Com cal viure? La resposta és als clàssics i als Simpson. L'educació, la llibertat o la veritat ja van ser estudiades a la Grècia clàssica pels grans pensadors i aleshores com ara són elements que ens modelen individualment però també com a societat.
Totes les preguntes i algunes respostes ja es van formular a la Grècia clàssica o als Simpson, als escrits platònics o als diàlegs de la mítica sèrie. Amb permís d'Homer i la seva família recorrerem al bressol de la filosofia occidental per plantejar un dubte que Sòcrates exposa a Calicles al Gorgias, un escrit platònic en què discuteixen sobre la justícia, el poder i altres elements que regeixen a la societat. La pregunta en qüestió és: Com cal viure? Sòcrates, el mètode del qual estava basat en el diàleg, argumenta que el fet que una persona sigui poderosa no la converteix en superior i que en el cas dels governants l'obligació del polític és treballar per a una millor societat i evitar una retòrica que només busqui donar sempre la raó al poble. Enteneu aquest resum com un punt de partida per arribar a avui quan els prejudicis estan configurant (a pitjor) moltes identitats individuals i col·lectives. Si una pel·lícula ha reflectit amb encert la vinculació entre educació i llibertat probablement és 'El club dels poetes morts'. “Quan llegeixin, no considerin només allò que l'autor pensa, considerin el que vostès pensen”, els ensenya el mestre Keating als seus alumnes. No és gaire diferent del principi aristotèlic que argumenta que tots els éssers humans estem fets per mirar i saber. El que sapiguem condicionarà, almenys en part, la nostra manera de viure així com la percepció que tinguem de la societat i ser més o menys inconformistes dependrà de la llibertat mental amb què hàgim après a pensar. Aquest és el fil que va des dels deixebles de Sòcrates als estudiants de l'estricta escola de la pel·lícula que va protagonitzar Robin Williams. "La veritat és aquella mena d'error sense el qual una determinada mena d'éssers vius no podria viure", va simplificar Nietzsche. Segur que els venen noms al capdavant per donar la raó a en Friedrich. Sigui com a consol o com a millor protecció contra els envits a la democràcia, en tot cas no hi ha una altra opció que lluitar contra les mentides i “la corrupció mental” a través de la veritat i el pensament lliure. Per intentar-ho que no quedi. Neus Tomàs, a El diario.es.
I recordar  com diria Saramago: que l'Univers no sabria mai que Homer va escriure la Ilíada i un altre Homer, més important encara que l'altre, el Simpson, treballava a una Central Nuclear a Springfield. Sòcrates, tampoc.