La IA pot aprendre, raonar, argumentar i resoldre problemes. També genera idees des d'una entesa contextual, ètica i objectiu de tot allò que ens envolta. Actualment, aquesta tecnologia processa ràpidament enormes volums d'informació amb una precisió inimaginable per a l'ésser humà fins fa poc. Això es tradueix en la possibilitat real d'alleujar significativament les càrregues de treball als tribunals.
Amb ajuda de la IA, el personal judicial es pot concentrar a resoldre els aspectes clau de cada cas, mentre les tasques rutinàries es realitzen de manera automàtica. La tecnologia és una gran aliada en tasques com l'organització de documents, els resums d'antecedents, la descripció del tràmit processal i la recerca de jurisprudència rellevant.
Imagineu-vos Maria, una petita empresària que ha demandat davant els tribunals de justícia del seu país la reparació dels danys i perjudicis ocasionats per l'incompliment de contracte d'un dels seus proveïdors. Tradicionalment, esperaria mesos o fins i tot anys per una resolució. Mitjançant la IA, el cas podria ser prèviament avaluat i analitzat ràpidament, amb la possibilitat de resoldre's en setmanes.
Dilemes ètics de la justícia assistida per IA - La digitalització de la justícia avançava lentament fins al 2019. Però la pandèmia ho va accelerar tot. Des d'aleshores, els tribunals van donar suport a la digitalització per garantir l'accés a la justícia.
Davant la promesa de transformar l'administració i la gestió de la justícia, oferint solucions més ràpides i accessibles, han sorgit una sèrie d'interrogants ètics i legals. És acceptable que una màquina, alimentada per dades i algorismes, prengui decisions que actualment estan a càrrec de persones de carn i ossos? Hi ha fundat temor que els jutjadors depenguin massa de la IA. Per exemple, si un algorisme decideix sobre la llibertat de Carles, acusat d'un delicte menor, podem confiar plenament en la imparcialitat? En situacions com aquestes es requereixen avaluadors crítics i rigorosos davant de les respostes dels algorismes, per garantir imparcialitat i integritat en la justícia.
Els biaixos presents a les dades d'entrenament de la IA poden portar a decisions automatitzades que reprodueixin discriminacions preexistents. Pensem en la situació de Sofia, una jove mare aturada amb un registre creditici negatiu al sistema bancari, que enfronta un judici per custòdia de la seva filla de sis anys. Un algorisme podria influir negativament en la decisió basant-se en dades esbiaixades.
La bretxa digital també és un problema. Encara que molts usen internet, no tots tenen el mateix accés. La formació digital forma part de l'agenda internacional. L'informe del Grup de Treball sobre creació de capacitats d'IA de la UNESCO destaca la importància de formar funcionaris públics en competències digitals en el context de la IA. Això inclou els que treballen al sector judicial. Es tracta de fomentar una cultura d'innovació i adaptabilitat entre els professionals del dret i funcionaris públics, tant en aspectes ètics com tècnics, que guiï la implementació efectiva i ètica de la IA. La Llei identifica com a sistemes d'IA d'alt risc la tecnologia utilitzada en “aplicació de la llei que pugui interferir amb els drets fonamentals de les persones” (per exemple, avaluació de la fiabilitat de les proves) i també “l'administració de justícia i processos democràtics” (per exemple, cercadors de sentències basades en IA). Aquests desenvolupaments normatius són necessaris per prevenir desigualtats a l'administració de justícia i assegurar que la IA contribueixi a un sistema judicial més just, eficient i accessible per a totes les persones. Cooperació interdisciplinària i model de societat - La cooperació entre professionals del dret, tecnòlegs i societat és fonamental per determinar el rol de la IA als sistemes judicials. Només a través del debat i la col·laboració interdisciplinària es pot garantir que la tecnologia contribueixi de manera positiva al futur de la justícia.
Què segueix en aquesta conversa sobre la IA i la justícia? Com fem la justícia veritablement justa i accessible per a tothom?.
Aquest debat no és només tècnic. És sobre quin tipus de societat volem ser. En un món digital, el nostre gran repte és assegurar que la tecnologia millori la vida de tothom.
Luis Felipe Torrente en the conversation.
De todo, lo menos cierto es que la IA vaya a ayudar a las personas en situación de vulnerabilidad, empezando porque para acceder a la información de la IA necesitas unos conocimientos informáticos mínimos que la mayoría de las personas en esta situación no tienen, ancianos o niños sobre todo, en todo caso, siempre es más fácil el acceso a una persona que a un robot para cualquiera. Sobre la lectura de datos, pues sí, pero es que el problema de la violencia de género por ejemplo, no se trata de contrastar datos, máxime cuando o no hay antecedentes o los que hay no son computables, o simplemente, se le cruza el cable a alguien del todo punto inesperado e imprevisiblemente, la mayoría son así. Los patrones sirven para lo que sirven, los cruces de cable son casi siempre imprevisibles y en este tipo de delitos la mayoría de los dramas surgen así, una chispa incendia el cerebro del agresor y va a tajo. La IA será estupenda para hacer trabajos administrativos que efectivamente hoy llevan mucho tiempo en los juzgados, por ejemplo, turnar los asuntos. Según llega una demanda a un juzgado, el juzgado decano debe turnar cada asunto al juzgado que corresponda, diligenciarlo y notificar al demandante, esto sin duda una IA lo hará perfecto y rapidísimo y en algunos juzgados esto, que parece una tontería, supone meses de espera. El supuesto de mi tocaya, otro supuesto irreal, porque en la práctica, lo que ralentiza esos asuntos son las periciales, que una IA si se trata de valoraciones médicas o constatación en obra, de daños y causas no puede hacer no puede hacer un asunto de daños y que no me hablen de que la brecha digital está superada, el otro día Bolaños hablaba y le escuchábamos varios abogados y nos reíamos, para empezar, la inmensa mayoría de los juzgados der este país tiene los archivos sin digitalizar, o lo que es lo mismo, tienen que enterrar a un montón de funcionarios a escanear todos los legajos que se acumulan por todas las esquinas, eso en algunos juzgados grandes llevará años.. en fin, que sí, pero no… aun nos queda mucho para usar estos sistemas aquí, fíjate Portugal en esto nos lleva 10 años de ventaja, ahí ya tienen todos los juzgados digitalizados, o la mayoría. Con el tiempo, es posible y de hecho deseable en muchos casos el uso de la IA, pero hoy por hoy, que no vendan humo a la gente, me temo que últimamente es a lo que se dedican nuestros políticos, todo se cae a cachos pero según ellos, todo va..¡divinamente! ; )
ResponEliminaUn abrazo fuerte y muy feliz finde FRANCESC, gracias!
Un informe demoledor, el tuyo, y que puede constatar una vez que estuve en el juzgado de Sabadell, están a años luz de estar digitalizados. La IA puede ayudar como bien dices en labores meramente administrativas, y fíjate que el título del escrito va con interrogante, aunque la independencia judicial no está en peligro, como indican en el escrito del enlace.
ResponEliminaUn abrazo!