.

Imagineu-vos Maria, una petita empresària que ha demandat davant els tribunals de justícia del seu país la reparació dels danys i perjudicis ocasionats per l'incompliment de contracte d'un dels seus proveïdors. Tradicionalment, esperaria mesos o fins i tot anys per una resolució. Mitjançant la IA, el cas podria ser prèviament avaluat i analitzat ràpidament, amb la possibilitat de resoldre's en setmanes.

Dilemes ètics de la justícia assistida per IA - La digitalització de la justícia avançava lentament fins al 2019. Però la pandèmia ho va accelerar tot. Des d'aleshores, els tribunals van donar suport a la digitalització per garantir l'accés a la justícia.

Davant la promesa de transformar l'administració i la gestió de la justícia, oferint solucions més ràpides i accessibles, han sorgit una sèrie d'interrogants ètics i legals. És acceptable que una màquina, alimentada per dades i algorismes, prengui decisions que actualment estan a càrrec de persones de carn i ossos? Hi ha fundat temor que els jutjadors depenguin massa de la IA. Per exemple, si un algorisme decideix sobre la llibertat de Carles, acusat d'un delicte menor, podem confiar plenament en la imparcialitat? En situacions com aquestes es requereixen avaluadors crítics i rigorosos davant de les respostes dels algorismes, per garantir imparcialitat i integritat en la justícia.

Els biaixos presents a les dades d'entrenament de la IA poden portar a decisions automatitzades que reprodueixin discriminacions preexistents. Pensem en la situació de Sofia, una jove mare aturada amb un registre creditici negatiu al sistema bancari, que enfronta un judici per custòdia de la seva filla de sis anys. Un algorisme podria influir negativament en la decisió basant-se en dades esbiaixades.

La bretxa digital també és un problema. Encara que molts usen internet, no tots tenen el mateix accés. La formació digital forma part de l'agenda internacional. L'informe del Grup de Treball sobre creació de capacitats d'IA de la UNESCO destaca la importància de formar funcionaris públics en competències digitals en el context de la IA. Això inclou els que treballen al sector judicial. Es tracta de fomentar una cultura d'innovació i adaptabilitat entre els professionals del dret i funcionaris públics, tant en aspectes ètics com tècnics, que guiï la implementació efectiva i ètica de la IA. La Llei identifica com a sistemes d'IA d'alt risc la tecnologia utilitzada en “aplicació de la llei que pugui interferir amb els drets fonamentals de les persones” (per exemple, avaluació de la fiabilitat de les proves) i també “l'administració de justícia i processos democràtics” (per exemple, cercadors de sentències basades en IA). Aquests desenvolupaments normatius són necessaris per prevenir desigualtats a l'administració de justícia i assegurar que la IA contribueixi a un sistema judicial més just, eficient i accessible per a totes les persones. Cooperació interdisciplinària i model de societat - La cooperació entre professionals del dret, tecnòlegs i societat és fonamental per determinar el rol de la IA als sistemes judicials. Només a través del debat i la col·laboració interdisciplinària es pot garantir que la tecnologia contribueixi de manera positiva al futur de la justícia.

Què segueix en aquesta conversa sobre la IA i la justícia? Com fem la justícia veritablement justa i accessible per a tothom?.  

Aquest debat no és només tècnic. És sobre quin tipus de societat volem ser. En un món digital, el nostre gran repte és assegurar que la tecnologia millori la vida de tothom. 

                 Luis Felipe Torrente en the conversation.