He volgut recuperar aquest escrit de l'any passat, perquè té a veure amb la diada de Sant Jordi, i també perquè es refereix a la meva primera signatura de llibres un Sant Jordi llunyà. I consti que estava avisat del que m'esperava. Cal fer cas a Sánchez Piñol que el dia de Sant Jordi en comptes de signar llibres es queda a casa escrivint. I és que com ell diu, Sant Jordi és una gran diada.... si no ets escriptor. Ramón Folch i Camarasa, ho resumia molt bé en el 'Manual del perfecte escriptor mediocre'.
Aquest escrit en principi s'hauria de publicar diumenge vinent, pero com del que es tracta és de prevenir als escriptors novells i mediocres en general del calvari que els espera, el publico hui. Avisats estan... "Una advertència: si sou un escriptor novell, mediocre o no; no aneu mai a una signatura de llibres (feu-me cas), us pot agafar una depressió de cavall, i menys encara ho feu per Sant Jordi. Dit això, anem al meu cas. Per Sant Jordi de l'any 2001 presentava "El Marmessor de la Ignorància", havia sortit una petita ressenya al Diari de Sabadell el dia anterior i a la Plaça Sant Roc, per megafonia anaven anunciant de tant en tant que jo era allí assegut i preparat per signar el meu llibre. Al meu costat tenia en Lluís Subirana, i a l'altre en Ton Creus, i més avall l'Ibáñez el d'en Mortadelo (*) (almenys és el record que tinc). Havia avisat a tothom a qui podia avisar que hi seria a la plaça de l'Ajuntament signant el llibre a la tarda, però no devia avisar gaire bé o el personal es va fer l'orni. En Lluís i en Ton varen signar força exemplars dels seus llibres i l'Ibáñez ja us podeu imaginar la cua que tenia formada davant seu. I jo allí veient com passava la gent, i quan semblava que algú s'acostava, a última hora anava a parar al company del costat, i hom com un "capullu" de braços plegats sense que vingués ningú.
Aleshores quan ja m'estava angoixant va aparèixer la Montse que de fet ja el tenia signat de dos o tres dies abans, el meu pare, el Santiago, que també el tenia signat i el Domènec Vila. Aquest el que feia era venir a fer que li signés el llibre, se n'anava i al cap de vint minuts tornava, o sia que el seu llibre duia tres o quatre dedicatòries, però almenys feia una certa sensació de moviment. Mentrestant a l'Ibáñez li devia fer mal el canell de tant signar. En resum, que em vaig frustrar molt, més que res perquè anava de novell. Malgrat el consell que us he donat, dos anys més tard, en publicar "Fins que cal dir-ser adeu" vaig reincidir i coincidir també amb en Lluís Subirana i Ton Creus, però aquesta vegada anava ja preparat, o millor dit resignat, i, així i tot, va anar una mica més bé que la primera, vaig signar deu o dotze exemplars, que vista la primera experiència va ser tot un èxit." El més trist és que ni en Lluís Subirana ni Ton Creus podran signar més per Sant Jordi, i no perquè hagin deixat d'escriure, sinó per què malauradament ambdós han deixat de viure. Sant Jordi és el gran dia dels lletraferits, però no el dels escriptors. Tampoc en Domènec Vila ni el Santiago podrien venir a signar cap llibre. Últimament, mor massa gent que no hauria de morir, i cada vegada s'agreuja el problema.
Quizá, de los casi ciento cincuenta escritores recónditos que salieron en la página que Cornadó y yo creamos, hace algunos años, hay uno que dejó de serlo, se trata de Miqui Otero ( https://totbarcelona.blogspot.com/search?q=miqui+otero ). El resto de ellos, servidor incluido, no pasaron de las crónicas locales sin llegar al más allá.
ResponEliminaSin embargo, entre esa cantidad de personas que se dedican a escribir encontré cosas muy buenas, mucho, y al final, cuando se decidió dejar dormir la página, me di cuenta de que bailando las palabras y usando su misma terminología, se puede decir sin lugar a dudas que hay escritores recónditos y escritores con-réditos.
De esa cantidad de Recónditos, Francesc, te aseguro que por lo menos hay una decena de buenos, y que por una cosa u otra, aquí la suerte existe y también los trepas del sistema, no han podido salir de lo local.
Salut i bona diada
Bona diada, Miquel.
EliminaAquí sucede como en todo , los escritores de nombre y prestigio ( que ni siquiera sé si suelen ir a firmar este día ) y luego, los q cuenten con una buena promoción detrás, sean o no buenos escritores tendrán su correspondiente cola para firmar libros, después, los moveles a nadie conoce pues como cuenta está crónica , salvo los cuatro amigos avisados y familiares, a mirar al paisanaje...Nunca he ido a una firma de libros , no me gusta nada el bullicio y menos hacer colas ..Me vale con el honor de tener firmado el libro de MIGUEL, debería escribir un segundo, de ti, aún no tengo ninguno, pero si algún día públicas tb será honor ...Muy feliz día de San Jordi para los dos y hoy por ser hoy, un beso y una rosa porque libros ya no os debe quedar ninguno por leer ; )
ResponEliminaTengo dos libros publicados, pero el primero se agotó. Del segundo me quedan algunos,pero está en catalán, y el libro aún no tiene traductor como el bloc. Bueno, también la tengo ahi:
Eliminahttps://vajavaja.blogspot.com/2007/12/fins-que-cal-dir-se-adu.html
Te la puedo mandar si quieres....
Gracias por el beso y la rosa. Un abrazo!
Muchas gracias, la leí, tu preciosa novela digo, si te fijas al final de la entrada hay un comentario mío cuando lo hice ; ) la siguiente que escribas, que espero sea en castellano ¡ por favor ! la compraré y me la firmarás, por supuesto y la colocaré al lado de la de MIGUEL, un beso!
EliminaSiempre imaginé que sucede lo que se relata en la experiencia frustrada (bueno, frustrada no, que de todo se aprende) Pero pasa en cualquier Feria del Libro. Tiene que ser de deprimirse. Por cierto, si es verdad que Piñol hace lo que dice me parece de lo más inteligente...o simplemente temeroso.
ResponEliminaPrecisamente Sánchez Piñol es de los que tendría cola para firmar. No es pose, es sentido común, Sant Jordi es el Día del Libro y la rosa no de los escritores.
EliminaOye, lo de la rosa y la espiga es muy significativo. Suerte con las firmas de Júlia Costa.
ResponEliminaLa rosa simboliza la pasión, que sea solo una simboliza la exclusividad del amor, mientras que la espiga se relaciona con la fecundidad.
Elimina