'BULOS', BOLES I BALES


El perill és imminent. Les autoritats han d'actuar abans que aquesta gentussa organitzada i cada cop més nombrosa aconsegueixi organitzar la seva nit dels vidres trencats - Joaquín Urías 20/08/2024. Tuit de l'eurodiputat Alvise Pérez en què insinua una relació entre migració i un suposat augment de la violència a Mocejón (Toledo), del 18 d'agost. @Alvise_oficial_Tuit de l'eurodiputat Alvise Pérez, en què insinua una relació entre migració i un suposat augment de la violència a Mocejón (Toledo), del 18 d'agost. / @Alvise_oficial.


En els darrers mesos està proliferant determinats tipus de bitlles a través de xarxes socials, canals de Telegram i suposats mitjans de comunicació. No són mentides innocents, ni les habituals fake news per afavorir determinats grups polítics. Es tracta de crits destinats a crear inestabilitat social i provocar una reacció agressiva als carrers de les nostres ciutats. La tendència s'ha intensificat després que al Regne Unit un moviment similar aconseguís que esquadrons d'extrema dreta ataquessin comerços d'immigrants, centres de refugiats, biblioteques i persones d'altres races, culpant la comunitat estrangera i racialitzada de suposats crims que no hi havien comès.
El cas més recent ha fet servir el terrible assassinat d'un nen d'11 anys per part d'un jove espanyol de 20. Des de perfils de coneguts periodistes, polítics i propagandistes d'extrema dreta es va difondre falsament que l'autor era un migrant menor, amb la intenció criminalitzar tota la població d'origen estranger. Al cap de poc, centenars o milers de persones, de mala fe, van començar a propagar per les xarxes socials crides expresses a cremar la mesquita de la localitat on s'havia comès l'assassinat, a atacar un hotel proper, on hi ha allotjats menors immigrants o, a general, a sortir al carrer en pogroms contra qualsevol altra ètnia o religió. Al costat de la multitud de malparits que demanaven morts, empalaments i pallisses, altres milers de ciutadans lleugerament més moderats es limitaven a evidenciar el “problema” que, segons ells, suposa la immigració per a un suposat augment de la violència.

Certament, vivim el pitjor moment de les darreres dècades per als drets humans. Fa uns dies, persones que es consideren de bona fe, algunes religioses o progressistes, proposaven deixar que s'ofegaren els migrants nàufrags que sotsobren a la Mediterrània. Quan una persona que es considera decent es permet advocar públicament per deixar morir els seus semblants en situació de perill, definitivament estem renunciant als valors essencials de la humanitat i entrem en un nou paradigma, on la idea mateixa de persona perd el valor. Aquest context de degradació moral ho aprofiten els qui volen provocar la violència física contra els seus oponents.

Al costat dels 'bulos' que acusen els migrants o els musulmans de qualsevol delicte que es cometi, també estan proliferant els que acusen periodistes o polítics d'esquerra de delictes imaginaris, amb idèntiques respostes agressives. A un periodista homosexual, molt proper a Podem, se l'ha acusat falsament aquests dies de coquetejar en xarxes amb un adolescent, cosa que ha provocat centenars d'amenaces de mort, mutilació o tortura contra ell. La notícia falsejada sembra la mentida, però els que amenacen així una persona són els que animen la violència.

La convivència democràtica està en perill, parlar de delictes d'odi només serveix per minimitzar l'amenaça a què ens enfrontem.

Tot això ja no té a veure amb els estudis saberuts sobre la postveritat. Tampoc no es tracta estrictament d'un fenomen de desinformació, com els que contaminen els processos electorals o la informació sobre conflictes internacionals. És un moviment nou que pot suposar l'amenaça més gran a la convivència cívica de les darreres dècades. En paral·lel als bombardejos israelians sobre Gaza, que ja han causat més de 40.000 morts, es fomenten els disturbis als carrers i s'anima a l'eliminació física d'àrabs, estrangers i homosexuals, com a vàlvula d'escapament a les frustracions d'una població especialment alienada. Ni la societat ni l'Estat no poden romandre inermes davant d'aquestes amenaces. Jurídicament, hi ha mecanismes per perseguir i castigar els culpables d'aquests intents de desestabilització que posen en perill la vida i la integritat dels altres, sense necessitat de recórrer a categories ideològiques com la de delictes d'odi. Però cal una voluntat a les institucions, que de vegades flaqueja quan no són prou imparcials.

