'BULOS', BOLES I BALES


El perill és imminent. Les autoritats han d'actuar abans que aquesta gentussa organitzada i cada cop més nombrosa aconsegueixi organitzar la seva nit dels vidres trencats - Joaquín Urías 20/08/2024. Tuit de l'eurodiputat Alvise Pérez en què insinua una relació entre migració i un suposat augment de la violència a Mocejón (Toledo), del 18 d'agost. @Alvise_oficial_Tuit de l'eurodiputat Alvise Pérez, en què insinua una relació entre migració i un suposat augment de la violència a Mocejón (Toledo), del 18 d'agost. / @Alvise_oficial.


En els darrers mesos està proliferant determinats tipus de bitlles a través de xarxes socials, canals de Telegram i suposats mitjans de comunicació. No són mentides innocents, ni les habituals fake news per afavorir determinats grups polítics. Es tracta de crits destinats a crear inestabilitat social i provocar una reacció agressiva als carrers de les nostres ciutats. La tendència s'ha intensificat després que al Regne Unit un moviment similar aconseguís que esquadrons d'extrema dreta ataquessin comerços d'immigrants, centres de refugiats, biblioteques i persones d'altres races, culpant la comunitat estrangera i racialitzada de suposats crims que no hi havien comès.
El cas més recent ha fet servir el terrible assassinat d'un nen d'11 anys per part d'un jove espanyol de 20. Des de perfils de coneguts periodistes, polítics i propagandistes d'extrema dreta es va difondre falsament que l'autor era un migrant menor, amb la intenció criminalitzar tota la població d'origen estranger. Al cap de poc, centenars o milers de persones, de mala fe, van començar a propagar per les xarxes socials crides expresses a cremar la mesquita de la localitat on s'havia comès l'assassinat, a atacar un hotel proper, on hi ha allotjats menors immigrants o, a general, a sortir al carrer en pogroms contra qualsevol altra ètnia o religió. Al costat de la multitud de malparits que demanaven morts, empalaments i pallisses, altres milers de ciutadans lleugerament més moderats es limitaven a evidenciar el “problema” que, segons ells, suposa la immigració per a un suposat augment de la violència.

Certament, vivim el pitjor moment de les darreres dècades per als drets humans. Fa uns dies, persones que es consideren de bona fe, algunes religioses o progressistes, proposaven deixar que s'ofegaren els migrants nàufrags que sotsobren a la Mediterrània. Quan una persona que es considera decent es permet advocar públicament per deixar morir els seus semblants en situació de perill, definitivament estem renunciant als valors essencials de la humanitat i entrem en un nou paradigma, on la idea mateixa de persona perd el valor. Aquest context de degradació moral ho aprofiten els qui volen provocar la violència física contra els seus oponents.

Al costat dels 'bulos' que acusen els migrants o els musulmans de qualsevol delicte que es cometi, també estan proliferant els que acusen periodistes o polítics d'esquerra de delictes imaginaris, amb idèntiques respostes agressives. A un periodista homosexual, molt proper a Podem, se l'ha acusat falsament aquests dies de coquetejar en xarxes amb un adolescent, cosa que ha provocat centenars d'amenaces de mort, mutilació o tortura contra ell. La notícia falsejada sembra la mentida, però els que amenacen així una persona són els que animen la violència.

La convivència democràtica està en perill, parlar de delictes d'odi només serveix per minimitzar l'amenaça a què ens enfrontem.

Tot això ja no té a veure amb els estudis saberuts sobre la postveritat. Tampoc no es tracta estrictament d'un fenomen de desinformació, com els que contaminen els processos electorals o la informació sobre conflictes internacionals. És un moviment nou que pot suposar l'amenaça més gran a la convivència cívica de les darreres dècades. En paral·lel als bombardejos israelians sobre Gaza, que ja han causat més de 40.000 morts, es fomenten els disturbis als carrers i s'anima a l'eliminació física d'àrabs, estrangers i homosexuals, com a vàlvula d'escapament a les frustracions d'una població especialment alienada. Ni la societat ni l'Estat no poden romandre inermes davant d'aquestes amenaces. Jurídicament, hi ha mecanismes per perseguir i castigar els culpables d'aquests intents de desestabilització que posen en perill la vida i la integritat dels altres, sense necessitat de recórrer a categories ideològiques com la de delictes d'odi. Però cal una voluntat a les institucions, que de vegades flaqueja quan no són prou imparcials.

