Any 1845. Un actor rep la proposta de representar una obra de teatre. En el tercer acte, el seu personatge ha de fer una aposta a la ruleta russa i guanyar-la. Sense avisar ni els seus companys ni el director, l’actor decideix posar una bala de veritat a la pistola amb què representa l’escena. Durant molts dies, es juga la vida; però té una sort extraordinària. La fatídica bala no surt mai disparada. Un dia, l’actor es desperta engripat i amb febre. Fa avisar el director, que crida un substitut, el qual, felicíssim per l’oportunitat que li donen, memoritza el paper, es posa els vestits de l’actor, agafa la seva pistola i actua molt bé. Fins al tercer acte. Aquell dia, la bala surt i el mata. L’anècdota resumeix l’aire del nostre temps. Sembla que estiguem en un teatre i que la realitat ja no compti. Tot és ficció i sentiment, tot es pot desconstruir. Res no és res. Ara bé: hi ha una bala a la recàmera. Cada dia que passa, la dissort de Gaza i d’Ucraïna s’estén una mica més. Veiem la sang en pantalles de plasma, però corre de veritat i amara la terra. El vent arrossega a tot arreu la pols dels bombardejos. La nostra política està avesada a la destrucció de l’adversari. La xerrameca de l’odi s’ha fet tan habitual que sembla només un decorat, com les parets externes d’un vagó de metro embrutat pels esprais. Però l’odi s’acumula com un virus en el nostre teatre. Infecta cada vegada més les nostres vides.
L’any 1914 també corria aquest mal aire. El gas de la tensió s’expandia. Els optimistes deien que no era res. Els odiadors no es cansaven d’odiar. N’hi va haver prou amb un fanàtic. Un de sol. A Sarajevo, va convertir l’odi en bala. I aquella bala va desfermar una guerra mundial. El món havia progressat molt. La revolució industrial triomfava. Per primera vegada a la història, la mort va ser fabricada industrialment. Milions de víctimes innocents. - Antoni Puigverd a la vanguardia/cat.
No vas errat, la situació és més greu del que sembla, estem a un pas de la catàstrofe. I no cal buscar culpables, ho som tots per acció o per omissió.
ResponEliminaSalut.
Hay otro frente del que se habla poco (en España; en el resto de Europa, un poco más) que es el aumento de la tensión China - Estado Jodidos, por el tema Taiwan y como en las negociaciones recuerdan a China que sin ellos Rusia no ganaría su "operacion especial en Ucraina"
ResponEliminahttps://www.youtube.com/watch?v=ufwuIiRW5fM
Això de Taiwan tard o d'hora explotarà, és la crònica d'un conflicte anunciat.
EliminaAsuntos de fricción hay muchos, como los ha habido siempre. Si los medios los proyectan ahora más que antes, probablemente. Pero estas cuestiones de alto voltaje no dependen solo de percepciones y temores. Seguro que las agencias llamadas de inteligencia de las potencias no se limitan a sentimientos, sensaciones o efluvios del pasado.
ResponEliminaSucede que ahora tenemos más información aunque sea sesgada. El primer conflicto ignorado que recuerdo quizás sea la guerra de Chechenia,
EliminaBuenas tardes, la guerra de las cifras y la comunicación interesada también, todos arriman el ascua a su sardina, algunos con fines loables otros no tanto. Es mejor imponer la cordura y ver quien es el atacado y quien el agresor. A partir de ahí, se buscan soluciones a los conflictos. En Africa, en un conflicto solo en Nigeria se han asesinado desde 2.009, en torno a150.000 personas tan solo por ser cristianas, pero eso no parece importarle a nadie, simplemente porque Nigeria es un avispero muy peligroso.
ResponEliminaSiempre ha habido y habrá muertos de primera y de segunda, incluso de tercera regional como los de Nigeria.
Un saludo.
Hay más guerras olvidadas o ignoradas, son guerras de tercera que no importan a nadie, Lamentablemente es así.
ResponElimina