En efecte, resulta trampós invocar ara els instruments que suposadament castiguen l'expansió de l'odi a la nostra comunitat. Es tracta d'instruments ideològics que castigarien el pensament intolerant en allò que té de dissident, augmentant la victimització dels que amaguen els seus delictes sota la cobertura de presentar-se com a antisistema. Des de fa molts anys, alguns acadèmics alertem dels riscos que per a la llibertat d'expressió suposa la generalització de la categoria “delictes d'odi”. Són l'excusa ideal perquè les majories polítiques silenciïn el discurs dissident. Es tracta d'un concepte arbitrari i subjectiu que només es pot aplicar de manera discrecional i que reforça la convicció errònia que podem cancel·lar o castigar la difusió de tot allò que no ens agrada sentir. En aquests moments en què la convivència democràtica està en perill, parlar de delictes d'odi només serveix per minimitzar l'amenaça a què ens enfrontem.

El risc dels bulls deliberats creats aquests dies no és que fomentin l'odi. Si ho fessin, tampoc no seria evident que fomentar l'odi hagi de ser delicte, ja que cadascú té dret a tenir les seves fílies i fòbies. Ara, però, el risc ja no està en el terreny de les idees, sinó en el dels fets. No s'està animant la població a odiar, sinó a assassinar, apallissar o destruir.

Només cal aplicar les lleis per identificar i perseguir penalment els qui participen en les crides a assassinar, violar i cremar.

Els mecanismes penals per frenar aquests actes hi ha fa anys. No cal innovar, sinó aplicar-los. Les amenaces són un delicte, sense cap mena d'odi. La provocació a delinquir està prevista al Codi Penal. Apareix específicament castigada pel que fa a provocar l'homicidi, les lesions o els desordres públics. No fan falta creacions noves, ni fiscalies especialitzades per perseguir els que utilitzin les xarxes socials i els mitjans de comunicació per incitar a donar una pallissa a algú, a cremar una mesquita o directament a matar-ne un altre. Es tracta de delictes simples i habituals. Qualificar-los com a odi contribueix a dotar aquestes conductes naturalment antijurídiques d'un contingut ideològic o polític que no en tenen.

Cal, doncs, voluntat de fer servir les eines que ja tenim. I és aquí on poden flaquejar institucions de l'Estat com jutges, fiscals i policies. Especialment, si el moviment insurreccional és massiu i elles mateixes estan, com passa de vegades, contaminades per les ideologies que promouen aquesta situació. Quan des dels comptes en xarxes socials dels jutges es difonen bulls racistes, xenòfobs o antifeministes; quan els fiscals manifesten en públic les seves fòbies a determinades ideologies i la seva lleialtat a la pàtria abans que a la llei; quan els agents dels cossos de seguretat es passegen amb signes de partits d'extrema dreta o reben formació dels seus membres, és molt possible imaginar que cap d'aquestes institucions actuarà amb la diligència deguda contra el germen de la intolerància dels que ara anomenen a cometre pogroms i potser acabaran aconseguint-ho.

No són uns bojos aïllats, sinó un moviment organitzat i deliberat que el sistema judicial té l'obligació de frenar.