En efecte, resulta trampós invocar ara els instruments que suposadament castiguen l'expansió de l'odi a la nostra comunitat. Es tracta d'instruments ideològics que castigarien el pensament intolerant en allò que té de dissident, augmentant la victimització dels que amaguen els seus delictes sota la cobertura de presentar-se com a antisistema. Des de fa molts anys, alguns acadèmics alertem dels riscos que per a la llibertat d'expressió suposa la generalització de la categoria “delictes d'odi”. Són l'excusa ideal perquè les majories polítiques silenciïn el discurs dissident. Es tracta d'un concepte arbitrari i subjectiu que només es pot aplicar de manera discrecional i que reforça la convicció errònia que podem cancel·lar o castigar la difusió de tot allò que no ens agrada sentir. En aquests moments en què la convivència democràtica està en perill, parlar de delictes d'odi només serveix per minimitzar l'amenaça a què ens enfrontem.

El risc dels bulls deliberats creats aquests dies no és que fomentin l'odi. Si ho fessin, tampoc no seria evident que fomentar l'odi hagi de ser delicte, ja que cadascú té dret a tenir les seves fílies i fòbies. Ara, però, el risc ja no està en el terreny de les idees, sinó en el dels fets. No s'està animant la població a odiar, sinó a assassinar, apallissar o destruir.

Només cal aplicar les lleis per identificar i perseguir penalment els qui participen en les crides a assassinar, violar i cremar.

Els mecanismes penals per frenar aquests actes hi ha fa anys. No cal innovar, sinó aplicar-los. Les amenaces són un delicte, sense cap mena d'odi. La provocació a delinquir està prevista al Codi Penal. Apareix específicament castigada pel que fa a provocar l'homicidi, les lesions o els desordres públics. No fan falta creacions noves, ni fiscalies especialitzades per perseguir els que utilitzin les xarxes socials i els mitjans de comunicació per incitar a donar una pallissa a algú, a cremar una mesquita o directament a matar-ne un altre. Es tracta de delictes simples i habituals. Qualificar-los com a odi contribueix a dotar aquestes conductes naturalment antijurídiques d'un contingut ideològic o polític que no en tenen.

Cal, doncs, voluntat de fer servir les eines que ja tenim. I és aquí on poden flaquejar institucions de l'Estat com jutges, fiscals i policies. Especialment, si el moviment insurreccional és massiu i elles mateixes estan, com passa de vegades, contaminades per les ideologies que promouen aquesta situació. Quan des dels comptes en xarxes socials dels jutges es difonen bulls racistes, xenòfobs o antifeministes; quan els fiscals manifesten en públic les seves fòbies a determinades ideologies i la seva lleialtat a la pàtria abans que a la llei; quan els agents dels cossos de seguretat es passegen amb signes de partits d'extrema dreta o reben formació dels seus membres, és molt possible imaginar que cap d'aquestes institucions actuarà amb la diligència deguda contra el germen de la intolerància dels que ara anomenen a cometre pogroms i potser acabaran aconseguint-ho.

No són uns bojos aïllats, sinó un moviment organitzat i deliberat que el sistema judicial té l'obligació de frenar.

Les xarxes socials permeten que en les crides a apallissar estrangers, a cremar mesquites o a linxar periodistes hi participin centenars de persones. La massa furibunda s'expressa a les xarxes abans d'ajuntar-se al carrer. Això no n'impedeix la persecució. Quan va caldre, l'Estat va ser extremadament eficaç a silenciar qualsevol expressió pública de suport a l'independentisme basc que pogués semblar, ni tan sols indirectament, enaltiment dels mètodes terroristes. Només cal aplicar les lleis per identificar i perseguir penalment els qui participen en les crides a assassinar, violar i cremar, començant pels seus principals instigadors. La decisió de fer-ho només sorgeix del ple compromís amb el sistema democràtic de drets i llibertats. Aquest compromís que sembla tan feble entre els qui només veuen l'Estat des del prisma de la seva ideologia política. En realitat es tracta d'una amenaça que excedeix de bon tros la disjuntiva entre esquerra i dreta. El portaveu de la família de Mateo, el nen assassinat a Mocejón, va rebre amenaces de mort per ser missioner a l'Àfrica i regidor del Partit Popular. Els que somien masses als carrers cremant negocis d'estrangers, assaltant centres de menors i apallissant homosexuals es qualifiquen d'apolítics i veuen un enemic a qualsevol, d'esquerra o de dretes, que cregui en els drets humans. El perill és imminent. Les autoritats han d'actuar abans que aquesta gentussa organitzada i cada cop més nombrosa aconsegueixi organitzar la seva nit dels vidres trencats. No són uns bojos aïllats, sinó un moviment organitzat i deliberat que el sistema judicial té l'obligació de frenar. Abans que passem dels 'bulos' a les bales.

23 Comentaris

Més recent Anterior