De l’article de Francesc Pi i Margall (Barcelona, 1824-Madrid, 1901) a 'El Nuevo Régimen'(8-VI-1901). Aquest dilluns 29 d’abril s’escau el segon centenari del naixement d’aquest polític que durant trenta-vuit dies del 1873 va presidir la Primera República Espanyola. Liderava el Partit Republicà Democràtic Federal des que es va fundar després de la revolució de 1868. Volia soldar federalisme i republicanisme.
"Diuen que en el missatge de la Corona es parlarà contra el regionalisme. Caldrà escoltar-ho! El regionalisme no és altra cosa que el federalisme que nosaltres hem defensat públicament des de fa més de trenta anys en llibres, opuscles, periòdics, fulls, reunions públiques i al Parlament. Pel que fa a la reconstitució de l’Estat no es diferencien ni poc ni massa federalisme i regionalisme. Respecte de la reconstitució de l’Estat tampoc no es diferencien regionalistes i catalanistes. Els catalanistes no fan altra cosa que localitzar el regionalisme: concentrant-lo a Catalunya sense que per això el neguin, sinó que més aviat l'estenen a la resta de regions de la Península. Parlar de mesures contra el regionalisme equivaldria a considerar fora de la llei el federalisme. Els catalanistes són avui poderosos. Ho van demostrar clarament en les darreres eleccions. A Barcelona han obtingut més vots que els republicans i els liberals. Això ha estat una sorpresa per al Govern. Tant és així que es va proposar vèncer-los en l’escrutini general recorrent a males arts. No s’hauria proposat si el Govern hagués estudiat el que eren i són a Catalunya. Compten amb persones de saber i arrelament. Tenen al seu costat una joventut intel·ligent i entusiasta. Publiquen 42 periòdics setmanals i quatre diaris. Han establert cercles fins i tot en pobles de segon i de tercer ordre. Estan organitzats i despleguen molta activitat i energia.
El que no volen els catalanistes de cap manera són les martingales electorals: aspiren a restablir la puresa del sufragi i veden als seus candidats emprar mètodes reprovats per la moral i les lleis. Els catalanistes volen que els concerts econòmics siguin per a tot Catalunya, i que per aquesta raó es federin les quatre províncies en què arbitràriament la va dividir l’Estat. Volen que aquests tractes es facin des d’una base contributiva ajustada a la població i extensió del territori, i de la quantitat fixada dedueixi Catalunya tot allò que necessiti per a cobrir els serveis que tingui a càrrec seu. És un partit que cal respectar i no combatre’l il·legalment. Convé que sapigueu, senyors ministres, que el catalanisme creix esperonat per la vostra desencertada i corrompuda administració, pels disbarats que perpetreu sense cap esperança de remei i la indiferència amb la qual heu mirat i mireu els desastres del regne, contra els quals avui, després de tres anys, res no heu fet per reparar-los. Fins i tot podríeu dur Catalunya cap a la independència si no canvieu de rumb i contra ella us atrevíssiu a dictar lleis excepcionals. Respecteu als catalanistes com cal fer amb els altres partits. No us fixeu en les resolucions d’avui, més de procediments que de principis; fixeu-vos en el seu fi principal que és l’autonomia de Catalunya i de les altres regions d’Espanya. No oblideu mai que avui tenen a favor seu l’oratòria, la ciència i la poesia". - Josep Maria Casasús - ara.cat
Quita Cataluña y pon España en el relato y lo suscribo. Fuera comunidades autónomas y fuera privilegios medievales en impuestos para determinadas zonas. Estado central para ocuparse de lo principal y Ayuntamientos para lo más cercano.
ResponEliminaUn saludo.
¿Y por que no fuera España? si es que España realmente existe, o solo es una unidad de destino en lo irracional. La Comunidad de Madrid ya se ha independizado, y nadie ha dicho nada. De tanto mirar a Catalunya no se ven ni los árboles ni el bosque.
ResponEliminaSaudos.
Saludops.
España existe, te lo dice uno que la ha recorrido entera, varias veces. Solo ocurre que algunos en su beneficio quieren hacerse su parcelita y mandar en ella. Voy a cerrar el ordenador que hoy me he dado mucho "tute".
ResponEliminaCuidate.
Creo que la he recorrido más veces que tú, al menos en una época determinada de diez años cuando hacía de viajante de confección, y no vi España por ninguna parte; la había antes en Madrid, pero ya no existe, ahora, es la Comunidad de la libertad.
EliminaSaludos.
En 1979 dimos de alta, Pepet del Vendrell, Agustí del Ninot y yo el el P:R:F:S Partido Republicano Federal Socialista.
ResponEliminaNo tuvo nunca más de treinta afiliados, pero nuestra idea era el federalismo postulado por el Sr Francesc Pi i Margall.
Quizá entiendas el porqué no me va este señor y sus acalorados enamoramientos.
Salut
Poc en sé d'aquest polític, simplement m'ha sembla interessant la seva proposta. Això dels 'acalorados enamoramientos', m'ho hauries d'explicar, si vols.
EliminaSalut.
No me refería al Sr Pi...jajajaja sino al actual y mising sr presidente..jajaja ostras es que cuando pienso en el espectáculo se me obnubila el subconciente.
ResponEliminasalutt
Ah! ara ho entenc.
Elimina