Les xarxes socials permeten que en les crides a apallissar estrangers, a cremar mesquites o a linxar periodistes hi participin centenars de persones. La massa furibunda s'expressa a les xarxes abans d'ajuntar-se al carrer. Això no n'impedeix la persecució. Quan va caldre, l'Estat va ser extremadament eficaç a silenciar qualsevol expressió pública de suport a l'independentisme basc que pogués semblar, ni tan sols indirectament, enaltiment dels mètodes terroristes. Només cal aplicar les lleis per identificar i perseguir penalment els qui participen en les crides a assassinar, violar i cremar, començant pels seus principals instigadors. La decisió de fer-ho només sorgeix del ple compromís amb el sistema democràtic de drets i llibertats. Aquest compromís que sembla tan feble entre els qui només veuen l'Estat des del prisma de la seva ideologia política. En realitat es tracta d'una amenaça que excedeix de bon tros la disjuntiva entre esquerra i dreta. El portaveu de la família de Mateo, el nen assassinat a Mocejón, va rebre amenaces de mort per ser missioner a l'Àfrica i regidor del Partit Popular. Els que somien masses als carrers cremant negocis d'estrangers, assaltant centres de menors i apallissant homosexuals es qualifiquen d'apolítics i veuen un enemic a qualsevol, d'esquerra o de dretes, que cregui en els drets humans. El perill és imminent. Les autoritats han d'actuar abans que aquesta gentussa organitzada i cada cop més nombrosa aconsegueixi organitzar la seva nit dels vidres trencats. No són uns bojos aïllats, sinó un moviment organitzat i deliberat que el sistema judicial té l'obligació de frenar. Abans que passem dels 'bulos' a les bales.

Comparteix:  

Comentaris

  1. El primer problema es que estamos en X.
    El segundo problema es que estamos en X y enlazados con este señor.
    El tercer problema es que nos sobra tiempo para leer todo lo de X, con este señor incluido.
    ¿A ver si el gilipollas del Maduro va a tener razón mandando a la mierda al X, al Wasap y al intagram y a la madre que me parió', y los otros gilipollas, o sea, nosotros, somos los equivocados?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Twitter va néixer el 2006, la seva presentació a Catalunya va ser a Granollers a la Catosfera. La finalitat de Twitter en aquells temps en què també es deia microblogging, era de difondre missatges concrets, frases, comunicar idees, conceptes, tot en 140 caràcters.
      Ja veus 18 anys després en què ha acabat, ara es diu X, i només serveix perquè els odiadors vomitin la seva frustració. Pero l'Alvise Pérez, ara és eurodiputat, i nom se jo si se'l pot inhabilitar per tuits com el de l'altre dia sobre l'assassinat del d'11 anys.
      X no és lloc per a jubilats, com tampoc o és tik tok, els jubilats i els boomers s'han refugiat a Instagram o Facebook, que és zona menys hostil.

      Elimina
  2. Lo que dice y hace toda esa gentuza mal nacida difundiendo maledicencia, agresividad e incitación a la violencia, no es fruto de ningún pensamiento razonable, sí del odio, sí de la ignorancia que tienen, sí de la miseria moral que les invade.

    No participo más allá de blogger en ninguna red, pero creo con Miquel que acaso boicotear la red del magnate que apoya a Trump podría sedr una salida a la corta. La mejor salida es que cada receptor utilice la mente para pensar, reflexionar, analizar y sacar conclusiones, incluso y sobre todo para dialogar. Pero dudo mucho de que en redes se dialogue. Solo se usan para lanzar anatemas, insultar y demostrar que se es más machote, en el peor sentido, que nadie.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Twitter nació en 2006, su presentación en Cataluña fue en Granollers en la Catosfera. La finalidad de Twitter en aquellos tiempos en los que también se llamaba microblogging, era difundir mensajes concretos, frases, comunicar ideas, conceptos, todo en 140 caracteres.
      Ya ves 18 años después en que ha terminado, ahora se llama X, y solo sirve para que los odiadores vomiten su frustración. Pero el Alvise Pérez, ahora es eurodiputado, y solo yo si se le puede inhabilitar por tuits como el del otro día sobre el asesinato del de 11 años.
      X no es sitio para jubilados, como tampoco lo es tik tok, los jubilados y los boomers se han refugiado en Instagram o Facebook, que es una zona menos hostil.
      Por cierto, en esta Catosfera de 2006 de Granollers, había gente como los dos hermanos Escolar de el diario.es, o un tal Carles Puigdemont, entre otros...

      Elimina

      Elimina
  3. El racismo avanza ,incluso en el fútbol, que no deja de ser un entretenimiento. Lo que tiene que aguantar Vinicius.
    Saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo de Vinicius no es racismo, es que el tío es un idiota y un provocador, un jugador callejero, vaya. ¿Acaso le chillan e insultan a Rodrigo, a Mendy o a otros jugadores negros del Real Madrid?. No, el racismo en el futbol es el de siempre, aunque cierto es que hay ahora más porque hay también muchos más jugadores negros. Fíjate que en la selección Francesa de blancos creo que solo hay tres.
      Saludos.

      Elimina
    2. Exacto! Vinicius es un idiota y un provocador, que para la desgracia de un gran colectivo presente en todo el planeta, resulta que es negro. Si fuera blanco sería igual de idiota y provocador.

      Elimina
    3. Por cierto, opino que él es el racista, porque se aprovecha de su color para atizar las ascuas

      Elimina
  4. No estoy muy de acuerdo con esa especie de fobia hacia las redes. Facebook al contrario de lo que dice el amigo, es más peligroso que X, puesto que duplica o triplica (no sé bien) el número de usuarios y además es más permisivo en la difusión. Pero al final todo se resume en algo que parece que aquí se obvia: Uno, en una red, ve lo que quiere ver y lo que no quiere ver, no lo ve.
    Un martillo puede matar. ¿Qué hacemos, lo prohibimos?

    ResponElimina
  5. Vinicio puede ser lo que sea, pueden decirle, tonto, imbécil, tu madre, tu padre.. Esas cosas que se dice, pero nunca negro, mono, mico, eso es racismo y por eso cerraron gradas en Valencia
    A veces olvidamos lo que es racismo
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un provocador, i ara se li ha girat en contra la seva actitud.

      Elimina
  6. PERO SE LO DICEN A ÉL, no a sus compañeros, a eso me refiero.

    ResponElimina
  7. ATENCION A ESTO:
    El fiscal propone cambiar la ley para prohibir el acceso a las redes a quienes las utilicen para campañas de odio. (eldiario.es)

    ResponElimina
    Respostes
    1. https://www.eldiario.es/politica/fiscal-propone-cambiar-ley-prohibir-acceso-redes-utilicen-campanas-odio_1_11600044.html

      Elimina
    2. Si, ara ho deien a la sexta, però és com posar portes al camp, et tanquen el compte i n'obres un altre al cap de cinc minuts, l'única solució seria tancar X i Messenger

      Elimina
    3. A blogger publiques un pir turgent amb el seu mugró i ja et tanquen el bloc, pero a X, ja ho veus.

      Elimina
    4. Perdona; i quin mal és un pit turgent amb el seu mugró?
      Em sembla que no has encertat l'exemple.
      Y a Blogger, et tancaran solament si algun imbècil em complex de monja et denuncia.

      Elimina
    5. Oi tant, si varen censurar a Facebook 'les mamelles de monja', un pit turgent npo es cap mal, ans al contrafri, si es la font de la vifda. Penja'l al teu bloc, a veure quant tarden a tancarte'l, A Facenook res, quatre dies,

      Elimina
    6. N'he penjat més d'un, de dos i de tres. A Facebook, ja no tinc compta, fa més d'un any

      Elimina
    7. Jo encara hi soc a Facebook, m'han censurat un parell d'escrits. De X em vaig donar de baixa fa temps.

      Elimina
  8. El problema, y aquí estoy de acuerdo con FACKEL, es el dichoso anillo de Giges. Glaucón nos lo explica con total claridad. Ojo al anonimato.
    Salut

    ResponElimina
  9. El problema és que molts d'aquests odiadors no són anònims, tenen noms i cognoms ben identificats, començant per Alvise Pérez.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament. Però aquest pot acabar jutjat. Els anònims, no.
      Si no acaba jutjat, llavors ja hem de parlar d'un altre problema: la justícia i no les xarxes.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada